Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

1300zł/ha to bardzo spoko. jakie belki i po ile sprzedawałeś?

Ja nie sprzedawałem. Przyjezdni płacili nawet 50-55 z pokosa za 120 po stałokomor. 70-75 za gotowe. Ja poczekam do wiosny, jak tak dalej pójdzie to sprzedam bo mam zapasu po dziury

51 minut temu, slavvek napisał:

Tadeus i Meloman. Nie mam gwożdzia. Elektroda dwójka. Obydwa z IVb. Na piaskach wcześniejszy Tadeus lepiej nalał ziarno, ale tak w ogóle i z tego i z tego wielkie g.. było. Skup nie płaci za pękatość, tylko za tonaż, a Meloman (nie)stety dał do pół tony z hektara więcej. Aczkolwiek były z nim niedogodności, bo nie regulowany i postanowił sobie miejscami poleżeć.

IMG_20220819_080754.jpg

Dzięki 👍 no ładniej wygląda. Mi na najmodniejszym stanowisku na oborniku 5ha też plackiem legło. Na szczęście na niedługo przed żniwami

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Mnie nie zadawalaja plony rzędu 6t🤭🤭🤭

Też mnie nie zadowalają takie plony, ale jak się ma większość lekkich gleb w gospodarstwie to się nie poszaleje w takim roku jak ten. Grunt to dopasować nakłady do potencjału gleby...

9 minut temu, pedro2 napisał:

Ja nie sprzedawałem. Przyjezdni płacili nawet 50-55 z pokosa za 120 po stałokomor. 70-75 za gotowe. Ja poczekam do wiosny, jak tak dalej pójdzie to sprzedam bo mam zapasu po dziury

Dzięki 👍 no ładniej wygląda. Mi na najmodniejszym stanowisku na oborniku 5ha też plackiem legło. Na szczęście na niedługo przed żniwami

Z Tadeusa będziesz miał sporo mniej słomy jak z Melomana. Jak się nie boisz średniej zimotrwałości (4) to popytaj @migacz i @cotamjaktam o Liboriusa, tutaj możesz mieć i słomę, i ziarno.

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

Zła nie jest. Wkurza mnie to na koła h mi się przód/tył buja. A tak to sama robota ok. Jak Sanok warunki to tak jak widać na zdjęciu powyżej. Wtedy zetorek stary 8145, jeszcze starsza famarolka i jakoś to wyglądało. W innym roku wujek mi talerzowal - 1614 + 3m Lilla Harrie i tylko podrapał po wierzchu. Ale jestem daleki od wyciągania wniosków o tym, że moja famarolka jest lepsza.

@soltys48

Tego co po cenach patrzyłem, to jakbym ja odmalował w końcu, to nawet bym jeszcze, przez te inflację, na niej zarobił.

Bo zawsze lekką ręką sprzedaje,niech inni się cieszą jak ja się cieszyłem 

9 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Też mnie nie zadowalają takie plony, ale jak się ma większość lekkich gleb w gospodarstwie to się nie poszaleje w takim roku jak ten. Grunt to dopasować nakłady do potencjału gleby...

Z Tadeusa będziesz miał sporo mniej słomy jak z Melomana. Jak się nie boisz średniej zimotrwałości (4) to popytaj @migacz i @cotamjaktam o Liboriusa, tutaj możesz mieć i słomę, i ziarno.

Nakłady i odmiany

Opublikowano
57 minut temu, JanKrzysztof napisał:

A ten liborius, to z wysokości bardziej do melomana czy borowika? Nabyłem go w tym roku, ale na słomi mi nie zależy, a ze skracaniem, to też mi nie zabardzo po drodze ze względu na mozaikowość działek

Opublikowano

No właśnie na temat tego liboriusa i ja bym chciał się coś dowiedzieć. Zwykły chwyt marketingowy czy na prawdę taki dobry?

Opublikowano
34 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Z tego co rozmawiałem to niby ludzie chwala tego liboriusa i na typowych piachach w tym roku oddał 5-6 ton. Ja zamówilem go troche zobaczymy bo w kazdym regionie moze inaczej plonowac.

Na mozaiki ciekawe czy się nada. W jednym końcu potrafi sypać w granicach 10t/ha w drugim już na piasku 2.5 ciężko złapać. 

Opublikowano
6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja jak daje CCC to minimalne dawki

Bardziej wydaje mi się ze w pszenżycie dać więcej modusa np 0,4l modus + 1lccc. CCC bym nie zwiększał na pewno.

Opublikowano

Takie pytanie odnosnie zapraw. Zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem w zycie ozimym. Chce odpuscić sobie T1 za to zaprawić Kinto + Systiva po 100ml/100kg ziarna + nawoz donasienny. Jak myślicie wyszłoby to dobrze?

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Z tego co rozmawiałem to niby ludzie chwala tego liboriusa i na typowych piachach w tym roku oddał 5-6 ton. Ja zamówilem go troche zobaczymy bo w kazdym regionie moze inaczej plonowac.

Kuźwa ciekawe jak to robią 🤔 , mi na 3b 5 ton Gringo dało 

Opublikowano
25 minut temu, Dziad932 napisał:

Kuźwa ciekawe jak to robią 🤔 , mi na 3b 5 ton Gringo dało 

Bo latasz za babami zamiast pola i zabiegów pilnować 😂😂 nie no żarcik taki

Jeśli to glina to nic dziwnego zabetonuje na początku wiosna wygląda koszmarnie a jak nie pada to też słabo 

Za mało nawozu żeś sypnol jak ja 

Podobno Librus w tym roku przy 4a 4b dał 7ton 500kg kredy 200polifoski 220saletrosanu 100 saletry i resztki kizerytu podobno około 70kg

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Mi Melomana powaliło na początku lipca. Bez wpływu.

Ziarno Tadeusa faktycznie ładniej wygląda, natomiast jak kto widział łan na żywo, to nikt nie chce Tadeusa, tylko Melomana. Tadeus wyglądał jak ubogi krewny. Prawdę mówiąc sam ździwiony byłem, że on tyle nasypał, bo nie wyglądał. Rożnica była 1-2 pietra i rzadszy. To jest raczej odmiana na IIIb i IVa, a nie IVb i V. Albo na jaki lepszy rok, bo ten u mnie nie był.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, damianos95 napisał:

Podobno Librus w tym roku przy 4a 4b dał 7ton 500kg kredy 200polifoski 220saletrosanu 100 saletry i resztki kizerytu podobno około 70kg

mi oddał 7,5 tony 5-6 klasa, ale podmokłe pole 

120-140 N

t1 + t2

Myślałem nawet że 8 ton złapał ale po sprawdzeniu gęstości trochę rozczarowanie bo tylko 69, a borowik miał 74

294517088_405144421595635_1514337018157893359_n.jpg

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano

Proszę skończ z ta 6klasa... Na takiej glebie moze codziennie padac a i tak do takich liczb jak 8t/ha sie nie dojdzie. Wiem bo całe moje gospodarstwo to 5 i 6klasa z moze domieszką 1% 4b. Wiec albo to tylko na papierze taka klasa lub cos koloryzujesz kręcisz nie ma innej opcji

• Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1