Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne nakazy zakazy, już ciężko się w tym połapać co roku coś nowego wprowadzają. Mam kilka hektarów ornych bo reszta łąki, to nawet nie opłaca się robić kursu tym bardziej że nie mam i nie opłaca kupować opryskiwacza. To teraz chyba będzie kupował oprysk usługodawca tylko będzie drożej.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Tylko jak kupi sor usługodawca to nie policzą oni mu jako że to dla niego? I później wyjdzie że na 10ha zużywa 5x tyle sor co jest dopuszczalne ?

Jak robisz komuś usługi to powinien być wpisany Twój numer uprawnień w ewidencji użycia ŚOR ...

Opublikowano
15 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Tylko jak kupi sor usługodawca to nie policzą oni mu jako że to dla niego? I później wyjdzie że na 10ha zużywa 5x tyle sor co jest dopuszczalne ?

Ujebią co niektórych nas tym 😉, najgorzej na chwasty , bo fungi można pominąć . Trzeba będzie coś kombinować

Opublikowano

Właśnie nie rozumiem tego problemu. Jeśli nie chcecie kontroli itp. to nie bierzcie dopłat i innych rzeczy i po problemie. Rozumiem cześć problemów ze kupić się tańszy środek bez rejestracji w danej uprawie i w sumie tyle widzę problemów 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zrobić szkolenie chemizacyjne raz na 5 lat za 200zł, to wychodzi 40zl rocznie, co tu kombinować ...

Szkolenie to ja mam od 15 lat, chodzi o rozpisanie środków ochrony roślin , na dopłaty mniej składam a w rzeczywistości do oprysku więcej 

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Szkolenie to ja mam od 15 lat, chodzi o rozpisanie środków ochrony roślin , na dopłaty mniej składam a w rzeczywistości do oprysku więcej 

Zrezygnuj z dopłat, będziesz stosować co chcesz i kiedy chcesz. 800ha gospodarstwo niedaleko mnie (jest film na yt na agro profil) zrezygnowało, gnojowice leje kiedy tam mu pasuje. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

na dopłaty mniej składam a w rzeczywistości do oprysku więcej 

Zalegalizuj dzierżawy i po problemie ... Zresztą, możesz pryskać u kogoś. Nie jest to zakazane ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak robisz komuś usługi to powinien być wpisany Twój numer uprawnień w ewidencji użycia ŚOR ...

Czyli ja kupuję środek ,robię usługę , a właściciel pola wpisuje w ewidencję ?  

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Azor07 napisał(a):

Czyli ja kupuję środek ,robię usługę , a właściciel pola wpisuje w ewidencję ?  

Nie wiem jak to idzie, bo ja usług nie robię, a dzierżawy wszystkie na mnie na papier. Ale pamiętam z szkolenia że jest taka możliwość, że kto inny jest właścicielem i obrabia, a kto inny świadczy mu usługę oprysków. Ale jak to dokładnie się robi nie odpowiem, trzeba by poszukać w internecie albo gdzieś dopytać.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zalegalizuj dzierżawy i po problemie ... Zresztą, możesz pryskać u kogoś. Nie jest to zakazane ...

Nie każdy chce legalizować, zastosuje się najwyższe dawki żeby zostało na inne 😉 może łąki zacznę pryskać tyle chwastów ostatnio że szok 🤭

Opublikowano

Nie ma przy tym jakieś Wielkiej filozofii, część dzierżaw mam bez papieru i i sąsiada też robię opryski a pozostałe prace to sobie ogarnia sam. To co nie jest na mnie to ma osobny rejestr z tymi działkami na kogo dopłaty wpisane i przy kontroli nie było problemu. Jak była kontrola tylko przywiozłem, sprawdzili czy się zgadza i wszystko.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, arnoldino napisał(a):

To co nie jest na mnie to ma osobny rejestr z tymi działkami na kogo dopłaty wpisane i przy kontroli nie było problemu. Jak była kontrola tylko przywiozłem, sprawdzili czy się zgadza i wszystko.

Może i tak właśnie to tłumaczyli. Wiem że na pewno jakaś możliwość była.

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam nadzieję że nie ten sam papier od 15 lat.

• Haha 1
Opublikowano

@Desperado Xd, zaraz mi się przypomniało jak bodajże gazety opisywały zatrzymanie do kontroli w 2025r w Sławnie 

Policja zatrzymała 50latka do kontroli samochodem osobowym, I samochód nie miał badania technicznego od 10lat, I kierowca powiedział że nie miał czasu zrobić przeglądu, a przez taki czas to on się przyzwyczaił jeździć bez 🤣🤣🤣

• Haha 4
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może i tak właśnie to tłumaczyli. Wiem że na pewno jakaś możliwość była.

Na przykładzie sąsiada gdzie na te jego 6 ha ciągnik, siewnik i podobne to ma swoje a oprysk i kombajn to usługa. Miał kontrolę to podałem rejestr osobny co prowadzę z jego działkami i uprawnieniami do wykonywania zabiegów. Kontroler się pytał go o szkolenie i rejestr, powiedział że korzysta z usług i wskazał mnie jako wykonującego. Podał papiery, sprawdzili i nic się nie czepiali, tylko przyszli sprawdzić czy nalepka jest na opryskiwaczu.