Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

widzisz posiałem 7 czy 8. października, dostał zlewe deszczowa po siewie - 70l w pażdzierniku, wygladał słabo do grudnia. Finalnie średni plon z 7.3ha - 9ton, jedna odmiana 8, druga 10.3t.

Z mojego doświadczenia na naszym terenie jęczmien najlepiej jest siać równo z pszenicą. U nas optimum to 25-30 września. Niestety w 2020, pogoda lekko przeszkodziła i posiałem wszystko na przełomie 7-10 października.

Nie wiem jaki u was optmalny termin na pszenice ale siej w tym samym czasie.

Odpada ci problem nadmiernego nalotu mszyc, troche mniej grzyba załapiesz i troche mniej ten jęczmień będzie głodował

U nas to siewy zaczynają się tak koło 10 września do 25 mniej więcej taki okres siewów jest ale zdarzają się jeszcze październikowe ale to już naprawdę jednostki tak późno sieją. Ja zazwyczaj koło 20 sieję.

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

A jak dwurzędòwka ci wyszła względem wielorzędowych?

Padura o ile pamiętam?

Będziesz siał czy wyrzucasz z uprawy?

dwurzedówka mi sie za szybko przewróciła :( 8 ton

Fajna odmiana, jak nie popełnisz takiego błędu jak ja z nawożeniem.

3 minuty temu, Krzysiukov napisał:

U nas to siewy zaczynają się tak koło 10 września do 25 mniej więcej taki okres siewów jest ale zdarzają się jeszcze październikowe ale to już naprawdę jednostki tak późno sieją. Ja zazwyczaj koło 20 sieję.

to siej jęczmień razem z pszenicą - 20.

Ja mam ok 20ha zbóż, i zwykle sieje 3-4 dni, to pierwszego dnia sieje jęczmień a kolejne dni pszenice

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

dwurzedówka mi sie za szybko przewróciła :( 8 ton

Fajna odmiana, jak nie popełnisz takiego błędu jak ja z nawożeniem.

to siej jęczmień razem z pszenicą - 20.

Ja mam ok 20ha zbóż, i zwykle sieje 3-4 dni, to pierwszego dnia sieje jęczmień a kolejne dni pszenice

Też tak myślałem żeby zacząć od jęczmienia. Rozmawiałem teraz ze znajomym i poradził mi żebym kilka dni  tak z 4-5 przed orką opryskał te samosiewy pszenicy i pszenżyta glifosatem i że to je zniszczy, ale zastanawiam się czy ten glifosat nie zaszkodzi jęczmieniowi ;/

• Root Admin
Opublikowano

Kompletnie tego nie rozumiem? po co glifosat na 5 dni przed orka? przecież orka tez zniszczy samosiewy pszenicy. Gdyby ten glifosat dawać miesiać przed orką, tak jak niektórzy robią na rzepaczysko i później w to sieja pszenice to jeszcze rozumiem, ale 5 dni przed orką?

Właśnie, zamiast używać środków chemicznych na samosiewy mówiłem ci o ruszeniu ścierniska — jak masz to nawet zwykłe brony pomagają. Ja ich nie mam to jeżdze talerzówką na 5-6cm

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Kompletnie tego nie rozumiem? po co glifosat na 5 dni przed orka? przecież orka tez zniszczy samosiewy pszenicy. Gdyby ten glifosat dawać miesiać przed orką, tak jak niektórzy robią na rzepaczysko i później w to sieja pszenice to jeszcze rozumiem, ale 5 dni przed orką?

Właśnie, zamiast używać środków chemicznych na samosiewy mówiłem ci o ruszeniu ścierniska — jak masz to nawet zwykłe brony pomagają. Ja ich nie mam to jeżdze talerzówką na 5-6cm

Wiem wiem, przelecę to kultywatorem i myślę że będzie ok. Chyba chodziło mu o to że roślina jak pociągnie ten glifosat to i tak nie będzie rosła.

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Tz, przesadziłeś z azotem w Padurze?

W obu, wyszło mi 155kg N.

Plus do tego źle ustawiony rozsiewacz nawozu, który siał tylko za siebie, a nie na całą szerokość

Opublikowano

Czyli położyło pasami za rozsiewaczem?

Siejesz w tym roku?

Ja planuję 8ha swojej Sandry. 

Czy jednak wybrać wielorzędówkę? 

• Root Admin
Opublikowano

najpierw położyło pasami, później większość pola, ale na szczescie leżał tak na ok 10-15cm nad ziemią i udało się wszystko zebrać. W tym roku jeszcze do końca nie wiem co posieje.

Dla mnie nie ma reguły czy 2 czy wielorzedówka, jak przyzwoity rok i topowe odmiany to sypią podobnie. W 2 rzedówce długi kłos, ale cienki, w wielorzedówkach niby krótki niby brzydszy kłos a mimo wszystko daje 🙂

Opublikowano

Na dobrej ziemi zgadzam się, że sześciorzędówka sypie tak samo lub lepiej od dwurzędówki. Natomiast na mozaikach i glebach słabszych plon wiele się nie różni, ale siejąc odmiany sześciorzędowe mogą być problemy z niską gęstością. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

siej jęczmień najpóźniej jak się da- tak jak pszenice ozimą.

Jak bedziesz miał czas to zrob czymś jeszcze raz.

U nas w 2020 było to tak

8.8 - zbiór pszenicy ozimej i od razu talerzówka,

ok 30.08 drugi raz talerzówka (bo nie mam bron)

ok 15.09 trzeci raz talerzówka.

1.10 orka i miałem od razu siac, ale lunał deszcz

7.10 siew zestawem upr-siewnym.

W tym roku praktycznie nie miałem pszenicy w jęczmieniu.

Jesli chodzi o ten sezon to jestem w trakcie przebudowy płodozmianu i tak wychodzi ze jęczmień ozimy będzie po rzepaku :P to będzie bardzo prosto. 1.08 poszła talerzówka, teraz na dniach pójdzie drugi przejazd talerzówki bo rzepak już dość duzy, koło 15 września 3 przejazd talerzówka i 25.09 siew jęczmienia zestawem upr-siewnym.

PAMIETAJ żeby pilnować mszycy jesienią. Czasem trzeba nawet i 3x pryskać na mszyce

U mnie też ta sama sytuacja, jęczmień pójdzie po rzepaku potem poplon, soja, pszenica i rzepak. Tam gdzie się nie da soi to kukurydza albo jęczmień po jęczmieniu. 

Opublikowano

Tanio odkupię😉

Oczywiście że na skuteczności nie stracił

Opublikowano

Co będzie lepsze - wapno granulowane, talerzowanie, orką siewna, siew NPK, brona ciężka - orką siewna, wapno granulowane, brona cięzka, siew NPK, kultywator Stanowisko po ziemniakach pod jęczmień ozimy. Wapno to prawdopodobnie będzie wapniak koryncki a npk w postaci polifoski 6

Opublikowano

Ile dzajecie systivy i kinto plus w jęczmieniu ozimym?

W ubiegłym dałem chyba 100ml +150. Można zejść z systivą?

Opublikowano

Nie wiem, pytam. Dałem jak wyżej, narazie zaprawiłem 750kg.

Zerknęłam w galerię to w ubiegłym roku dałem 120ml Systivy.

Ile szt Sandry radzicie wysiać w optymalnym terminie?

Hodowca podaję do 320sz, ale ktoś w ubiegłym roku pisał że dwurzęduwki wymagają gęściejszego siewu. Przegięciem będzie 380sztuk?

Lepiej chyba 350?

Opublikowano
Dnia 22.08.2021 o 14:37, Agrest napisał:

Nie wiem, pytam. Dałem jak wyżej, narazie zaprawiłem 750kg.

Zerknęłam w galerię to w ubiegłym roku dałem 120ml Systivy.

Ile szt Sandry radzicie wysiać w optymalnym terminie?

Hodowca podaję do 320sz, ale ktoś w ubiegłym roku pisał że dwurzęduwki wymagają gęściejszego siewu. Przegięciem będzie 380sztuk?

Lepiej chyba 350?

będę siał 11.09 w ilości 300szt/m2, mtz 50, siła kiełkowania 99