Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ja zrobiłem za 35 zł  dawka 0.7l mustangu 20 kwietnia także nie wiem o co chodzi 😉

i jak zadziałało dobrze to lux ! 👍

ps. to stare zapasy miałeś teraz mustang by wyszedł 72 zł a pixxaro 37zł

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
Dnia 15.06.2022 o 21:46, k16mk napisał:

i jak zadziałało dobrze to lux ! 👍

ps. to stare zapasy miałeś teraz mustang by wyszedł 72 zł a pixxaro 37zł

310zl 5 litrow brałem i jak 10litrow to jakiś bonus chyba 50zl oddają jak kojarze

Opublikowano
Dnia 16.06.2022 o 11:08, Pawelek01111111 napisał:

Z 5 t uleci ?

Screenshot_20220616-110804_Gallery.jpg

Widziałem pszenżyto co wyglądało na 8 ton i sypało ledwo co 4, a też widziałem takie co wygląda na 4 a sypało 8, te zboże w przeciwieństwie do pszenicy czy jęczmienia trudno ocenić na oko ile będzie 

Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

idą upały na 7 dni w słońcu do + 45 za 30 dni coś można będzie wróżyć ale nie teraz .

U mnie raptem niedziela 30 stopni i w poniedziałek deszcz 22

Opublikowano

3 lata temu miałem pszenżyto rotondo niecały hektar na szóstej klasie wypalenisko takie że żaby z kombajnu było widać a i tak oddało 6ton

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Y635 napisał:

3 lata temu miałem pszenżyto rotondo niecały hektar na szóstej klasie wypalenisko takie że żaby z kombajnu było widać a i tak oddało 6ton

Tak, tak, 6 klasa i rotondo, wypalenisko i 6 ton? A potwór w tej bajce to też był? Albo to jest taka na niby 6 klasa i chyba nie widziałeś wypaleniska. Akurat rotondo to najgorzej znosi słabą glebę i braki wody. 

• Like 2
Opublikowano

Niektórych ponosi fantazja nadal co to za 6klasa też mam kawałek 5-6klasy ale.co z tego jak pod orna warstwa glina i mokro zawsze a na innym kawałku 5-6klasa gdzie piach w nieskończoność i tam jak nie pada 2tyg to już widać efekty 

Jak masz prawdziwe wypaleniska to tam nawet czasami 1 tona nie naleci 

Chyba że jak mówi mój znajomy mam działkę 3ha w tym że 20arow piachu ale i tak 6.5tony oddało mimo że słabsza ziemia

• Like 1
Opublikowano

Lustrowalem dziś pszenzyto i mam spore porażenie dolnych liści maczniakiem a dwa tyg temu leciałem t2/t3 amistar pro pak. Jest sens robić teraz poprawkę czymś na mączniaka np, prohlorazem czy już dać spokój ? Flagi zdrowe, pszenzyto Gringo ładny plon daje ale podatne na grzybowe według mnie 😒

Opublikowano
dzarjan8111 napisał:

Lustrowalem dziś pszenzyto i mam spore porażenie dolnych liści maczniakiem a dwa tyg temu leciałem t2/t3 amistar pro pak. Jest sens robić teraz poprawkę czymś na mączniaka np, prohlorazem czy już dać spokój ?

Z pro paku nie najgorzej działa na mączniaka Pecari (protiokonazol). Prochlorazem mącznika nie wytępisz, jak już to 0.3-0.4L Tern (fenpropidyna pięknie tempi mączniaka) + 0.6L tebu, koszt koło 80zł/ha

john1 napisał:

Witam czy można  jeszcze opryskac od grzyba czy już za pózno

0.8- 1L tebu np Orius Extra 250 EW

Opublikowano

Wam to może chociaż popadało uczciwie. U mnie  powalających 36 kurna litrów maj/czerwiec po takiej suszy. Wody brakło aby utrzymały się wszystkie rozkrzewienia, a i brakuje na nalewanie tego co zostało. Gdzie taplałem się w błocie przy N2 jeszcze jest jako tako.

IVb na spadkach. Jutro to pewnie i flaga się nie ostanie.

IMG_20220619_170244.jpg

Opublikowano
Dnia 16.06.2022 o 11:48, Daniel770 napisał:

Tadeus źle 

nie wygląda 

20220614_091505.jpg

Sprawdzałeś kłosy?U mnie "przestrzelone"-brakuje z 5-6ziarniaków!

Opublikowano
2 minuty temu, Pawlak81 napisał:

Sprawdzałeś kłosy?U mnie "przestrzelone"-brakuje z 5-6ziarniaków!

Dobre pytanie jak wrócę do domu we wtorek to sprawdzę, ale wody powinno wystarczyć na nalanie kłosa 

Opublikowano

Dziś oglądałem pszenżyta to jak piszecie, kłosy będą szczerbate. Nawet na dolnych piętrach zamiast 6 ziarniaków są po 2, wyższe zamiast 4 mają 2 lub jeden ziarniak. Mówię o Probus na 5klasie. Na 6 wypaliło doszczętnie

Opublikowano

Mam IIIa,choć rośnie w monokulturze.W Belcanto po pyrach braków w kłosie nie ma.Tam nawet ochrony fungicydowej nie robiłem.