Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rotondo wczoraj wykoszone, plon około 4,5 t/ha, bez ochrony fungicydowej, 70 N, klasa IVa, IVb. Można powiedzieć, że prawie ekologia :P

Jednak plodozmian, wapnowanie i cięcie słomy przekłada się na większy lub identyczny zysk z hektara jak w przypadku zbierania 6-8t i rzucania 120kg N i stosowania  T1, T2, T3, mikro, odżywki itd. Zapewne zysk z hektara będzie porównywalny jak w przypadku lepszej agrotechniki. Takie tam przemyślenia :) Ale wiadomo, trzeba jeszcze w Excelu wyliczyć to i owo i będzie dokładnie wiadomo.

Ewentualnym brakiem N w glebie się nie przejmuję, bo teraz pójdzie poplon z gryki, a na wiosnę łubin wąskolistny więc sobie poradzi 

• Like 1
Opublikowano

I o to chodzi. Pobiera fosfor niedostępny dla innych roślin. Przyorujesz i masz fosfor dostępny.

Opublikowano
Lukarso napisał:

Jednak plodozmian, wapnowanie i cięcie słomy przekłada się na większy lub identyczny zysk z hektara jak w przypadku zbierania 6-8t i rzucania 120kg N i stosowania  T1, T2, T3, mikro, odżywki itd. Zapewne zysk z hektara będzie porównywalny jak w przypadku lepszej agrotechniki.

co do cięcia słomy jak to robisz? dajesz gnojowicę czy pryskasz azotem, słomexem?

Opublikowano
5 godzin temu, rolnik34 napisał:

to lepiej trzymac i olac go pewnie genstosc sprawdza owsa

Tak sprawdza Jeden sprzedaje prosto z pola drugi przechowuje. W sumie nie każdy ma warunki na przechowywanie. Ale ciekawe jak w styczniu ceny będą wyglądały

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

co do cięcia słomy jak to robisz? dajesz gnojowicę czy pryskasz azotem, słomexem?

Na słomę przeważnie idzie wapno (teraz mam na tej działce pH 6,1 więc będę tylko delikatnie podbijał granulowaną kredą od przyszłego roku) , sporadycznie idzie mocznik (ale zacznę go stosować pewnie w co drugim roku dopiero jak pH osiągnie 6,5) , później talerzówka i jakoś idzie. Pole nie widziało obornika, gnojownicy około 20 lat i nie mam hodowli więc ratuję się plodozmianem (polecam strączki co 4 lata) i teraz dochodzą poplony. Docelowo chcę wyciągać z tego pola 5t/ha zboża, bo uważam że mniej więcej na tym poziomie jest maksymalna zyskownosc z uprawy na tej klasie. Ktoś ma inne przemyślenia? :D

Opublikowano
18 godzin temu, Agrest napisał:

I o to chodzi. Pobiera fosfor niedostępny dla innych roślin. Przyorujesz i masz fosfor dostępny.

Ile na ha Wysiewasz i jak , rzutowo rozsiewaczem czy siewnikiem ? Po tym talerzówka daje rady czy odrazu orka ?

11 godzin temu, Lukarso napisał:

teraz mam na tej działce pH 6,1 .

Pole nie widziało obornika, gnojownicy około 20 lat i nie mam hodowli więc ratuję się plodozmianem (polecam strączki co 4 lata) i teraz dochodzą poplony. 

Właśnie kombinuje ze strąkami tam gdzie traw nie sieje , tylko pierwszy rok ma łubin ładnie było do zakwinięcia -czysto , teraz strąki już pełne a łubinu nie widać z daleka pozarastał chwastami 😣. Pozazdrościć pH a nie przedobrzysz jak jeszcze zwiększysz jakby lepsza klasa to pasuje ale niższe klasy nie powinny być do 6 pH ?

Opublikowano

Po jęczmieniu zasiałem siewnikiem 50kg w orkę podkładankę z myślą o zbiorze w październiku.

Normalnie to idzie rozsiewacz po ściernisku i agregat talerzowy

Opublikowano

3 lata temu miałem tam pH 4-4,5 i nic nie rosło xD Czy ja wiem, myślę, że pH 6,5 jeszcze jest do osiągnięcia i utrzymania na tej klasie. Ja grykę (60 kg/ha) rozsieję za jakieś 2 tygodnie bezpośrednio na ściernisko i przejadę talerzówką i zobaczę czy się uda 😛 Sam jestem ciekawy

Opublikowano
4 godziny temu, Lukarso napisał:

3 lata temu miałem tam pH 4-4,5 i nic nie rosło xD Czy ja wiem, myślę, że pH 6,5 jeszcze jest do osiągnięcia i utrzymania na tej klasie. Ja grykę (60 kg/ha) rozsieję za jakieś 2 tygodnie bezpośrednio na ściernisko i przejadę talerzówką i zobaczę czy się uda 😛 Sam jestem ciekawy

Jakie wapno stosowales w jakiej dawce i ile razy??

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Po jęczmieniu zasiałem siewnikiem 50kg w orkę podkładankę z myślą o zbiorze w październiku.

Normalnie to idzie rozsiewacz po ściernisku i agregat talerzowy

Nie bedzie za gleboko

Co polecacie na kiszonke na sciernisko czy proso bedzie dobre

Opublikowano

Dobrze będzie. Tu masz po siewie rzutowym i agregacie talerzowy.

Opublikowano
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

A u mnie chyba do poniedziałku żniwa wstrzymane. Pada codziennie. I takie tez są prognozy oprócz czwartku codziennie deszcz do poniedziałku. Żniwa w sierpniu. 

mam to samo LHR

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bartekac7 napisał:

A u mnie chyba do poniedziałku żniwa wstrzymane. Pada codziennie. I takie tez są prognozy oprócz czwartku codziennie deszcz do poniedziałku. Żniwa w sierpniu. 

Żniwa w sierpniu to nie nowość chyba🤔 Aby było  co kosić to i w sierpniu się  skosi👍 niektórym wymłucilo zanim w pole kombajnem wyjechali.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

wschodnie mazowsze też dolało i ma codziennie padać.Udało mi sie wczoraj ukosić zbiornik,słoma jeszcze jak gąbka. Sieczkarnia mimo nowy noży słabo rozdrabniała 

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Żniwa w sierpniu to nie nowość chyba🤔 Aby było  co kosić to i w sierpniu się  skosi👍 niektórym wymłucilo zanim w pole kombajnem wyjechali.

rzepak osypywać się będzie i mam jedną pszenice co lubi się osypywać jak przestoi