Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja brałem z grannum wysiałem ze 120kg, siła kiełkowania 86% no i tak powschodziło jak na pierwszym zdjęciu.

Tez i tego tadeusa wysiałem koło 120kg tylko niema tam dobrej drogi żeby samochodem dojechać a on grubszy był.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

24 września, pojadę zobaczę jutro.

Chyba nie bo rok temu na tym kawałku wysiałem probusa 100kg to szczota była.Tam się dobrze krzewi.

Zresztą jak będzie to będzie bo jak ta odmiana wypali to pójdzie do siewu a nawet jak rzadziej to ziarno będzie większe a do siewu lepsze większe dorodniejsze.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

też wróciłem do Borowika, tylko ten materiał siewny z Kielc...

Do oddziału mam z 15 km i nic od nich nie biorę ,bo w okolicy do nich rolnicy oddają .

Opublikowano

Ale wiatr u nas łeb urywa 😐 jak tak jutro będzie dawać, to słabo ten oprysk widzę. 

A dff+ctu+tribenuron - są jakieś przeszkody, żeby jechać późnym popołudniem przed rosa? Bo w dzień może być słabo mocno

Opublikowano
22 godziny temu, Desperado napisał:

Do mnie nie zadzwonił nikt dzisiaj w tej sprawie, zaraz ja zadzwonię i zjeby ktoś dostanie, dlaczego do mnie nie pisze ani nie dzwoni.

a jednak lekko coś się dzieje , dzisiejszy artykuł na Farmerze

Screenshot_20221006_095006_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Zapinam przyczepy i wiozę do portu.

11400 za pszenżyto. I inflacja nie straszna🤣🤣🤣

No i zapytam - jaki kupiec zaoferował Ci 1410 skoro to max w porcie?

Czy zapomniałeś dodać że to cena bez ważenia i minus transport?

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Nie ma przeszkód. Chyba że wiatr i rzepak obok

Nic obok nie mam. A wiatr to się zobaczy jutro. Niby na być słabszy. Dziś widziałem sporo osób pryskalo, a wiatr naprawdę był bardzo mocny.

11 minut temu, Agrest napisał:

🤣🤣🤣

No i zapytam - jaki kupiec zaoferował Ci 1410 skoro to max w porcie?

Czy zapomniałeś dodać że to cena bez ważenia i minus transport?

Nie wszyscy sprzedają na port. Zresztą za najlepsze zboże od prawdziwego rolnika, to może i mu tyle proponowali

Opublikowano
6 godzin temu, Strongman napisał:

24 września, pojadę zobaczę jutro.

Chyba nie bo rok temu na tym kawałku wysiałem probusa 100kg to szczota była.Tam się dobrze krzewi.

Zresztą jak będzie to będzie bo jak ta odmiana wypali to pójdzie do siewu a nawet jak rzadziej to ziarno będzie większe a do siewu lepsze większe dorodniejsze.

Tylko Probus ma drobne ziarno a Tadeus z reguły grube, w zeszłym roku siałem C1 Tadeusa 21. września 145kg/ha bo tak wychodziła optymalna obsada, w tym roku ustawiłem C2 na 167kg/ha

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Kiedy ty zdążyłes , a żadnego obornika nie nic w tym stylu .

Ta kukurydza  to jak trawa gęsta i cieniutka a kolby to tez tam nie widać za wiele.

Kolba licha. 

Kosili ,ja woziłem wapno,potem jeden ciągnik takerzował a ja orałem

IMG20220930164637.jpg

Opublikowano
10 minut temu, krilan06 napisał:

Tylko Probus ma drobne ziarno a Tadeus z reguły grube, w zeszłym roku siałem C1 Tadeusa 21. września 145kg/ha bo tak wychodziła optymalna obsada, w tym roku ustawiłem C2 na 167kg/ha

Ustawiłeś? czy wyszła próba na 167kg na C2

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

też wróciłem do Borowika, tylko ten materiał siewny z Kielc...

Miałem nieprzyjemność siać dziś borowika właśnie z Kielc... Miał być z innej firmy ale był tylko z tej. Gdyby było wcześniej to bym to odesłał ...

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Kolba licha. 

Kosili ,ja woziłem wapno,potem jeden ciągnik takerzował a ja orałem

IMG20220930164637.jpg

Ta w środku najlepsza  na tamtym zdjęciu nie widać takich ,  może złe  miejsce do zdiecia ,  ale bardzo gęsto siejesz kukurydzę. 

Opublikowano
16 minut temu, Desperado napisał:

Ustawiłeś? czy wyszła próba na 167kg na C2

C2 czyli materiał siewny rok po kwalifikacie, próba kręcona wyszła 167kg

16 minut temu, lamboEVO100 napisał:

Miałem nieprzyjemność siać dziś borowika właśnie z Kielc... Miał być z innej firmy ale był tylko z tej. Gdyby było wcześniej to bym to odesłał ...

A co było nie tak?

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, robert1226 napisał:

Ta w środku najlepsza  na tamtym zdjęciu nie widać takich ,  może złe  miejsce do zdiecia ,  ale bardzo gęsto siejesz kukurydzę. 

To na klinie więc przesiane podwójnie. Staram się nie przekraczać 90tys/ha.

Kolba naprawdę ładna ale i gleba dobra