Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak Polski siewnik to tylko Unia albo famarol i to tylko te po 2010 roku produkcji jeśli chodzi o używki. Odkąd pamiętam to każdy narzekał na jakość wysiewu w agro-maszu a szczególnie na skrzynię przekładniową. Ale widać że producent z uporem maniaka ignoruje te fakty jak dalej tego nie poprawił. Mam talerzówkę od batyry, na początku jak ja wziąłem to jak to na polskie rzemiosło przystało kopce na krańcach przejazdów robiła konkretne. Dopiero wymiana talerzy na wzór tych starych ciąganych talerzowek gdzie przed ostatni i ostatni talerz mają mniejszą średnicę i wychodzi  na kształt stożka i od razu równiej na polu. Prosta rzecz a też dalej praktycznie wszystkie te polskie rzemiosło tego nie ogarneło.

Opublikowano (edytowane)

Ekrany po bokach to załatwią ele wszystko zależy w jakiej glebie się pracuje czy po orce nie usiadniejącej przez deszcz  czy po rzysku na gliniastym polu.

A znowu z polskimi siewnikami to co mam mówić tyle szt na metr to kpiny,

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Ot i ta cała nowa technologia 

U dwóch gości w wiosce sr 300 sieje w taki sposób, że ziarno nie leci rurkami jednostajnie tylko tak rzuca kupkami

Efekt na polu taki, że metr gęsto 150% i metr50%... w poprzek spojrzysz to pasy jak na murawie

gdzieś się ziarno zawiesza w teleskopach....

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

A jak masz zamiar to przesiać? 

To trzeba uprawiać na głęboko znowu bo będzie za obsada jak w to w siejesz. 

Nie mam zamiaru tego uprawiać na głęboko bo jaki sens? Siewnik nabudowany na talerzowce, puszczę talerzowka trochę głębiej i tyle.

11 godzin temu, Agrest napisał(a):

Bez sensu niszczyć wszystko.

No i jak pojedyncze sparaty mogły nie pobierać ziarna? Zatkałeś zapadki?

Wsiewac ręcznie nie będę bo za dużo tego.

Nie wiem jak, jak robiłem próbę to wszystko było okej. Jakby tego było mało to tego samego dnia z rana zasialem 3 ha i tam wszystko jest okej.

Opublikowano

Moj tadeus siany agro maszem, ktorego mam kilka lat i jesli chodzi o skrzynie i aparaty to nic sie nie dzieje. Problemem wg. mnie jaki macie jest zle ustawiony docisk redlic i samych zagarniaczy. Zagarniacz jest ciezki a mocno dokrecony potrafi sunąć górę ziemi, ktorej nie widać z kabiny. Najgorzej jak jest mokro i wpadnie troche slomy, czy smiecia to sunie ziemie. Redlice skrajne takze potrafią się zapchać przy za mocnym docisku. A jak sunie kupke ziemi to i sunie ziarno. Pilnujcie także ciśnienia w kołach oraz naciąg łańcuchów napedowych. Kiedy tam ostatnio sprawdzaliście?. Sam zagarniacz oraz redlice mają dużo opcji regulacji, trzeba to metodą prób dostosować do prędkości jaką jezdzicie i gleb jakie macie. 

IMG_20250928_080203.jpg

IMG_20250928_080251.jpg

IMG_20250928_080908.jpg

IMG_20250928_080748.jpg

Opublikowano

A znasz przyczynę złego wysiewu czy pojedziesz drugi raz i tak samo wysiejesz?

Trudno mi sobie wyobrazić inną awarię niż zapchanie redliczki.

Kółko żeby niewysiewało to musiałoby się obrobić na wałku a ten chyba sześciokątny i jest to praktycznie niemożliwe.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Fugeo napisał(a):

Nie mam zamiaru tego uprawiać na głęboko bo jaki sens? Siewnik nabudowany na talerzowce, puszczę talerzowka trochę głębiej i tyle.

Wsiewac ręcznie nie będę bo za dużo tego.

Nie wiem jak, jak robiłem próbę to wszystko było okej. Jakby tego było mało to tego samego dnia z rana zasialem 3 ha i tam wszystko jest okej.

W sumie 

12 minut temu, Fugeo napisał(a):

Ja mam redlice jednotalerzowa a ja żeby zapchać to mi się nigdy nie zdarzyło.

Bardzo prosto zapchać, wystarczy aby siewnik lekko cofnął do tyłu i gotowe. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
15 minut temu, krzysiek1979 napisał(a):

A zagarniacz? 

Sieje z zagraniaczami chyba że bardzo dużo resztek albo duży poplon urósł np z grochu a sieje wszystko bezorkowo to wtedy je podnoszę.

7 minut temu, Agrest napisał(a):

A znasz przyczynę złego wysiewu czy pojedziesz drugi raz i tak samo wysiejesz?

Siałem wczoraj i przedwczoraj pszenicę 14 ha, sprawdzałem co kilka przejazdów i wszystko było okej, ziarno leciało ze wszystkich redlic.

Mi się nie zdarzyło zapchać redlicy a mam ten siewnik 6 lat.

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał(a):

To wychodzi na to że nie miałeś ziarna w skrzyni. 

Miałem na pewno. Według mnie aparaty nie pobierały ziarna.

Jutro przesieje.

Opublikowano
krzysiek277 napisał:

Wczoraj siałem Tadeusa i coś siewnik mi normę zmniejszył i wyszło 240 roślin, będzie ok ? Na moją okolice jest to termin siewu optymalny, wilgoci nie brakuje to powinno szybko wschodzić 

Teraz już nic nie zrobisz będzie test.

Opublikowano
5 minut temu, Fugeo napisał(a):

Miałem na pewno. Według mnie aparaty nie pobierały ziarna.

Jutro przesieje.

Ale jakim cudem nie pobierały a cześć pobierało? Siewnik pneumatyczny? 

Opublikowano
3 godziny temu, Nowy81 napisał(a):

gdzieś się ziarno zawiesza w teleskopach....

Robili testy bez lejków i problem jest ponoć taki sam więc pewnie przekładnia.

Jak ma kaprys to z pół ha zasieje dobrze i dalej znowu rzuca kupkami 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Ale jakim cudem nie pobierały a cześć pobierało? Siewnik pneumatyczny? 

Nie mam pojęcia, coś poszło nie tak i tyle. Siewnik mechaniczny.

Opublikowano

Oglądałem kółka wysiewające agromasza i to w nich może być problem, klin mógł się obrobić, nie wiem czy on nawet 1cm szerokości ma. Jeśli jeszcze są dzielone, tzn składają się z dwóch elementów, do drobnych nasion i normalnych to jeszcze zwiększa ryzyko awarii. Może być że jutro posiejesz i będzie to samo 

Opublikowano

No tak ale to idzie przecież zobaczyć co jest nie tak. Ja już wiem żeby nie robić próby i zasypywać ziarnem siewnika co stoi pod chmurką przed nocą. Po nocy wysiew mniejszy o okoŁo 18kg! 

Opublikowano

Nie zamknięta, ale coś maŁo mi się wysiaŁo pszenicy bez ważenia, robiŁem próbę też przed nocą. Potem jak pisaŁem wcześniej szykowaŁem pszenżyto. Rano coś mnie naszŁo dam z pięć kilo więcej i zrobię próbę. No i kręcę i robię i myślę o co chodzi... no chyba, że ma też wpŁyw gęstość oleju w skrzyni. Po wysianiu co byŁo i nasypaniu świeżego ziarna wszytko wróciŁo do normy.

Ziarno musi ciągnąc wilgoć i to taki skutek

Opublikowano
17 godzin temu, Fugeo napisał(a):

A mój sn300 tak posiał pszenżyto i w poniedziałek będę przesiewać. Rurki nie zapchane, prawdopodobnie aparaty nie pobierały ziarna...

IMG20250927162455.jpg

Miałem tak kiedyś że co przejazd to ścieżka. Było bardzo sucho i w ślady ciągnika włóka z agregatu ściągnęła popiół. Wzeszło ale dopiero po deszczach w październiku.

Kurcze, chodził mi po głowie ten sn300, ale teraz jak poczytałem to chyba się rozmysle