Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co sądzisz o jednym zabiegu fungicydowym 1l tocata duo na liść podflagowy. Zaprawiany był scenikiem

To zależy czy masz jakieś infekcje. U mnie w kucyku poszła już tocata 0,8 na flagę. 

no też mnie to zastanawia czy można zmieszać i czy nie wpłynie znacząco na plon.

a mustang forte+puma?

Bo dwie substancje z lancetu są w mustangu forte jak dobrze kojarzę.

To piroksysulam z lacetu odpowiada za palenie jęczmienia. 

Opublikowano

A co sądzisz o jednym zabiegu fungicydowym 1l tocata duo na liść podflagowy. Zaprawiany był scenikiem

Ja bym dołożył Tebu

Opublikowano

Jęczmień odmiany eunova. W planach na 1kolanko był 1l duet star a na flagowy 0,8l tacady duo ale nie wyrobiłem się z zabiegami. W jęczmieniu tak to szybko leci. Widzę chyba plamistość siatkową. Tak dolało że dzisiaj bałem się wjechać na rędzinę. Może do jutra trochę przeschnie. Ile dołożyć tebu?

Opublikowano

Siałem olof, skracałem na drugie kolanko medaxem max, martwiłem się czy chwyci bo dosłownie godzinę po zjechaniu z pola zaczeło padać, ale poradził sobie. Probowaliscie u siebie nowego medaxa? Jak wasze doswiadczenie?

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/skutecznosc-dzialania-fungicydow-w-chorobach-jeczmienia-wedlug-hgca,43789.html

z tego wynika że nie warto dodawać tebu. A tocada to całkiem niezły fungicyd jak na swoją cenę 118zł/l. Oczywiście są dużo lepsze ale i droższe

Opublikowano

Do moderatora tego tematu. Czy nie dałoby się rozdzielić tematów jęczmienia ozimego od jarego, szukanie informacji szczególnie o ozimym byłoby o niebo prostsze i szybsze. Ciekawe, czy moderator okaże się zaradną i pomocną osobą?

Opublikowano

A jak moderator ma wydzielić posty dotyczące jęczmienia ozimego od tych, które dotyczą jęczmienia jarego? Obawiam się, że jedyna możliwość to "zaoranie" tego tematu i założenie dwóch osobnych

Opublikowano

Pytanie panowie, czy na T2 w jęczmieniu jarym się wykonuje jakieś zabiegi? Dzisiaj dałem Palazzo i moddusa i mam też Megysto i zastanawiam się czy dać wszystko na pszenicę czy zostawić też na jęczmień jary. 

Opublikowano

Daj spokoj moderatorowi. Siedzi cicho żeby nie płoszyć ogladaczy reklam.

Dzisiaj na jęczmień jary eunova na podflagowy poszło 1l tocady duo, 5% mocznika i siarczanu Mg i mikro. Na tym kończę zabiegi

Opublikowano

Gdzieś wcześniej dawałem link z badaniami HGCA o działaniu fungicydów na jęczmień. Przeanalizuj tabelę i będziesz wiedział co dodać. W tego co pamiętam tebu słabo tam wypada ale fandango już doskonale

Opublikowano

To piroksysulam z lacetu odpowiada za palenie jęczmienia. 

dobrze wiedzieć ;)

Czyli jak wyjdzie mi siać pszenicę ozimą po j.jarym a ten zaczenie wychodzić w tej pszenicy to apyros z lancetem go załatwią ;)

U mnie wyszło jednak puma solo, potem może mustang.

Opublikowano

Że fandango sobie poradzi to wiadomo ale przy moich piachach to jak zbiorę 5 ton to bedzie hepy więc chciałem coś tańszego I chyba posłucham Sławka i do epoksykonazolu dołożę trchę tebu lub corbela I zrobię sobie tańszy duet star

Opublikowano

Panowie pilnie potrzebuje pomocy. Chodzi o jęczmień jary. Mianowicie już zaczyna się miejscami kłaść i mam środek cerone 480sl i pisze na nim maksymalna dawka 0,75l/ha. I pytanie czy taka dawka wystarczy???? Czy ona go utrzyma ?? Jutro wstawie zdjęcie tego jeczmienia. Proszę o pomoc bo nigdy nie stosowałem antywylegaczy.

Opublikowano

...mam środek cerone 480sl...

Też mam zamiar zastosować Cerone w zlecanej dawce 0,75l/ha. Kiedy zamierzasz pryskać? Już pora? Jęczmień siany 1 kwietnia.

Opublikowano

Panowie niewiem jak u Was ale u mnie jęczmień ma 1 kolanko lekko juz ponad siany 1 kwietnia a Cerone jest od 2 kolanka z tego co pamiętam. Jeżeli się myle to mnie poprawcie

Opublikowano

Mam pytanie, czy mogę zastosować jeszcze cerone na jęczmień jary w fazie liścia flagowego, za chwilę wyjdą ości. Czy jest już za późno i przez cerone może mieć problemy z wykłoszeniem? Nie stosowałem wcześniej żadnego regulatora, a teraz boję się, że nie ustoi. Proszę o poradę.