Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

Co się dzieję z tym jęczmieniem, końcówki robią się żółte, tylko na słabszej ziemi. Pewnie jakiś nie  dobór. 🤔

IMG_20211007_183941.jpg

jak z wodą? Nie za dużo? U mnie rok temu było podobnie, posiany w mokre, później spadło 70l i zółkł, męczył się, zwłaszcza tam, gdzie było dogniecione kołami albo na ścieżakach technologicznych.

Opublikowano
5 godzin temu, DANDYS napisał:

Co się dzieję z tym jęczmieniem, końcówki robią się żółte, tylko na słabszej ziemi. Pewnie jakiś nie  dobór. 🤔

IMG_20211007_183941.jpg

Miałem to samo z owsem na ugorze wiosną, dostał całe NPK i wapno granulowane przedsiewnie i tak samo było zamierał w oczach. Posiałem na niego wtedy 100 kg kizerytu akurat przed deszczem i fajnie się rozpuścił i efekt mega był pięknie ruszył i ostatecznie był dużo lepszy niż ten co na wiosnę nie był pożółknięty. Ja obstawiam brak magnezu i siarki.

Opublikowano

Yacenty elegancko się wstrzeliłeś w pogodę, bo teraz kilka dni po 1-2 stopnie w nocy i nie ma za bardzo co się wychylać z opryskiwaczem, w środę skonczylem siać oziminy i zabrakło czasu na odchwaszczanie jęczmienia. Jaką skrajna temperaturę w nocy można przyjąć żeby pryskać teraz oziminy? Niby na tym quelexie piszą o 2 stopniach ale pewnie w praktyce co innego wychodzi, zawsze wiosną pryskałem i dlatego pytam. U mnie faza 2 liści i już jak tylko będzie okienko to lecę z pryskaniem.

• Root Admin
Opublikowano

sam mam ten dylemat z pszenica. dziś i w niedzielę ma być cicho, ale kurcze nad ranem 0. więc równie dobrze może być -3. nie bardzo pryskać jak na horyzoncie zimno, ale od poniedziałku po południa ma padać przez cały tydzień, więc będzie szybka decyzja jutro jak zobaczę w jakim dokładnie stanie jest pszenica bo ojciec mi melduje że już jest duża i do pryskania

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

sam mam ten dylemat z pszenica. dziś i w niedzielę ma być cicho, ale kurcze nad ranem 0. więc równie dobrze może być -3. nie bardzo pryskać jak na horyzoncie zimno, ale od poniedziałku po południa ma padać przez cały tydzień, więc będzie szybka decyzja jutro jak zobaczę w jakim dokładnie stanie jest pszenica bo ojciec mi melduje że już jest duża i do pryskania

Spoko chłopy początek października a wy już srake macie ja w ubiegłym roku expertem w połowie listopada jechałem i było ok -ojciec melduje że duża? to co strzela w źdźbło czy co? Jeszcze będą warunki spokojnie łyk zimnej wody lub piwa i czekać.

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, Pawel2678 napisał:

Spoko chłopy początek października a wy już srake macie ja w ubiegłym roku expertem w połowie listopada jechałem i było ok -ojciec melduje że duża? to co strzela w źdźbło czy co? Jeszcze będą warunki spokojnie łyk zimnej wody lub piwa i czekać.

i co z tego ze pryskałeś w listopadzie rok temu? ja rok temu o tej porze dopiero zaczynałem siew więc tez pryskałem w połowie listopada - dziś pszenica ma 2 liscie to już optymalny moment na oprysk

20211009_124549.jpg

7V8A9838.jpg

20211009_152458.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

i co z tego ze pryskałeś w listopadzie rok temu? ja rok temu o tej porze dopiero zaczynałem siew więc tez pryskałem w połowie listopada - dziś pszenica ma 2 liscie to już optymalny moment na oprysk

20211009_124549.jpg

7V8A9838.jpg

20211009_152458.jpg

to z tego ze było dobrze zboże rozkrzewione i zadziałał (siane było 20 września) oprysk więc doradzam że nie ma co się spieszyć ale jak chcesz to pryskaj twoja sprawa.

• Root Admin
Opublikowano

no widzisz u mnie siane 7.10 :) i cierpiało od nadmiaru wody.
Podstawa to pryskać w odpowiednim momencie dla danego srodka

A jak wiesz są srodki nalistne i doglebowe :) Tez kwestia jakie masz chwasty na polu

Opublikowano

Ja w tym roku posiałem bób w pole potraktowane expertem+dff, pierwsze liście wyglądały jak po chlomazonie, ale na plonie się to nie odbiło. Więc fito znów nie takie groźne, pod warunkiem, że się nie przesadzi. Zresztą snajper 600sc mający rejestrację na jęczmień w litrze ma 100g dff, a zalecana dawka w instrukcji 1,25-1,5l. Czyli 125g-150g dff.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

20211010_121420.jpg

Szykuj Pan już t0, bo do połowy listopada to będzie łąka.

Opublikowano

Kurka, mi to się najbardziej zeszłoroczna agrotechnika @yacentypodoba jeśli chodzi o jęczmień. Ile bym dał, żeby mój tak przed zimą wyglądał jak u niego w tamtym roku :X.

Opublikowano
4 minuty temu, sadownik12 napisał:

Szykuj Pan już t0, bo do połowy listopada to będzie łąka.

Żebyś się Pan nie zdziwił w tym roku, że śnieg po pachy a my siejem zboże, jak to zawżdy bywało.

"Zgodnie z najnowszymi prognozami, temperatury mają na przełomie drugiej i trzeciej dekady października wahać się na północnym wschodzie i w górach w okolicach minus 5 stopni w nocy i około zera w ciągu dnia. W dodatku będą pojawiać się opady.

Są to dużo niższe temperatury od tych, które są dla tego okresu normą wieloletnią. Można przewidywać, że wystarczą, aby podczas nieco głębszych ochłodzeń śnieg zaczął prószyć na obszary nizinne, początkowo jeszcze nie zdołając się utrzymać i utworzyć zwartej pokrywy na dłużej niż kilka godzin."