Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie będę robił T1 w Borowiku bo jest 1 kolanko,mam też Orinoko i tu jest kolanko 0,5 cm nad więzłem krzewienia i czy można w nim zrobić też ten zabieg wraz z Medax max? Na T1 pójdzie duett star+prochloraz. Pierwszy raz robię T1 i nie chcę niczego zepsuć.

Opublikowano

tez mam orinoko i kolanko jest jak mowisz.wczoraj poszedl duet star a po swietach modus nie wiem czy dobrze tez pierwszy raz robie zabiegi grzybowe w zbozach.Gość z kanalu Hektar wiedzy na You Tube chyba cos mowil zeby skracanie lepiej troche pozniej jak za wcześnie wykonac

Opublikowano

Ja mam bardzo dziwną sytuację z pszenżytem w tym roku. Zasiałem na dwóch różnych polach Borowika w takiej samej obsadzie. Jedno pole z fajną żyzną glebą IV klasy a drugie pole to typowy piach V i VI. Na IV klasie przedplonem był bardzo ładny groch i przyorana słoma z niego, a na piachu było żyto z wydajnością 1t/ha i zebrana słoma. Na obydwa pola poszło pod agregat 250kg polifoski 6, do tej pory identyczne również nawożenie N. 

I wytłumaczcie mi to jakim cudem na tym piachu pszenżyto jest bujne i ciemno zielone a na tej lepszej glebie jest obraz nędzy i rozpaczy? Rośliny blade i liście pozwijane jakby z braku wody i do tego mocno fioletowe naloty oznajmujące niedobór fosforu. 

Rolnictwo to strasznie skomplikowana sztuka.

Opublikowano

U mnie orinoko brane z centrali siane na 4 klasie miejscami glina wygląda gorzej od borowika na piachu 5/6klasa ziemi. Borowik ładny ciemny chodź jesienią gorzej wyglądał od orinoko które było ładniejsze.Obecnie w orinoko liście zasychają robią się żółte, końcówki są fioletowe, rośnie marnie leży przy ziemi. Agrotechnika ta sama.

Według mnie jest taka różnica dlatego że było mało opadów deszczu. Azot podany na 4 klasie ziemi potrzebuje więcej wody żeby dostał się do systemu korzeniowego od klasy ziemi 5/6 piach gdzie azot dotarł do korzeni i stąd zboże na słabiej klasie lepiej wygląda od lepszej.

Opublikowano

@KlimekPL może jest znaczna różnica w temperaturze gleby. Piach szybko się nagrzewa i tam mogła wegetacja ruszyć dużo wcześniej.

Na tej lepszej działce zimna gleba i system korzeni włośnikowych nie rozwinął się jeszcze i ma utrudnione pobieranie fosforu.

I jeszcze kwestia herbicydu po grochu.

Opublikowano (edytowane)

Czy naprawdę konieczne jest zachowanie tych 3 dni odstępu pomiędzy zabiegiem na chwasty a T1 ? Wczoraj (wtorek) poszedł Axial Komplett, a od piątku widzę spadek temperatur, szczególnie w nocy, więc chyba już raczej nie będzie sensu robić T1 (prochloraz+fenpropidyna).

spacer.png

Edytowane przez Qwerty8530
Opublikowano

Czy oprysk fungicydem można wykonać w godzinach porannych? Jaka średnia temperatur powinna się utrzymywać między dniem a nocą i przez ile dni dla dobrze zastosowanego środka?

Opublikowano

A ja o nawożeniu.

Jaka ilosc opadów wystarczyłaby, żeby był sens jechać z N2? Na jutro zapowiadają całe od 0.7-1.4, zależnie od prognozy. Kolejne jakieś opady może w święta. Jutro też w sumie to takie "może". 

Opublikowano

Czy orientuje się ktoś czy to dobry pomysł dawać 0.1l kendo i 0,6l tarcza łan na t1 ? Taki pak na hektar poleciła mi pani z agroloku.

Opublikowano

... To to czarne to co to? 🙄 I chyba zagadka się wyjaśniła dlaczego taki ładny ten mamut... 😋

Opublikowano

Kuźwa wczoraj zrobiłem T1 na'części melomana a tu przymrozek 😕 będzie coś z tego czy strata kasy??

Opublikowano

Wszyscy juz po N2 ?

Wczesniej wycofali Swiateczny deszcz, to czesc zboz juz polecialem dolistnie, teraz znowu na poniedzialek niby 3-5mm desczu, ale jakos to niepewne, kolejny deszcze na przyszla sobote 4mm.

Leciec dalej dolistnie czy koniecznie podac N2 w piatek/sobote w oczekiwaniu na poniedzialkowe opady? Jak narazie niedoborow zbytnio niema, ale prawie 2 tygodnie moga zrobic roznice, chyba, ze dolistnie to przytrzyma.

Opublikowano (edytowane)

Zupe namieszalem eksperymentalnie.

12.5kg mocznik + 3kg saletra wapniowa + 10kg siarczan magnezu + 2kg NPK + mikro

Przypalic nie przypalilo, ale o efektach sie nie wypowiem, bo to bylo wczoraj i przedwczoraj. 

P.S

Jakbym sie zdecydowal na N2 i odpuscil dolistne, to czy moge dzisiaj jechac samym Moddusem na zyto jezeli herbicyd byl pryskany jakies 3-4dni temu?

Czy lepiej Moddus na pszenzyto, herbicyd pryskany duzo wczesniej, ale znowu pszenzyto wczoraj dostalo dolistnie.

Po prostu opryskiwacz podpiety i szkoda dnia.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

@aro321

Mozesz powiedziec cos wiecej na ten temat ?

Saletre wapniowa stosuje pierwszy raz, mialem kupic wapnowit, ktorego tez nigdy nie stosowalem, ale kupilem Yare Wapniowa do rozpuszczenia i wychodzi 4 razy taniej.

NPK daje raczej skromnie 2-3kg na hektar jakiegos 19/19/19 maksymalnie, lub z 2l plonvitu zboze. W sumie bede jechac pewnie 2 razy dolistnie to raz moge z saletra a raz z NPK jako dodatek do mocznika i siarczanu.

Tylko wytlumacz jak mozesz dlaczego nie mozna mieszac saletry wapniowej z fosforem np. z plonvitu.

Chyba, ze dziala tu efekt obornik i wapno, czyli nie stosuje sie wapna w jednym czasie z obornikiem, bo blokuje pobieranie fosforu. Tylko przy np. Polifosce ludzie juz stosuja wapno np. w granuli. Sam tak robie pod kuku np.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Miało wczoraj padac z rana, a później po południu. Rano wyskoczył mi wyjazd - myślę no nic przed drugimi opadami rozsieje saletrę. Podczas wyjazdu dość mocny deszcz przeszedł, w sumie kilkadziesiąt km od domu. Dzwonię na chatę - parę kropel spadło, nawet w trawie sucho. Przyjechałem potem do domu, zaczęło się chmurzyć, zaczepiłem rozsiewacz - d*pa, nawet kropelka nie spadła. 

Teraz pokazują na poniedziałek burze, a potem długo długo nic. Myślałem czy nie pojechać dzisiaj, bo jutro nie mogę, ale chyba jednak się wstrzymam i ewentualnie po deszczu pojadę. Kiepsko ta wiosna wygląda.