Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, memphis1205 napisał:

Dlaczego nie napisali na etykiecie materialu siewnego sile kielkowania? Tylko mtz? Samemu trzeba robic probe?😁

Powinna być na fakturze.

Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał:

Na glinie po łąnce super qq na ziarno by rosła 

Kukurydza lubi lżejsze/próchniczne gleby , na glinie jak zaleje po siewie to kaplica 

Opublikowano
Dnia 13.09.2022 o 17:15, daron64 napisał:

Na wszystko jest czas i miejsce. A jak mam urlop i zapowiadają deszcz, tak że mam 3dni na uprawienie i posianie 10ha, także teraz nie był czas na świece. 

Koło domu coś tam ponad 4ha posiane. Teraz wyjechałem na drugi kawałek (ponad 5ha), ale nie wiem co z tego będzie. Po orce prosto nie mogłem wjechać z uprawa i tak o to się przedstawia. Myślę, że gdzieś z 40% z tego kawałka wygląda podobnie (to jest najgorsze miejsce). Przepiernicze to dwa razy talerzówka i zobaczę jak bedzie wyglądać. Czy będzie sens się z tym szarpać.

IMG_20220913_165619_copy_1632x734.jpg

IMG_20220913_170959_copy_2000x900.jpg

Bronę wirnikowa masz może ? 

Opublikowano

ja dziś grenado na piachach po łubinie posiałem  na gline po tych deszczach nie ma szans wjechać .Znowu ma padać wiec odciągnie się wszystko .Jeden sieje teraz pszenice ale to uj nie robota w takim błocie paprać .

Opublikowano
37 minut temu, Strongman napisał:

Na glinie po łąnce super qq na ziarno by rosła 

Chcesz mogę Ci trochę gliny wydzierżawić 😁

18 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Bronę wirnikowa masz może ? 

A skądże. Jakbym miał to bym się raczej nie meczyl tymi swoimi złomami. Jest niestety sporo ważniejszych wydatków

Opublikowano
17 minut temu, krzysiek1979 napisał:

ja dziś grenado na piachach po łubinie posiałem  na gline po tych deszczach nie ma szans wjechać .Znowu ma padać wiec odciągnie się wszystko .Jeden sieje teraz pszenice ale to uj nie robota w takim błocie paprać .

Stara odmiana ,jak to plonuje teraz ?

Opublikowano

Po pierwsze  Daron64  to natychmiast po orce pole powinieneś przynajmniej zabronować albo lepiej jakiś agregacik , po drugie rozważałbym takie stare Niemieckie kupione po cenie złomu wały  , ziemia dosłownie puch a też taka glina w tym miejscu , tylko się nie trzęś że  Polskie  nowe będą lepsze i tańsze 😉

IMG_20220914_110336.jpg

IMG_20220914_110508.jpg

IMG_20220914_095835.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Kukurydza lubi lżejsze/próchniczne gleby , na glinie jak zaleje po siewie to kaplica 

A mi się wydaje ze nie bo najważniejsze ze glina trzyma wodę i qq mi nie padała podczas tej suszy co ostatnio była a tez ma szpilkę ostro i dobrze wschodzi w grudzie.

Opublikowano

Grenado w tamtym roku brałem z centrali i po łubinie ładnie sypało .nie wiem wagowo bo jeszcze nic nie sprzedałem .W tym sezonie sieje swoim bo nie będe ponad 300 zeta płacił .Powiem wam że w tym sezonie np.w agro tersie widze ludzie marnie kupują materiał siewny bo po paletach to widać  .

Opublikowano
20 minut temu, k16mk napisał:

Po pierwsze  Daron64  to natychmiast po orce pole powinieneś przynajmniej zabronować albo lepiej jakiś agregacik , po drugie rozważałbym takie stare Niemieckie kupione po cenie złomu wały  , ziemia dosłownie puch a też taka glina w tym miejscu , tylko się nie trzęś że  Polskie  nowe będą lepsze i tańsze 😉

IMG_20220914_110336.jpg

IMG_20220914_110508.jpg

IMG_20220914_095835.jpg

Na zdjęciu to bronami konnymi by doprawił ta glebe. Ten wał to więcej szkody tu jak pożytku, chyba ze coś zagęści ale niewiem. 

Opublikowano
39 minut temu, k16mk napisał:

IMG_20220914_110336.jpg

IMG_20220914_110508.jpg

IMG_20220914_095835.jpg

Brony to mało, trzeba by było coś dużo cięższego. To co pokazujesz na zdjęciu to nawet koło gliny nie leżało.

Co do sprzętu polskiego i zagranicznego, bo chyba nie załapałes z ostatniej rozmowy. Mam sprzęty polskie, mam sprzęty zagraniczne. Widzę wady i zalety jednych i deugich. Nie mam problemu z tym, że jakiś mój sprzęt nie jest dobrym  Ty za to masz WSZYSTKO najlepsze. Dosłownie wszystko 🤦

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

ale w tym roku na glinie stay green lepszy na glinie niż na piochu 

Opublikowano

Jak po orce sucho  że się nie udusza a glina zaschnie to robiłem, 1 raz talerzówka potem wałowałem .Dalej agregat i znowu wał i znowu agregat .Glina fest paliwa sporo do przepału .A w tym roku już broną wirową  po orce aby tylko wierzch obsechł .Fajnie rozwala te kluchy ,ciągnik nie ma też ciężko i naprawde super robi robote .

Opublikowano
53 minuty temu, daron64 napisał:

Brony to mało, trzeba by było coś dużo cięższego. To co pokazujesz na zdjęciu to nawet koło gliny nie leżało.

Co do sprzętu polskiego i zagranicznego, bo chyba nie załapałes z ostatniej rozmowy. Mam sprzęty polskie, mam sprzęty zagraniczne. Widzę wady i zalety jednych i deugich. Nie mam problemu z tym, że jakiś mój sprzęt nie jest dobrym  Ty za to masz WSZYSTKO najlepsze. Dosłownie wszystko 🤦

Słome scinasz czy zbierasz ?

Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał:

a widzisz to glina jak pierun ,  dobrze wiesz że ja po orce poleciałem starym tanim Niemieckim agregacikiem , ty sprawę przespałeś to się teraz męczysz , za chwilę tak będzie z siewami będzie płacz że błoto i wszystko tonie a MB Siewna dała przecież tydzień pogody na siewy ! 

IMG_20220901_100035.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przecież ja nie mówię, że zrobiłem dobrze. Orałem jeszcze w wolnych chwilach przed urlopem i nie wyrobiłem się żeby wjechać czyms. Zdaje sobie z tego sprawe.

Mam wadę wzroku, więc bądź tak łaskaw i pokaż mi palcem, w ktorym miejscu na tym Twoim zdjęciu powinienem widzieć gline?

Może na tym zdjęciu też widać glinę?

IMG_20180411_070524~2_copy_2080x1560.jpg

Edytowane przez daron64