Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

na wschodzie polski bylo juz nocami -14. ok siedlec. wszystkie samosiewy padly

U mnie bylo 12 max i  nie padł. Troche kolor zmienil. A może się mylę? Oby..musze go wziąć do domu to zobaczę czy żyje.

Macie jakieś sprawdzone środki na samosiewy w pszenicy ozimej? 

Opublikowano

Uzupelniam tak jak robię i nigdy nie miałem problemu z książką albo pisze nazwę środka którego jakbym sam zrobił. Modusem dla mnie średnio skracać bo trzeba dobrze pilnować a Medax Max to nie ma problemu 3 zabiegi w jednym fungi mikro i skracanie i brak przypaleń.

Opublikowano
Dnia 30.12.2018 o 11:27, rolnik31 napisał:

Ja już na gotowcach nie pracuje od tego roku bo już nie raz mnie zawiodły. Kupuje pojedyńcze substancję i robię swoje. Więcej zabawy ale widzę efekty ale również w kieszeni mi zostaje kasa. W tym sezonie na 2 zabiegach skończyłem. Drugi zabieg zrobiłem mocniejszy. Można robić T3 ale przy tych warunkach nie opłacało się. 

jeśli można zapytać to jaki był skład i ilości  mieszaniny T1 a jaki skład T2 ?

Dnia 30.12.2018 o 20:14, rolnik31 napisał:

Uzupelniam tak jak robię i nigdy nie miałem problemu z książką albo pisze nazwę środka którego jakbym sam zrobił. Modusem dla mnie średnio skracać bo trzeba dobrze pilnować a Medax Max to nie ma problemu 3 zabiegi w jednym fungi mikro i skracanie i brak przypaleń.

Czyli że medax max nigdy nie przypali jęczmienia nawet zastosowany przed przymrozkiem ?

Opublikowano

@Mariusz245555 jeżeli chodzi o przypalenia na jary raz miałem mały przymrozek-1 i nic się nie stało. Na zimowy nie stosowalem 

T1 leciałem jeszcze Tiltem w dawce 1.1 litra i niestety nie dał sobie rady A w T2 to poszło 0.7 topsin 500 0.4 ambrossio i 0.8 agristar 250SC to pryskając w fazie liścia podflagowego puściło gdzieś tydzień przed dojrzeniem.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.12.2018 o 20:14, rolnik31 napisał:

Kolego masz jakąś książkę czy coś w tym stylu co ci pomorze w doborze odpowiedniej substancji?

Jaki fungi,mikro łączysz z Medax Max i w jakich dawkach?

Edytowane przez Davidmix
Opublikowano
Dnia 12.01.2019 o 14:00, szymonidas9 napisał:

Ma ktos doswiadczenie w zaprawianiu jeczmienia jarego systiva? Mam pare pytan(glownie dawka i wiarygodnosc zastapienia grzybowki)

ja w jarym bym odpuścił i poleciał normalną T1

Opublikowano
3 minuty temu, kellyq napisał:

Hej, do ilu kg/ha N mogę dać żeby jęczmień jary nie wyległ. Mam niskopienny jęczmień rośnie max 40cm, gleba średnia IIIkl. Chciałem go trochę intensywniej nawozić.

Jaka nazwa tej  odmiany jęczmienia  ?

Opublikowano
Dnia 12.01.2019 o 14:00, szymonidas9 napisał:

Ma ktos doswiadczenie w zaprawianiu jeczmienia jarego systiva? Mam pare pytan(glownie dawka i wiarygodnosc zastapienia grzybowki)

Ja miałem browar z systivą. Do żniw praktycznie czysto. No ale susza była. Miałem tylko jeden raz także ciężko mi ocenić ale wg mnie warto było 

Opublikowano
Dnia 20.01.2019 o 19:25, AgroSzymi99 napisał:

Witam już prawie luty najwyższa pora na wybór odmiany jęczmienia.Co polecanie na 4 klasę miejscami 5 ,Ph  podchodzi pod 6?

Dołączam się do pytania Szymi... Pytałem dziś w centrali w Łukowie to proponowali mi Soldo lub Kucyk na słabsze gleby, cena 210zł 100kg

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Dołączam się do pytania Szymi... Pytałem dziś w centrali w Łukowie to proponowali mi Soldo lub Kucyk na słabsze gleby, cena 210zł 100kg

No mi właśnie też Kucyka polecali na moje "czarnoziemy".Znajomy był bardzo zadowolony z tej odmiany.