Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 22 września to raczej późny termin , zdąży on się tak przesadnie rozbujać ?. Choć wątpię, że młode siewki będą od razu korzystać z obornika bo trochę się czasu zejdzie zanim korzeń dojdzie do niego 

Opublikowano
17 godzin temu, Agrest napisał:

Jak dla mnie za bogato.

Gnojówka płynna plus deszcz, ciepła ziemia - jak dla mnie może zajść reakcja

Nie raz tak robiłem wapno sciernisko uprawa i przed orka siewna gnojowica czasem jeszcze orzemieszalem i nigdy odpukac bez skutków ubocznych

Opublikowano

Panowie dostałem pole V klasy. Nigdy nie miałem takiego piachu. Da się tam posiać jęczmień jary?  Jeśli tak to jakią odmianę? Chociaż na tej glebie to chyba lepiej już pszenżyto jare. Teraz stoi tam kukurydza na ziarno więc nie ma szans siania na zimę. 

• Root Admin
Opublikowano
28 minut temu, ThePerkins napisał:

Po 22 września to raczej późny termin , zdąży on się tak przesadnie rozbujać ?. Choć wątpię, że młode siewki będą od razu korzystać z obornika bo trochę się czasu zejdzie zanim korzeń dojdzie do niego 

zalezy od regionu.

w minionym sezonie siałem 7.10, później mega zlewa - 70l deszczu w październiku. Jęczmien słabiutki. W grudniu bałem się ze bede siał tam jary.

Dostał papu i finalnie średnia 9.1 - przy czym jedna odmiana 8, druga ponad 10.

Co by było gdybym posiał 20.09? Byłoby więcej? Czy więcej musiałbym pryskać na robale?

Opublikowano

Jak nie ma?

6 listopada ozime pszenżyto siałem i lux wyszło.

Hodowcy podają termin siewu do grudnia.

Jary bym odpuścił.

Gryka po jęczmieniu ozimym. Nie ma odwrotu, czekamy na żniwa🥰😋👍

20210916_134119.jpg

Opublikowano
27 minut temu, yacenty napisał:

zalezy od regionu.

w minionym sezonie siałem 7.10, później mega zlewa - 70l deszczu w październiku. Jęczmien słabiutki. W grudniu bałem się ze bede siał tam jary.

Dostał papu i finalnie średnia 9.1 - przy czym jedna odmiana 8, druga ponad 10.

Co by było gdybym posiał 20.09? Byłoby więcej? Czy więcej musiałbym pryskać na robale?

Ja jestem ze wschodu więc chłód przychodzi troszkę wcześnie, u nas już jęczmienie i pszenice sieją ale jak dla mnie to przesadnie za wcześnie choć zobaczymy kto wygra. 

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Dnia 11.09.2021 o 18:43, Piffpaff napisał:

Panowie kiedy siejecie jęczmien na wschodzie okolice Minska- Siedlec?

Będę siał 1 raz po 22 września. 

Co sypiecie pod jęczmień ?. Początkiem września poszło 4t wapna ( węglanowego ) , wymieszane talerzówką. Po 20 będę dawał obornik , potem talerzówka i orka, na to myślę wylać z 12-16tyś l gnojówki i 200kg NPK , nie za biednie będzie ? 

tam gdzie sieje wapno nigdy nie daję obornika tego samego roku, ogólnie jest zasada że obornik po wapnie min 6 tygodni odstępu ale to minimum. takze ja bym nic nie dawał z naturalnych nawozów, sztuczny nawóz npk tylko rzuć. swoją drogą napisałeś że chciałeś dać obornik, gnojówkę i jeszcze na to sypać nawóz npk, to po jaką cholerę byś ładował ten gnój gdzie i tak dajesz jeszcze npk w granuli, gdzie tu jest oszczędnosc ? ja nigdy tam gdzie obornik idzie nie daję żadnych npk sztucznych. to jest tak jakbyś ten obornik traktował tak jakby on nic nie wnosił i jeszcze musisz siać nawóz sztuczny, to w takim razie po co ta robota z nim i wyjeżdżone paliwo ? to lepiej go sprzedać komus. obornik wnosi conjamniej 3 razy tyle składników co jakas tam polifoska w dawce 200 kg na ha

Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Ja jestem ze wschodu więc chłód przychodzi troszkę wcześnie, u nas już jęczmienie i pszenice sieją ale jak dla mnie to przesadnie za wcześnie choć zobaczymy kto wygra. 

Ja planuje siać około 25wrzesnia jęczmień. Podlaskie

Opublikowano
15 godzin temu, turtojs napisał:

tam gdzie sieje wapno nigdy nie daję obornika tego samego roku, ogólnie jest zasada że obornik po wapnie min 6 tygodni odstępu ale to minimum. takze ja bym nic nie dawał z naturalnych nawozów, sztuczny nawóz npk tylko rzuć. swoją drogą napisałeś że chciałeś dać obornik, gnojówkę i jeszcze na to sypać nawóz npk, to po jaką cholerę byś ładował ten gnój gdzie i tak dajesz jeszcze npk w granuli, gdzie tu jest oszczędnosc ? ja nigdy tam gdzie obornik idzie nie daję żadnych npk sztucznych. to jest tak jakbyś ten obornik traktował tak jakby on nic nie wnosił i jeszcze musisz siać nawóz sztuczny, to w takim razie po co ta robota z nim i wyjeżdżone paliwo ? to lepiej go sprzedać komus. obornik wnosi conjamniej 3 razy tyle składników co jakas tam polifoska w dawce 200 kg na ha

Wiem o zasadach ale niestety terminów nie dało się zmienić..., żebym miał wapno w żniwa nie byłoby gadki a tak troszkę skomplikowało, pryzma leży na polu więc nie będę jej objeżdżał, ale stosując się do literatury to po wapnie nawet sztucznych nie można siać więc sam nie wiem. Pytanie czy ten obornik wymieszać talerzówką i dopiero orać czy dać go na wierzch i przekręcić ?

Opublikowano

Ile dac wody na 1 m zboża zaprawa kinto plus na etykiecie jest napisane o 0 do 1 L , i czy jak dodaje nawóz donasienny to muszę wodę na 1m na zaprawę i na 1m na nawóz dodać czy jak to robicie? 

Opublikowano
mesi napisał:

Ile dac wody na 1 m zboża zaprawa kinto plus na etykiecie jest napisane o 0 do 1 L , i czy jak dodaje nawóz donasienny to muszę wodę na 1m na zaprawę i na 1m na nawóz dodać czy jak to robicie? 

Jeżeli dodajesz jeszcze nawóz więcej wody nie dolewasz

Opublikowano

Pszenicę zaprawiam 1l roztworu, obojętne czy z nawozem czy nie, idzie 1000ml roztworu na 100kg ziarna.

Pszenżyto i jęczmień 1200ml, choć etykieta podaje max 1050ml

Opublikowano

Było wilgoci w glebie a teraz w dwa dni 27mm.

Kiełki już po 30h były