Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

opad z rzędu 4 mm  zapowiadany to praktycznie większa mgła tak jak dziś za dwa tygodni jak nie popada to będzie już sucho na 3 cm wiec żeby , podać nawóz to trzeba  opadu deszczu do 10 mm przez godzinę .

Opublikowano

U mnie w sumie przez cały marzec nie spadła ani kropla wody, a w dalszej perspektywie wcale nie jest lepiej. Prognozy sprawdzają się średnio, według nich w marcu powinno spaść co najmniej 30mm. 

Opublikowano

i zobaczcie susza jak cholera a wczoraj tak miało popadać , nawóz dany 15 marca leży jak leżał , a granule twarde nic to się nie rozpuściło !!! 

IMG_20220322_090119.jpg

• Sad 1
Opublikowano

Ja również się zastanawiałem czy 2N nie zrobić bo ładne 3 dni deszczowe choć bym poczekał 1-2tygodnie. Od rana już nie muszę bo sprawdziłem i pogoda się zmieniła, nadają słabe opady czyli pewnie nic nie popada chyba żeby ten śnieg w sobotę się sprawdził to wjadę ale to jeszcze tydzień pewnie 3 razy się jeszcze zmieni pogoda do tego czasu 🙄

Opublikowano

Wschodnie centrum, tydzień temu było rządki widać. N1 z 7 marca zrobiło robotę w tym tygodniu. Meloman w rozwoju jednak teraz, przeciwnie do jesieni, lepiej się zbiera i wyprzedza Tadeusa.

20220327_meloman.jpg

20220327_tadeus.jpg

Opublikowano
k16mk napisał:

i zobaczcie susza jak cholera a wczoraj tak miało popadać , nawóz dany 15 marca leży jak leżał , a granule twarde nic to się nie rozpuściło !!!

widzisz, tak to wychodzi tym pierwszym 😜 u mnie cały azot leży ale w stodole 😎

• Like 1
Opublikowano

Jak myślicie , chlorotoluron można jeszcze pryskać pszenżyto i żyto  ?🤔, w tamtym roku chyba na początku kwietnia jechałem z tribenuronem 

Opublikowano

A to czemu?

Przecież pierwszy tydzień marca to jeszcze były warunki idealne raczej w całym kraju.

Ja z powodu awarii podałem wszystko 12 i 14 marca, ale jeszcze wierzch był wilgotny.

19 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Opublikowano

Kuźwa ludzie jakie Wy macie za***iste zboża 👍🙂 , a ja jeszcze oprysku na chwasty nie zrobił 🤨 , chlorotoluron czeka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek321 napisał:

Chlorotoluronem mogłeś już opryskac jak tylko temperatura w czasie oprysku była na plusie 

No mogłem ale chce mieszać od ravuy z tribenuronem , to czekam 

Opublikowano

Trochę według mnie źle robisz chlorotoluron w poznaj fazie nie zwalczy miotły a pewnie o to ci chodzi no i może trochę przychamowac zboże słyszałem teorie że chlorotoluron w późnej fazie potrafi uciąć 3-4 piętra z kłosa nie wie czy to prawda czy mit ale mówił to doradca 

Lepiej opryskać na 2 razy albo kup jakiś axial i zmieszaj z mustangiem albo axia komplett pak tym możesz spokojnie pryskać nawet na flagowym 

Patrząc na pogodę u nas jutro fajna pogoda później ochłodzenie na dość długo więc oprysk dopiero po 15 kwietnia ale to za późno zboże przy ciepłe wystrzeli a tym bardziej gdy popada 

Opublikowano

Co będzie lepsze na regulację pszenżyta w fazie między pierwszym a drugim kolankiem.  Windstar w dawce 0,6 l/ha czy Medax Max 0,35 kg/ha? Nie zależy mi na mocnym "skróceniu".

Opublikowano
39 minut temu, logan3512 napisał:

Chlorotuluuron dobrze zwalcza chaber ? Mam dicurex i też niewiem kiedy pryskać

sam chlorotoluron z chabrem sobie nie poradzi ,trzeba dodać jakiś tribenuron metylu

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

nie wiem o co chodzi z tym  😜 ja wysiałem nawóz 1 marca i wszystko rozpuszczone i działa tamto to sąsiada co siał 15 marca  a mówiłem że trzeba było  tym roku sypać 15 lutego !!!