Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
daron64 napisał:

W sobotę na spokojnie wyjechaliśmy sobie przekosic pszenżyto.  Z przyczepę nakosilismy i fajrant, bo znajomy do pracy, ja na wesele itd. Jeszcze sobie w międzyczasie siano pozwozilem i tak jakoś całkiem całkiem wszystko szło. No i wiedziałem, że coś za dobrze się układa wszystko - dziś może z hektar skosilismy i musiałem z połowica leciec do lekarza, znajomy został i kosił, przyczepy mu wyciągnąłem i miał kosić ile wejdzie. Pół godziny minęło od wyjazdu - telefon - nic się nie zepsuło, ale się zagotował. Pół godziny kolejne - jednak koniec koszenia - na górnym sicie te zgrzeblo się rozjebawszy. No spoko wymieni się. Minęło kolejnych parę minut, telefon - jeszcze przy wariatorze jakaś śruba się uj***la i lata jak wsciekly. No spoko wymieni się. Minęło kolejne kilka minut, telefon - yyy akumulator wybuchł. 

No ja ciez pier**lę. Oczywiście okazało sie, że stare co miałem w zapasie juz ch*j strzelił i parę stówek pójdzie w pizdu. Do tego jeszcze, pomimo że założyliśmy drugi akumulator, na pewno sprawny, głupi ch*j nie odpalil. I stoi tak na polu. 

A jeszcze ostatnimi czasy koles mi piznal auto na parkingu, chyba pękła mi rura od intercoolera, wyjeżdżałem przyczepa z garażu i się zagapilem i wyrwałem cała bramę z futryną i..hmm narazie to tyle, w ciągu ostatnich 5dni. Jakiś czas temu pisałem, że chce tylko w tym roku to skosić, co będzie to sprzedac, posplacac kredyty i niech się ten rok kończy. Ale chyba kuźwa nerwowo do grudnia nie wytrzymam jeśli to będzie tak się rozwijać wszystko.

Aaaa co do pszenżyta, to sypie słabiej niż wygląda. 

piłeś nie jedz!

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dexter1908 napisał:

Panowie wracając do tematu glifosatu mam w planie dać 4l randapu na h. Tylko czy przy tych upałach zadziala srodek? Pryskac poznym wieczorem? Czy czekac na jakąs zmiane pogody?

Jeszcze lepsze działanie ma środek glifosat jak sucho i upalnie

Ja pryskalem przed 10 i wieczorem byle by nie w ten upał bo w głowie się kręci ,można paść przy takich środkach

Edytowane przez mf362
Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Najlepsza gleba w gospodarstwie i posiałem jare z musu,mało tego pole po oborniku i poplonie ze słonecznika

Na pozostałych działkach ozime średnia wyższa o ok 70% od tego

Czyli na pozostałych działkach w zbożach ozimych średnia Ci wyszła ok 9,7t?

Opublikowano
27 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Ile ukosiliście Probusa, tylko realne tonaże podajcie😉

Orientacyjny plon na jednej działce ciut poniżej 6t, na innej około 7t. 

Potencjał był, ale bardzo dużo chudego ziarna. Jak patrzę na to co wymłócone, jeśli byłoby odpowiednio nalane to 10t by było.

Zaobserwowałem że max 2/3 kłosa było w miarę nalane i dość ładne ziarno, wierzchołek to chudy poślad.

Opublikowano

To co podałem ważyłem

Wszystkie działki po oborniku,jedna dodatkowo po poplonie i jedna po pyrach w większości IVA ,pH ok 6

Pod korzeń ok 300 npk 8-20-30

Oprysk od chwasta jesienią bez poprawek

Wiosna na start 250ssletrosan 26,na drugi strzał ok 180 mocznika

Dwa zabiegi grzybobójcze do tego dwa razy na robala i raz skracane(błąd bo nie szło ukosić)do każdego zabiegu dodana zupa z odżywek i CUDOWNE srebro🤣

Opublikowano
30 minut temu, Piotrek1975 napisał:

U mnie bardzo podobna sytuacja jak kolegi @Agrest aczkolwiek byłem zaskoczony, że w tym roku leciało lepiej od gringo.

Probus na 4a, na samochodzie wydawało się, że będzie sporo więcej ale waga zweryfikowała, odrazu sprzedane wyszło ok 6.5t/ha.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

To co podałem ważyłem

Wszystkie działki po oborniku,jedna dodatkowo po poplonie i jedna po pyrach w większości IVA ,pH ok 6

Pod korzeń ok 300 npk 8-20-30

Oprysk od chwasta jesienią bez poprawek

Wiosna na start 250ssletrosan 26,na drugi strzał ok 180 mocznika

Dwa zabiegi grzybobójcze do tego dwa razy na robala i raz skracane(błąd bo nie szło ukosić)do każdego zabiegu dodana zupa z odżywek i CUDOWNE srebro🤣

Czym odchwaszczane? 

Opublikowano
48 minut temu, Piotrek1975 napisał:

5.5 t/ha na IVa/IVb o bardzo niskim ph, 6.2 t/ha na IIIb/IVa przy ph 5 przy średnim nawożeniu, wszystko ważone, więc jestem bardzo zadowolony, chociaż tak jak Kolega @Agrest napisał o ziarnie dużo chudego było.

Opublikowano

dzisiaj kosil mi jarego Mazura bylo 3 zbiorniki z hektara. Na samym oborniku od brojlera. I tylko oprysk od chwasta. Miejscami leżało i wszystkiego nie zabrał. Myślę że nawet dobry wynik. Ile to może ważyć? Żeby było więcej to już antywylegacze oprtski od grzyba i inne cuda.