Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Kiedy startujecie z siewem zyta i pszenżyta?

Może w tym tygodniu, jak się nie wyrobię to w przyszłym 

A tego Liboriusa tak wszyscy biorą a zimotrwalość to u niego taka sobie

Opublikowano
17 godzin temu, daron64 napisał:

Jak dziś zaprawie, to jutro o 8 rano 😅

Dobrze jednak, że w tę światła przyinwestowalem

IMG_20220912_204310_copy_1632x734.jpg

IMG_20220912_204331_copy_1632x734.jpg

Darek, zamiast w światła, to trzeba było do sklepu po jakieś dobre winczacho, świece i z żoną przy świecach spędzać wieczory a nie w traktorze

• Like 1
Opublikowano

Na wszystko jest czas i miejsce. A jak mam urlop i zapowiadają deszcz, tak że mam 3dni na uprawienie i posianie 10ha, także teraz nie był czas na świece. 

Koło domu coś tam ponad 4ha posiane. Teraz wyjechałem na drugi kawałek (ponad 5ha), ale nie wiem co z tego będzie. Po orce prosto nie mogłem wjechać z uprawa i tak o to się przedstawia. Myślę, że gdzieś z 40% z tego kawałka wygląda podobnie (to jest najgorsze miejsce). Przepiernicze to dwa razy talerzówka i zobaczę jak bedzie wyglądać. Czy będzie sens się z tym szarpać.

IMG_20220913_165619_copy_1632x734.jpg

IMG_20220913_170959_copy_2000x900.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

A po dwóch przejazdach talerzówka wygląda tak. 

Potluke górki, bo i tak muszę, a jutro wyjadę innym złomem i zobaczymy co się będzie działo

IMG_20220913_175023_copy_1305x587.jpg

Takie bryły po dwóch przejazdach?

Opublikowano
2 godziny temu, memphis1205 napisał:

Dzis zasiane pszenzyto meloman i pszenica euforia. Ogolnie chyba ladnie pole zrobione co nie?

20220913_155551.jpg

Wrzuć zdjęcie z orki jak ta ziemia wygląda. Też mam takie kawałki, że po jednym przejeździe bronami jest jak na stole.

2 godziny temu, konteno napisał:

chinskie 16led i też świecą 

IMG_20220907_203536.jpg

A i u mnie też świeciły/świeca. Byłem nawet super zadowolony. Do czasu aż nabrały wody, albo z dnia na dzień przestały świecić itd. Miałem/mam 4rozne chinole i wolę jednak dopłacic. Jak się obrobie, to zrobię zdjęcia jak świeca wesemy vs was.

40 minut temu, krilan06 napisał:

Takie bryły po dwóch przejazdach?

Toc to małe bryłki, bryleczki, bryleczunie 😅 

A na poważnie to tak - najpierw wzdłuż żeby zarownac, potem po skosie. Próbowałem jeszcze raz, ale już nie było widocznego efektu. Najgorsze miejsca stalerzowalem. Delikatnie popadało. Jutro bladym świtem jadę tym swoim złomem kultywator/wał/brony i zobaczymy co się będzie robić. 

To że zdjęcia to taki naj naj gorszy w uprawie kawałek. W innych miejscach jako tako wyszło, tzn myślę że jutro to doprawie. A.to że zdjęcia to zobaczymy. Najwyżej odetnie kawałek z tego co chciałem zasiać i tyle.

A póki co idę zboże zaprawiać. Jak dobrze pójdzie to może nawet ze dwie godzinki się kimne 😋

Opublikowano
1 godzinę temu, Turok napisał:

polecacie pszenżyto Liborius ?

Liborius to nowość ale każdy je zachwala, sam się na nie skusiłem

3 godziny temu, memphis1205 napisał:

Dzis zasiane pszenzyto meloman i pszenica euforia. Ogolnie chyba ladnie pole zrobione co nie?

Kiedy moge rzucic polifoske skoro wapno bylo siane 1wrzesnia?

20220913_155551.jpg

Szybko. Jaka obsada w Melomanie przy takim terminie?

Opublikowano

Daron to ile razy obrabiasz jeden kawałek ? Przecież od groma paliwa zużywasz o czasie nie wspomnę a że to twoja druga praca to pewnie nie masz go zbyt dużo. Nie myślałeś o jakiejś bronie wirnikowej czy coś podobnego? 

Opublikowano

@Janeczko- tyle, ile trzeba 🤷 

Szukać to ja za różnymi rzeczami już patrzyłem, ale cały czas coś - jak nie skrzynia w jednym ciągniku, to skrzynia w drugim, to zakup ciągnika itd itd. Niekończąca się opowieść. Takich kawałków jeśli chodzi ogólnie o powierzchnię całości nie jest aż tak dużo, ale mam rozpierniczone po całym polu. Wyżej widać tengorsza ziemię po dwóch przejazdach talerzówka, a tu masz z lżejszego, który jest dosłownie 50m od kawałka z tamtych zdjęć. Tutaj jeden przejazd kultywator z wałem i brony

IMG_20220914_074258_copy_2448x1101.jpg

Opublikowano

@tytanowyJanusz niecale 200kg na hektar. Pierwszy raz tak malo sieje i tak wczesnie. U nas to ludzie sieja nawet po 400kg na hektar. Ziemia ciezka. 

@daron64 chyba nie mam zdjecia z orki ale to pole po ziemniakach wiec przy orce ziemia sie rozsypywala. A bylo miejsce co skiby wywalalo. Wilgoc byla to i bryly rozwalilo.

• Thanks 1
Opublikowano

No także ten - 3dni z życiorysu i posiane. Najgorsza glinę i pochyłe odpuściłem. Na wiosnę będzie trawa na gruntach ornych. W ogóle nie wiem po jaki uj ja się z tym szarpałem dotychczas. Tak jakby mi to do czegokolwiek potrzebne bylo. Człowiek to głupi jednak. Już dawno powinienem się tego pozbyć. Obrabiać sobie na spokojnie najlżejsze kawałki i nie marnować zdrowia. Kawałek tego najgorszego musiałem zrobić, bo obok jest z pół ha takiej fajnej lekkiej ziemi. Także żeby z tej ziemi z pierwszego zdjęcia zrobić to co na drugim i trzecim potrzeba było 2 x talerzowka, kultywator/packer/brony wzdłuż, ósemki, w poprzek zarownac. Żeby całość chcieć tak zrobić, to chyba dnia by zbrakło, no ale tu to dosłownie parę arów, a większy kawałek doszedł. A ostatnie zdjęcie to jak mniej więcej na takiej średnio-lzejszej ziemi się uprawilo (2 przejazdy tym pseudoagregatem).

Jade na chatę, jakieś piwo po drodze zgarne, coś opiernicze, bo od wczoraj w sumie nic nie jadłem, wyłączam telefon i wstaje pojutrze 😅

IMG_20220913_171714_copy_2000x900.jpg

IMG_20220914_175214_copy_2000x900.jpg

IMG_20220914_175208_copy_2000x900.jpg

IMG_20220914_183514_copy_1632x734.jpg

• Like 1