Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, Kubawww napisał:

Belcanto się uda miejscami na 5 klasie?

Da radę. Jeżeli masz w miarę ph i dobre nawożenie to śmiało możesz siać. Miałem tę odmianę przez 2 lata. Pierwszego roku siana na ziemi IVa/IVb to plon przy słabym nawożeniu ponad 5t/ha. W tym roku miałem ją na mozaice V miejscami VI kl. stanowisko po owsie, drugi rok na oborniku. Plon ponad 3 tony z 80 ar. Miejscami były przepały z resztą jak przy każdym zbożu sianym na tej działce, mimo dobrego wapnowania. Ogólnie polecam tę odmianę, zdrowa odmian, wysoka MTZ. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Gdzie to ten kolega z ta glina ? U mnie tylko mały kawałek . 

E2F2C677-F9E8-4727-BDA2-CE6A64E5A278.jpeg

U mnie podobnie 10ha dziś położone. Mam gorsza czerwona glinę, w tym roku wschody tam pewnie 50%.

Na sucho to ładnie by się zaorało, po rzepaku to bezorkowo najlepiej. 

IMG_20220916_133430.jpg

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał:

U mnie podobnie 10ha dziś położone. Mam gorsza czerwona glinę, w tym roku wschody tam pewnie 50%.

Na sucho to ładnie by się zaorało, po rzepaku to bezorkowo najlepiej. 

IMG_20220916_133430.jpg

Ja w tych miejscach to planuje dołożyć normę wysiewu bo to tak jak piszesz jest z wschodami . 

Opublikowano
10 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Tym , i na stanie talerzówka jeszcze jest do doprawienia pola . 

587C1441-02C4-42D3-80A0-EF049E900A82.jpeg

Ja jestem mile zaskoczony efektami talerzówki. Ta najcięższa glina, to nie pamiętam kiedy ostatnio tak fajnie wyglądała po uprawie - oczywiście to dalej jeszcze nie jest "to", ale jak pomyślę, że jeszcze całkiem nie tak dawno latało się tam tylko małym zetorkiem i bronami, to jednak nawet takie małe postępy cieszą.

Jeszcze jakby jakiś wał ciężki skombinowal, to myślę, że już w ogóle byłoby przyzwoicie.  

W ogóle z takich wałów typowo kruszących, to który zakleja się najmniej? Bo jak mokro, to packer na potęgę mi sie potrafi zaklejać na skrobakach (na moje to zły kat jest). 

Z ciekawości tak z grubsza na geoportalu policzyłem ile tej gliny mam (takiej najgorszej, jak na zdjęciach, takiej trochę słabszej już nie liczyłem), to tych placków wyszło jakieś 5-6ha - rozrzuconych na 15ha. A jak w tym roku naprawdę te najgorsze i pochyłe zostawię na trawę, to by wyszło ze 4ha z niecałych 14. Więc bez tragedii, tyle co wk***ia, że całe pole to psuje. 

Norme też zwiększyłem w tym roku - jak jest dobry przebieg pogody, to jest ok, ale najczęściej na każdej tej gorce to jest prawie łyso. W tym roku, to w ogóle można było kłosy liczyć na każdym wzniesieniu.

Opublikowano

Zasiane 10,5ha Tadeusa.

Obsada około 335. Nie  całe 180kg na hektar 

Teraz obiad i może by jeszcze rotondo zasiał

Opublikowano

Patrząc na te gliny u @daron64 to faktycznie najwięcej czasu i paliwa zaoszczędziłbyś kupując byle jaką bronę aktywną. Konia teraz masz, 2,5m bronę na bank da radę pociągnąć.

A tak poza tym to uważam, że na tej glinie co ją zostawiłeś to bez zaprawiania posiać 300kg/ha i co będzie to będzie, ale to tylko moja sugestia. 

Opublikowano (edytowane)

Albo zrobić tak jak mój sąsiad. Zaorał, zostawił, zrobiła się skała, a potem czekał za deszczem, bo wiedział, że sobie nie poradzi. Napadało, 2 razy lekki agregacik i pięknie wyglądało.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zboże od nich biorę, ziemniaki sadzeniaki, podobno taka nowoczesna firma ,trawy też bo jakoś dsv nie pasuje a z Pietrzaka też nie.

Podobno mają ful nowego sprzętu do czysczenia i wogule do nasion

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Kawałek 2500x22m, 500x40m ,600x 34m

Można poszaleć 

To u mnie koło domu najdłuższy kawałek niecałe 400m, a na drugiej działce 10ha 300x max400 metrów.

4 godziny temu, misio3p napisał:

Patrząc na te gliny u @daron64 to faktycznie najwięcej czasu i paliwa zaoszczędziłbyś kupując byle jaką bronę aktywną. Konia teraz masz, 2,5m bronę na bank da radę pociągnąć.

A tak poza tym to uważam, że na tej glinie co ją zostawiłeś to bez zaprawiania posiać 300kg/ha i co będzie to będzie, ale to tylko moja sugestia. 

Nie chcę za specjalnie brony aktywnej bo (tylko proszę się nie śmiać) chciałbym coś jak najprostszego. Boje się że jak kupię aktywna, to będzie mnie stać tylko na jakiegoś staruszka, który swoje już dawno przerobił. Do tego mam sporo dużych kamieni i trochę boje się o taki sprzęt. Najchętniej kupiłbym jakiś mały bierny agregat z ciężkim wałem.

A co do tej gliny to nie będę tego sial, bo doszłoby może pół hektara, a może i nie, z czego większość właśnie tą glina. A pozostałą część tego, co zostało, to pochyłe, które już dawno powinienem obsiać trawa, bo tak naprawdę to i kombajniste tam strach puszczać.

Poza tym już ciągniki i siewnik pomylem. Najbliższa robota to talerzówka i orka zimowa pod koniec października. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Tak. Złego słowa nie powiem 

Nie za bogato?

Nie, w ubiegłym roku widziałem jeszcze miejsce do zwiększenia obsady.

Rotondo nawet i po 12-15 rozkrzewień miało, Tadeus 3 -4.

W żniwa wydawał się że mógłby być gęstszy a podobnie siany jak dziś.

No i zasiałem dziś jeszcze 5ha Rotondo- 280szt.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Tak. Złego słowa nie powiem 

Nie za bogato?

1 godzinę temu, Strongman napisał:

Zboże od nich biorę, ziemniaki sadzeniaki, podobno taka nowoczesna firma ,trawy też bo jakoś dsv nie pasuje a z Pietrzaka też nie.

Podobno mają ful nowego sprzętu do czysczenia i wogule do nasion

Rzut beretem mam do nich i też czasami biorę 

24 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Chrmirol ma piękne kwalifikaty, Wronkowski, Plus Vigor z Danko też robią ładny materiał siewny ale to Kieleckie to padaczka

Top farms też ma ładny