Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawdopodobnie też mam ten problem na glinach nawet jakby teraz wzeszło to szału by z tego nie było

Opublikowano
55 minut temu, staszek131415 napisał:

Nie

Jak sie ziarno nie zepsuje to za 2 lata powschodzi

Opublikowano

można bezpiecznie przy tak suchym okresie dodać do herbicydu siarczan magnezu+ jakiś nawóz dolistny  czy lepiej odpuścić i jechać samym herbicydem?

Opublikowano

Mój jęczmień ozimy Gloria ma już ości, liść flagowy rozwinięty. Jak na razie wszystko zdrowe wygląda. Zabieg T1 robiony był 2 tygodnie temu, tango star 1l i mondatak 0,8. Jak myślicie jechać już dzisiaj czy jeszcze czekać? Planuje dwa zabiegi bez T3.

Opublikowano
Dnia 24.04.2018 o 20:26, aezakmi666 napisał:

Panowie mam problem posialem ha jeczmienia jarego ok 2 tygodni temu. Dawka 220kg nasion na h siane bylo w sucha ziemie no i w sumie do tej pory nie spadl deszcz. Jeczmien zszedl jak parszywemu po łbie gdzienietu jest a pole wyglada jak bym narobil mijakow albo z pustym siewnikiem jechal po odgrzebaniu ziemi ziarka sa ale nie kiełkuja . Czy to jeszczee wyjdzie ?

To jest nas już 2,ja z południowej wielkopolski i 2,5 ha jak by kur...a wiatrówką sadził a nie siał siewnikiem,a na polu popiół ;-(

Opublikowano

Mam jęczmień jary w fazie krzewienia i zauważyłem dużo skrzypionki. Mam środek Delcaps 050 CS nadaje się on do wykonania tego zabiegu bo nic na etykiecie nie pisze o jeczmieniu jarym no i w tej fazie? 

Opublikowano

To wiem, że masz jęczmień jary i zauważyłeś dużo skrzypionki. Masz dobre oko bo zauważyłeś  skrzypionkę i co dalej? Masz środek Delcaps 050 CS i to jest powodem tego co posiadasz czy coś więcej chciałeś powiedzieć o posiadanym preparacie?

5 minut temu, daniu napisał:

ile odstępu między zbiegiem herbicydowym a fungicydowym w jęczmieniu jarym?

3 dni w upały 1dzien wilgoć i pochmurno

Opublikowano
Jęczmień ozimy jest w początku kłoszenia, można mu podać jeszcze coś na grzyba i usztywnienie? planuje 0,5 menary +0,5cerone, na pierwsze kolanko poszło tilt turbo0,8 +promax 0,8+coadro 0,5,, dodam że na Zamojszczyznie ogromna susza
Opublikowano
18 godzin temu, ovi napisał:

Jęczmień ozimy jest w początku kłoszenia, można mu podać jeszcze coś na grzyba i usztywnienie? planuje 0,5 menary +0,5cerone, na pierwsze kolanko poszło tilt turbo0,8 +promax 0,8+coadro 0,5,, dodam że na Zamojszczyznie ogromna susza

ROK TEMU U MNIE TEŻ ZA DUŻO WODY NIE BYŁO.

na mój galation poszło 0,45 moddusa 9 kwietnia i ustał do końca,pewnie dla tego że mało azotu dostał na pierwszy raz 150kg na drugi 175kg saletry anwil

5 maja opryskany

zaftra 0,5

tilt turbo 0,5

cerone 0,5

delcaps 0,1

klasa ziemi  od 3b do 5

z 6 ha nakosiłem 51,5  co daje 8,5 jak dla mnie hybryda to rewelacja.

Opublikowano
2 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Jaki najlepszy oprysk na skrzypionke która tnie jeczmien a jej nie ma?

Taki który zabije skrzypionkę ,a na dodatek wcale go nie ma ;-)

Na głupie pytania głupie odpowiedzi same się nasuwają 

Opublikowano
2 godziny temu, ukaszProcho napisał:

Jaki najlepszy oprysk na skrzypionke która tnie jeczmien a jej nie ma?

skoro pogryziony to chyba jednak sa. Bi 58 nowy w dawce 0,5l/ha i po kłopocie,Skuteczny powyżej 15*C.  Koszt - 30zł/ha

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Mariusz245555 napisał:

skoro pogryziony to chyba jednak sa. Bi 58 nowy w dawce 0,5l/ha i po kłopocie,Skuteczny powyżej 15*C.  Koszt - 30zł/ha

Może to grad pociął a o tym nawet nie wie.

16 godzin temu, ukaszProcho napisał:

Karate zeon może być?  

Dostanie dzisiaj na hektar  besfoliar 5 l siarczan megnezu siedmiowodny 12 kg i karate zeon. Dodawać coś mocznika? Myślałem nad 25 kg na półtora hektara 

W moim regionie jak się dożywia zboża, daje się wór mocznika + 12,5 kg siarczanu magnezu na 250 l wody z powtórnym opryskiem za 2 dni, bez herbicydów, pestycydów i żadnych innych dodatków. Oprysk kropelkowy wykonuje się pod wieczór lub  jak najwcześniej z rana  po opadnięciu rosy (na suche) gdy rośliny nie są jeszcze ogrzane. Po takim zabiegu gdy wcześniej na 2 tygodnie przed zasiewem jęczmień dostał odpowiednie nawożenie wieloskładnikowe, uprawy swoją piękną zielenią wyglądają  jak w Holandii.

Dodam, że u nas powierzchnia jednej uprawy przekracza 10 ha a nawet sięga 100ha.

Uwaga, nawóz nie ma prawa spływać z liści.

Edytowane przez dicloduo
Opublikowano

Witam , do jakiej najpóźniejszaj fazy w jęczmieniu jarym można zastosować pume na głuchy owies bez obaw o uszkodzenie jęczmienia , chodzi mi czy można pryskać w późniejszych fazach niż na etykiecie .

Opublikowano (edytowane)

Pisał o Puma

Chyba, że nie ma na środek i trafi czekać dłużej. Ala w tym czasie głuchy owies zadusi jęczmień no i szpetnie to wyglądać bedzie.

Edytowane przez dicloduo