Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
łukasz82 napisał:

W ubiegłym roku  na patelnie załadowałem 34500kg żyta odmiana vinetto cały zestaw prawie 50 t jeszcze z 2 t by zmieścił ale z czubkiem  nie wiem jaka poj patelni u mnie pszenżyto cena z soboty 750 brutto woj łódzkie

jaki region Łódzkiego?

A zyto po ile?

Opublikowano
k16mk napisał:

kolega miał teraz ciekawy przypadek , sprzedawał pszenżyto po 71 zł ( kierowca mówi z czubem ja się nie boję ITD !!! to nasypali ) teraz przyszła faktura było 24 tony .....czy  to możliwe ??? 

Jak nie ważył to pozwolił na to 😂😂 ale ogólnie są odmiany pszenżyta że z czubem ciężko 24t wsypać ale są odmiany że ważą tyle co pszenica

Pytanie dla kolegów, jakie plany macie w tym roku w pszenżycie na T1, T2 ?

• Like 1
Opublikowano

Pszenżyto w typie pszennym przeważnie ma gęstość wyższą, a w typie żytnim niższą 

Opublikowano

Tak apropo wagi zestawów, to zazwyczaj sugeruje się waga tara jaka mieli po wcześniejszym ważeniu gdzieś tam, i ważę tylko już pełnego załadowanego w związku z tym że waga nie moja i kawałek jest, do niej jechać,  i tu moje pytanie brzmi czy w dowodzie  tira i naczepy będzie wbita faktyczna waga zestawu pomijając paliwo oczywiście? 

Opublikowano

W dowodzie to jest waga, z którą wyjechał z fabryki, w rzeczywistości może być z tym różnie. Sama różnica wagi paliwa między pełnymi zbiornikami a pustymi nadgania trochę kg

Opublikowano

zeby miec pewnosc ile sie ma towaru trzeba kierowce zwazyc dwa razy, na pusto i po zaladowaniu. Jak ktoś ma wage 30km dalej to juz słysze w wyobraźni te biadolenie kierowców że daleko że paliwo że tachograf

Opublikowano

Ja na szczęście wagę mam niezbyt daleko tylko trzeba zapłacić 40zł za kompletne ważenie. :D

Jak u mnie był kierowca to pokazywał mi manometr w naczepie, który wskazuje kiedy zestaw osiągnie maksymalną dopuszczalną masę. Posiada niewielki margines błędu, komputer wskazywał 22 tony a na wadze wyszło 22,7t. Chyba każda naczepa posiada taki manometr.

Opublikowano

Zawsze ważę 2 razy. Mam 7km do wagi ale zawsze po drodze dla kierowcy więc nikt nie marudzi.

Dziś pojechała reszta pszenżyta do @DamianRolnikSkup 

Opublikowano

mam przykład znajomego który odkupił na przyczepy zboże od sąsiada i przyczepami powinno być 25 t towaru, a załadowaliśmy nie całe 20 t z hakiem

to akurat był jęczmień gęstość 57,5 wilgotność 12,4

także koniecznie trzeba robić ważenie, żeby uniknąć nieporozumień i ew. straty

Różnica na samym paliwie też jest duża, kierowca ładował z pustym bakiem zboże a po zatankowaniu na rozładunku wyszło że jest przeładowany o 800kg

Opublikowano

@Agrest tak dokładnie waży zboże, że mimo przejechanych 800 km to waga do kilograma się zgadza :D

Przed chwilą, szymonidas9 napisał:

A w wypadku sprzedaży na porty jest możliwość żeby kierowca jakoś dogadywał się z wagowym czy to za duza instytucja na takie machloje? 

a na co on ma się dogadać z wagowym?

Opublikowano

wątpię w to, wagi w porcie w 99% się zgadzają a jak jest różnica to plus minus 100kg

wczoraj miałem jedynie sytuację, że nie tarowali auta na załadunku i wyszło 600 kg za mało na aucie żyta, staram się wyjaśniać skąd taka różnica

jedynie co to myślę, że kierowca może gdzieś po drodzę usypać, ale to też w przypadku braku ważenia na załadunku

Opublikowano
20 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

@Agrest tak dokładnie waży zboże, że mimo przejechanych 800 km to waga do kilograma się zgadza :D

a na co on ma się dogadać z wagowym?

Waga U złomiarza, sam włączam i wyłączam. 

Przede wszystkim dobrze waży bo nikt nie ma interesu w tym żeby ją przestawiać pilotem.😉