Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

już tak sieje :P
na moje 30ha to tak mniej więcej wychodzi: 9-11ha rzepaku (zależnie od kawałków, żeby nie dzielić), 6-7ha jęczmienia, reszta pszenica 12-14ha.

Tak więc na wielu kawałkach idzie pszenica po pszenicy albo jęczmien po pszenicy, co na jedno wychodzi

Opublikowano

Rzepak, zboże, kukurydza, strączek. Gorzej to zgrać żeby było dobrze. 

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał:

Nie wiem jak unia będzie to rozpatrywać ale kuku to też zboże 

W sensie zboża i kuku należą do wiechlinowatych

To też bryndza. W takim razie ugorować pozostaje w miejscach gdzie ciężko o dobry plon  

Opublikowano (edytowane)

A tak na marginesie to oni grubo pojechali z tymi 25% zbóż jeżeli w tej chwili jest ok 70%. Jakby każde gospodarstwo w Polsce się dostosowało to cały rynek rolniczy wywrócony do góry nogami

Edytowane przez krilan06
  • Sad 1
Opublikowano

Wtedy mniejsze gospodarstwa na Eko i jechać na zbozach plus jakieś warzywka, truskawki i strączki. Innego wyjścia bardzo nie widzę.  

Opublikowano
11 godzin temu, Mich9 napisał:

Z grochem jest ten problem, że nie ma ceny. Taniej sprowadzić soję, znowu uprawa soi w polsce nie jest opłacalna. 

Masz halę to kolejki odpadają, kosisz na wieczór jedziesz o 4.00 rano 2 godziny i wyjeżdżasz. Sporo osób podziękowało  słodowni, więc nie ma tragedii. Przecież możesz też zakontraktować w innych firmach i ładujesz od razu na tiry. Miał ktoś jary rgt planet? Jak sypał i jaka agrotechnika?

Dziwne z tą ceną  grochu u was🤔 lubelskie Wipasz placił 900zł . Pod pszenicę fajny przedplon, rzepak też słyszałem że dobrze po nim rośnie. 

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Nie wiem jak unia będzie to rozpatrywać ale kuku to też zboże 

W sensie zboża i kuku należą do wiechlinowatych

W programach rolnośrodowiskowych kukurydza była liczona jako zboże. W ekoschemacie z dobrym płodozmianem jest max 50% zbóż i max 25% okopowych. Nie wiem skąd wziąłeś 25% zbóż. Akurat te wartości jak na UE są bardzo dobrze pomyślane, okopowe max co 4 lata, a zboże co 2. Tak to powinno wyglądać, ale ekonomia z dobrą praktyką na wsi już dawno nie idzie i nie jest to wina rolnika.

Co do tematu to poleciłbym przetestowanie odmian jęczmienia jarego Feedway z Danko i Brigitta z Saaten Union.

• Root Admin
Opublikowano

no panowie, sprawdzajcie każda informacje, dziś każdy może powiedzieć wszystko. i niestety widać że często się łapiemy na to że ktoś coś niby mądrego powiedział. jak już 3 mówi to samo to chyba tak jest ale dalej chyba

Opublikowano
15 godzin temu, krilan06 napisał:

Jak przejdą pomysły UE to udział zbóż w uprawach w danym gospodarstwie powinien wynosić nie więcej niż 25%, także ja nie wiem co tu uprawiać 

Takie coś nie ma szans przejść . Nie możliwe jest siać do 25% zbóż na dłuższą metę przy produkcji tylko roślinnej , no chyba że na areale poniżej 10 ha . Po 2 . z eksportera pszenicy  Europa musiała by się stać importerem . Po 3. powiedz to tym co uprawiają same zboża  - pszenica, jęczmień , pszenżyto , owies  i uważają że mają dobre zmianowanie  , bo nie sieją pszenicy po pszenicy , czy jęczmienia po jęczmieniu

Opublikowano

Jestem nowicjuszem w uprawie jęczmienia ozimego  co polecacie na chwasty jedno i 2 liscienne i zabieg t1. Jęczmień zasiany 5 pazdziernika  na jesieni nie pryskany niczym było bardzo mokro klasa ziemi 3,4 gliniasta aktualnie ma 3,4 rozkrzewienia przy obsadzie 300 roślin na metr kwadratowy na n1 planuje dac 250 kg saltrosanu 26 a n2 200 saletry kedzierzynskiej Na T2 Mam elatusa z tamtego roku celuje w plon około 8,9 ton fosfor i potas na wysokim poziomie ph 6,1 proszę o pomoc i z góry dziękuję :)