Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mój jęczmień zaliczył już przymrozki bo wcześnie siałem i w fazie szpilki i jak się rozwinął to akurat były przymrozki i w sumie nic mu nie jest, miejscami końcówki chyba przymroziło a było po 3-4 stopnie mrozu

Opublikowano
19 minut temu, rolnik31 napisał:

Jak myślicie do ilu stopni wytrzyma jęczmień mrozu ? Zapowiadają-3 na wysokości 2 metrów, czyli wiadomo że przy gruncie będzie jeszcze więcej 

Pryskacie np. Tytanitem czy krzemem? Pomaga to coś ? 

Przy takiej temp powinien wytrzymać 

Opublikowano

Dwie noce z przymrozkiem. Teraz pada u mnie śnieg z deszczem od 5:30 zaczął. Miałem pryskać tymi biostymulatorami ale chyba się powstrzymam. Jęczmień się pokrzewi na spokojnie. To ciekawe co ma powiedzieć p. Bardowski jak on siał już w lutym, wiem u niego cieplej ale to i tak jednak chłody teraz mamy w całej Polsce.

Opublikowano

Co ma powiedzieć siałem w tym samym terminie? Dobrze zrobiłem bo wody nie ma a ci co posiali w połowie marca to wyglądają masakrycznie licze że popada trochę dzisiaj oby.

Opublikowano

U G. Bardowskiego pewnie nie ma takich przymrozków. Ja siałem 21/22 marca - wcześniej się nie dało bo jednak przepadywało. A co mają powiedzieć ci co siali 2 tyg później niż ja, u mnie wschody w miarę ok, korzonki jeszcze jakąś wilgoć ciągną ale co to daje jak zero deszczu na widoku

Opublikowano

A co ma powiedzieć mój sąsiad jak jedyna uprawka po zimie to był wczorajszy siew jęczmienia. Po przejeździe agregatu nie było widać nic wilgoci. 

Opublikowano
krilan06 napisał:

U G. Bardowskiego pewnie nie ma takich przymrozków. Ja siałem 21/22 marca - wcześniej się nie dało bo jednak przepadywało. A co mają powiedzieć ci co siali 2 tyg później niż ja, u mnie wschody w miarę ok, korzonki jeszcze jakąś wilgoć ciągną ale co to daje jak zero deszczu na widoku

Taka sama sytuacja jak u nas były 2 noce po -4

Opublikowano

U mnie jęczmień ok.poki co ale zastanawia mnie sytuacja ogólnie w polu, otóż dlaczego pomimo nie małych opadów w zimę jest gorzej niż w tamtym roku i dochodzę do wniosku jednego że cała wina leży po stronie ciągłych przymrozków i wiatrów, które cała wilgoć z ziemi wyciagly a wiatr zrobił resztę.

Opublikowano

Nie wiem jak u Was ale u mnie niedobory wody od czerwca były. Zimą opadów mało. Niby z wiosny trochę pokazało ale gleba musi nadrobić swoje zapasy. Teraz od nowa zaczyna suszyć. Dzisiejszy deszcz/śnieg zmoczył glebę na jakieś 4 cm. Azot na oziminy posiany. Czekamy teraz jeszcze za wodą i ciepłem

Opublikowano
rolnik31 napisał:

Nie wiem jak u Was ale u mnie niedobory wody od czerwca były. Zimą opadów mało. Niby z wiosny trochę pokazało ale gleba musi nadrobić swoje zapasy. Teraz od nowa zaczyna suszyć. Dzisiejszy deszcz/śnieg zmoczył glebę na jakieś 4 cm. Azot na oziminy posiany. Czekamy teraz jeszcze za wodą i ciepłem

U nas woda w spodzie jakaś jest jeszcze ale wierzchnia warstwa 4cm.to suchota straszna i beton na niektórych polach

Opublikowano

Przedsiewnie daję saletrosan lub mocznik. Po wyjściu jęczmienia mocznik lub saletra. W fazie początku krzewienia. Czasami aby podbić białko przy korzystnym roku rzucam jeszcze na zgrubieniu kłosa około 100kg saletry

• Thanks 1
Opublikowano

Cholera, przecież zimno mi dziury w liściach nie porobiło tylko jakiś szkodnik. Co na tego skoczka jak on się dokładnie nazywa? dursban? Cypermetryna? Neonikotynoidy?

Opublikowano
Taurus83 napisał:

Mój posiany dwa tygodnie temu nawet nie wyszedł z ziemi. Dawałem  wczoraj RSM na pszenicę to traktor podskakuje jak na dziurawym asfalcie 

mój widziałeś? ale w sumie fart że posiałem na 3-4 cm a nie jak w 2018 .pszenice mi zmarniały Chuj wie czemu .