Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 7.12.2022 o 22:17, Strongman napisał:

Za przeładowanie to i rolnik odpowiada nie tylko kierowca,2 tony max można przeładować na tirze.

nie mozna przeładować a tym bardziej 2 tony to 8 % dopuszczalnej ładownosci , nie mozna przekroczyc dopuszczalnego nacisku na oś 

Opublikowano

A już było tak fajnie - przyszedł lekki mroz, porównalem podwórko, ścięło jeszcze mocniej, zaczęli śnieg zapowiadać, ale przed śniegiem przyszła odwilż. Wszystko puściło i na to spadl śnieg. Na pole szedłem to pod śniegiem błoto, kompletnie nic nie ścięte. Teraz pokazują do ~20 cały czas mróz i w dzień i w nocy, a po weekendzie opad ponad 20mm 🙆. Od 20odwilz. 

Opublikowano

Nie no ja się nie stresuje. Trochę mnie wk***ia tylko, że człowiek tu się stara a potem przyjdzie mróz ze śniegiem nie w takiej kolejności jak powinien i może być pozamiatane. No ale ja to hobbysta, także na spokojnie podchodzę do tego. 

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

nie mozna przeładować a tym bardziej 2 tony to 8 % dopuszczalnej ładownosci , nie mozna przekroczyc dopuszczalnego nacisku na oś 

No to z 24t to te 8% tak wyjdzie koło 2t bo z 10t masz 800kg

Opublikowano

No panowie kontrakt zrealizowany 2 auta pojechały , ciężko trochę było najpierw szybkie odśnieżanie później zabawa bo o ile pierwszy jeszcze jako tako jeździł to drugiego trzeba było na lince podciągać 😅 

IMG_20221213_122212.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Axd529 napisał:

Po ile sprzedajesz?

stary kontrakt po 1420 , teraz to podobno 1200 max i znowu dylemat czekać czy sprzedawać dalej , a jakie ceny u was ?

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Stosował ktoś na t1 oprysk Fossa 633EC. Niby jest już wycofane z sprzedaży ale mam możliwość zakupu w dość dobrej cenie jak na ten czas bo po 102zl za litr stosowanie to 1l Fossa + 0.3l tebukonazolu trzeba dorzucić.

Myślicie że warto kupić?

Opublikowano

Albo skuteczne, albo tanie

Lancet

Przed chwilą, JarekBazydlo napisał:

Stosował ktoś na t1 oprysk Fossa 633EC. Niby jest już wycofane z sprzedaży ale mam możliwość zakupu w dość dobrej cenie jak na ten czas bo po 102zl za litr stosowanie to 1l Fossa + 0.3l tebukonazolu trzeba dorzucić.

Myślicie że warto kupić?

Mało prochlorazu bo tylko 300g, ale po jakimś łubinie na słabym stanowisku może wystarczy

Opublikowano (edytowane)

Na pasze nie na ściółkę jedynie pod bydło 

Axial pak po tamtym roku przebarwieniach mam lekki uraz lancet stosowałem przepuścił część miotły i dużo chabra zostawił no i on wymaga dość wysokiej temperatury a wiadomo jak teraz na wiosnę z przymrozkami itd 

Axial pak jak dzwoniłem to ,320-350 ,za 2 ha bo tylko to mają na stanie 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

U mnie podobno agri plus 1240 netto. Żyto sprzedałem całość w dobrej cenie, jęczmień i pszenżyto zostaje do wiosny, najwyżej świnie zjedzą

Śnieg u Was leży? U mnie pewnie rano będzie -12 i zero śniegu

Opublikowano
59 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

W zeszłym roku w niektórych sklepach stacjonarnych 2ha pak wycenili na 380zł. Szukali jeleni... Wiosną było akceptowalne 300zł

@damianos95 a Huzar jak się sprwdza u Ciebie?

No ja akurat biorę zazwyczaj z 1 miejsca a trochę kasy tam zostawiam bo pasze nawozy więc czasami jakiś mały rabat ale coraz rzadziej się to zdarza 

Huzara miałem i nie chce znać że tak powiem brakło mi na jakieś 0.5ha kiedyś i pojechałem kupiłem huzara bo tylko to mieli wszystko do poprawki nic nie wzięło mimo że warunki idealne znajomy w tamtym roku przez miedzę opryskal i od uja miotły przepuścil że pszenicę przerosła u mnie nawet teraz tego nie ma bo nikt nie chce tego tylko ja miałem ten huzar aktiv plus jak patrzę w rozpiskę 

56 minut temu, krilan06 napisał:

U mnie podobno agri plus 1240 netto. Żyto sprzedałem całość w dobrej cenie, jęczmień i pszenżyto zostaje do wiosny, najwyżej świnie zjedzą

Śnieg u Was leży? U mnie pewnie rano będzie -12 i zero śniegu

Leży w łódzkiem z 10-12 cm noc z wtorku na środę -13ale termetr na piętrze więc jakieś 3.5m od gruntu obecnie -3 

Ciekawe czy pleśń się nie wda jak 2 lata temu