Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Może za bardzo uogólniam, ale mamy w Polsce ziemie ubogie w magnez, zwłaszcza lekkie a te przeważają. U Ciebie mocne gliny więc sytuacja może być inna.

Mając na uwadze gleby w moim rejonie da się zauważyć, że  gdzie niewapnowane to i magnez leży I kwiczy.

Ale żeby mieć pewność i nie polegać na opiniach kogoś obcego  z forum to tylko badania gleby i/lub liści

Opublikowano

Zalecane 5%

Daję w tym roku od 7 do 10kg na ha. Jęczmień dostał 3x wiosną i raz jesienią.

Pszenżyto koło domu 2x, to dalsze tylkk raz i z t1 dostanie drugi raz.

Opublikowano

Przenżyto rok po centrali (niestety nazwy nie pamietam) Około 10.03 dałem 250 kg saletrosanu 30, ale deszcz dopiero przyszedł jakoś na przełomie 3/4. Pod korzeń dałem 200KK i wapna magnezowego około 6 ton ( wapnuje 3 lata pod rząd) Co o nim sadzicie? Dodam ze jest kilka takich placów

IMG_20220417_170947[1].jpg

IMG_20220417_170758[1].jpg

Opublikowano
10 godzin temu, Pawelek01111111 napisał:

@Agrest a tak jeszcze zapytam, bo widzę ze masz duza wiedzę na takim polu uda się kukurydza co wcześniej wysyłałem? Bo planuje jakiś poplon z grochu  po pszenżycie i qq

Nie przeceniaj mnie😁.

Rozumiem że za rok kukurydza?

Sieją po świeżo likwidowanych lasach i kuku rośnie.

Ty dałeś masę wapnia, do przyszłego roku na pewno zacznie działać, groch też ładną robotę zrobi. Więc nie ma się co zastanawiać, tylko fosfor uzupełnić bo chyba o nawożeniu nim zapomniałeś.

Opublikowano
12 minut temu, BartekMachnio napisał:

Rotondo chyba już takie jest 😉 Ciężko mu się zebrać ale jak ruszy to  później pięknie nadrabia, ale jak poprzednicy trzeba dopytać @Agrest jest tu jednym z lepszych 😉

Rotondo właśnie takie nie jest, jest gęste i ciemne, jedynie długo siedzi przy ziemi, to właśnie Meloman ma problem ze startem

11 minut temu, Kamil5996 napisał:

Uzywal ktos moze Modan 250 ec?

Kiedyś używałem

Opublikowano

Meloman lubi sobie poleżeć, ale u mnie już ładnie ruszył, fajny zieloniutki. Nawet ten siany końcem października zagęścił się. Na jesieni zero npk, część po oborniku 30t, część po ziemniakach tylko wapno. Azot dostał jakieś 2 tyg temu pod śnieg.

Kto azotu nie dał i zasobności kiepskie od razu widać, najbardziej w życie. Fiolet łapie, pęd główny wystrzelił, a boczne już odrzuca

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, soltys48 napisał:

Dlaczego nie? Przecież to jest 

trineksapak etylu

Nidgy nie skracalem zboz, w tym roku cos planuje bo zazwyczaj cos sie zawsze polozylo

Edytowane przez Kamil5996
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Meloman lubi sobie poleżeć, ale u mnie już ładnie ruszył, fajny zieloniutki. Nawet ten siany końcem października zagęścił się. Na jesieni zero npk, część po oborniku 30t, część po ziemniakach tylko wapno. Azot dostał jakieś 2 tyg temu pod śnieg.

Kto azotu nie dał i zasobności kiepskie od razu widać, najbardziej w życie. Fiolet łapie, pęd główny wystrzelił, a boczne już odrzuca

U mnie mimo że sucho, to teraz widać różnicę niebo a ziemia pomiędzy nawożonym zbożem a nienawożonym

Opublikowano

Rotondo po łubinie. Gleba od 4a do 6, uśredniając to przewaga 4b.

Dostało 135N. Skracać?

20220419_190854.jpg

20220419_190903.jpg

Opublikowano

Kurcze niby ładne, ale na 135 N na razie nie wygląda. Ja bym coś dał na regulację. Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia gałązki brzozy, albo klonu 😄 Porównałbym stan wegetacji u Ciebie i u mnie.