Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja chcę rozsiać po następnej niedzieli. Potem ma trochę popadać więc by było dobrze. A jeżeli nic się nie zmieni to myślę, żeby za dwa tygodnie uprawić pod jare. Ale trzeba ostrożnie bo mimo wszystko jeszcze jest wcześnie.

Opublikowano

Ja chciałbym najpierw rozsiać N na oziminy, a potem wozić obornik, z tym nie będzie probemu bo akurat te pole jest meliorowane. Później wezmę się za uprawę pod mieszankę ale to musi jeszcze dużo czasu minąć, bo pola są zaorane na zimę, a akurat trafiły takie kawałki nie meliorowane i podmokłe. U mnie normalny termin prac polowych to początek kwietnia.

Gość marekfarmer
Opublikowano

jak ----- dopisze to jutro pierwsza dawka na oziminy pujdzie

Opublikowano

wg mnie spokojnie :) i z tym nawozem, mokro jest na polach jeszcze ;/ troche musi wchłonąć ziemia :) no i potem prace ruszą. Mama pytanie bo na jesieni nie zdążyliśmy dać pod korzeń polifoski i teraz dać chcemy na żytko, razem z azotem. I tak polifoski 150-180 kg i 150 N<saletrzak> myślicie ze wystarczy ?

Opublikowano (edytowane)

Też jestem zdania, że najpierw gleba musi wszystko wchłonąć. Dlatego prędzej jak za tydzień nie próbuję w ogóle wjeżdżać. W tym tygodniu planuje tylko wynorać rozsiewacz i rozrzutnik z garażu a trochę to zajmie bo są zastawione. Obornik będę wywoził na razie tylko na pryzmę. Moim zdaniem tak wczesny wysiew powoduje straty nawozu. Być może się mylę ale to tylko moje spostrzeżenie.

Edytowane przez PeterG14
Opublikowano

panowie spokojnie jeszcze może dosypać śniegu nic nie wiadomo ja przejrzałem na jesieni maszyny i teraz przygotuje je nawozy już są kartofle tylko nastawić i też gdzieś po 21 marca dopiero ruszam bo wcześniej nie ma sensu . u mnie to tylko nawóz posiać agregatem uprawić posiać i pobronować.

Moim zdaniem 21 marca to jest dobry czas żeby ziemia wyschła i odleżała ;)

Opublikowano

Możemy sobie tutaj gadać, ale i tak zobaczy się jak to się potoczy. Śnieg już raczej nie będzie zalegał ale może jeszcze popadać. @Pieniu jeżeli 10 marca będzie możliwe siać to nie warto czekać do 21. Wegetacja będzie dłuższa co poskutkuje pozytywnie na stan roślin. W zeszłym roku siałem swoje pierwsze 1,5ha pszenżyta jarego z łubinem 21 marca a wuja siał 13 kwietnia mieszanki. Efekt był taki że moja mieszanka powschodziła idealnie, natomiast mieszanka wuja nie powschodziła.

Opublikowano

jestem tego samego zdania co kolega @PeterG14. jak się da wjechać wcześniej i jest w miarę ciepło to czemu nie siać jarych? w zeszłym roku zasiałem jako jeden z pierwszych w okolicy i jęczmień był klasa :) a ludzie się w czoło pukali że wymarznie. myślę że jak pogoda będzie sprzyjać to za jakiś tydzień, półtora wyjadę z nawozami. jak narazie mokro, błoto na polach a ziemia puściła na 30 cm, a zmarznieta była gdzieś na jakieś 70cm... saletrzak i polifoskę można już siać. mój dziadek zawsze wysiewał na koniec lutego jak nie było śniegu.

Opublikowano

Wszystko zależy od regionu. Na zachodzie się sieje, a na wschodzie śnieg topnieje. U mnie ludzie z siewem czekają, czekają, czekają i czekają. Potem jak wjadą na pole to tylko kurz. Tak było w zeszłym roku. Ja ze swoim polem nie czekałem jak się dało wjechać to wjechałem i nie żałowałem. Natomiast wszyscy czekali, posiali wszystko ok.10 kwietnia, gdy moje zboże powoli zaczynało się rozkrzewiać. Byłem u wuja na polu to gdy przejechałem palcem po rządku wychodziły ziarenka, które nie miały ani nie skiełkowały. Jutro jadę na lustrację pól to będę mógł sprecyzować swoje plany.

Opublikowano

u mnie już wiosna prawie zawitała, aż tu nagle zrobiło się biało ;[ a szkoda bo już się chce jakiejś roboty czepić :P jeżeli to co popadało dzisiaj, szybko zniknie i zima już odpuści to może gdzieś tak w 2-3 tygodniu marca wyrusze z nawozem na rzepak a później na pszenice.. a następnie uprawa pod buraki ale to jeszcze daleka droga ;)

Opublikowano

Dzisiaj wyjechałem z saletrosanem na rzepak, ale jeszcze za mało przymarzło, posiałem ze dwa hektary, zaczęły się robić rowy i musiałem zjechać. Ale jutro powinno być lepiej, już jest zimniej niż było rano.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj rano kuzyn siał nawóz na pszenżyto ozime. Ładnie mu nawet szło ale w jednym miejscu wpadł. Pojechałem go wyciągać. Zajeżdżam na pole, patrze a on grzebie w miejscu. Ja podchodzę pytam się co robi, przecież i tak nie wyjedzie a on się drze cyt," Walcze o wpadkę tygodnia na AF, dalej rób foty ! " Przypomniałem mu, że nie mam aparatu i potem wyciągałem głąba chyba z godzine ale wyszedł. Teraz pada ma padać przez dwa dni deszcz więc za tydzień najwcześniej wyjadę.

Edytowane przez PeterG14