Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Masz jakieś doświadczenia ? 

Mam, jak za gęste to tylko gorzej, niby z wiosny się wydaje że będzie pełno kłosów, ale jak się robi sucho to redukuje i aby z wiosny marnuje wodę i składniki pokarmowe na ten gęsty łan ... Kiedyś też byłem taki głupi, że na słabszej ziemi zwiększałem obsadę, ale własne doświadczenia pokazują, że lepiej obniżyć obsadę na słabej ziemii.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Ale ja napisałem żeby nie dopuścić do nadmiernego rozkrzewienia 

Tylko po co gęsto siać i potem ograniczać azot ???

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał(a):

Masz jakieś doświadczenia ? No i przeczytaj co napisałem opóźnić siew i pierwsze nawożenie żeby się nie rozkszyło zbytnio 

A wiesz jaki korzeń jest rozwinięty przy opóźnionym siewie? I co znaczy opóźnić? Tj kiedy siać? Bo przecież na piachu to szybko zrobi te 2 pędy x 400szt to jest 800 kłosów 

Opublikowano (edytowane)

w moim regionie WWL i na moich ziemiach wystarczy opuznić około 10 dni no i nie idzmy w skrajnosci wystarczy dorzucić 50 sztuk na metr u mnie zazwyczaj sieje , dziś wpadł na yuotube  film z doswiadczeń wysiewu jeczmienia kanał  epole można obejżec go pod kątem gestosci siewu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Tomek90 napisał:

15 minut temu, jarecki napisał(a):

Masz jakieś doświadczenia ? No i przeczytaj co napisałem opóźnić siew i pierwsze nawożenie żeby się nie rozkszyło zbytnio 

A wiesz jaki korzeń jest rozwinięty przy opóźnionym siewie? I co znaczy opóźnić? Tj kiedy siać? Bo przecież na piachu to szybko zrobi te 2 pędy x 400szt to jest 800 kłosów 

Mi wysiało sie corado około 250 szt miało wyjść około 300 szt 5 klasa po rzepaku będzie test czy nie za rzadko.

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko po co gęsto siać i potem ograniczać azot ???

U mnie jest dużo takich rolników którzy ok 20 września wysiewają ponad 200 kg/ha pszenżyta tylko że oni z azotem ruszają w połowie kwietnia

Opublikowano
Teraz, krilan06 napisał(a):

U mnie jest dużo takich rolników którzy ok 20 września wysiewają ponad 200 kg/ha pszenżyta tylko że oni z azotem ruszają w połowie kwietnia

będzie ziemia do wzięcia 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

a jakie mają mtn i kiełkowanie ? Najlepiej żeby każdy pilnowal siebie a nie po sąsiadach patrzył

Ja pilnuje siebie. Ale trochę szkoda patrzeć na taką łąkę w której aby grzyb z wiosny szaleje a jak przyjdzie susza to kłosy krótkie i nie wypełnione ...

Opublikowano
53 minuty temu, jarecki napisał(a):

w moim regionie WWL i na moich ziemiach wystarczy opuznić około 10 dni no i nie idzmy w skrajnosci wystarczy dorzucić 50 sztuk na metr u mnie zazwyczaj sieje , dziś wpadł na yuotube  film z doswiadczeń wysiewu jeczmienia kanał  epole można obejżec go pod kątem gestosci siewu 

Jak mówi że mszyce nie dopilnowane to czym rozmawiamy? 

Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał(a):

wszystkie zalecenia firm nasiennych zalecają zwiekszyc obsadę na glebach słabszych ale tu bardziej podejscie indywidualne jest potrzebne co do działki 

Pokaz która firma tak zaleca?? Bo z tego co ja wiem to czy kukurydza, słonecznik, rzepak, zboże zalecane są mniejsze obsady na lżejsze gleby czemu? Proste bo piach nie wyrobi wykarmić 

Opublikowano

Z mojej praktyki zestaw uprawowy idzie głębiej na lekkiej ziemi co opóźnia wschody, drugim powodem późniejszych wschodów jest brak wody. Później nie dość że niska obsada bo część nie wzejdzie wcale to jeszcze słabo się krzewi 

Opublikowano
11 godzin temu, Azor07 napisał(a):

Zobaczymy co to warte 

IMG_20250924_182838.jpg

Kolega miał w tym roku i mówi że strasznie mu poroslo w kłosie. 

9 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Mi wysiało sie corado około 250 szt miało wyjść około 300 szt 5 klasa po rzepaku będzie test czy nie za rzadko.

Z tego co pamiętam zalecane jest zasiać 4 jednostki na hektar. Ja tak kiedyś zasialem na 3a i miałem fajny plon. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Pokaz która firma tak zaleca?? Bo z tego co ja wiem to czy kukurydza, słonecznik, rzepak, zboże zalecane są mniejsze obsady na lżejsze gleby czemu? Proste bo piach nie wyrobi wykarmić 

Chociazby KWS , na pokazach polowych gostek mówił żeby na lekkich glebach opuznić siew a zwiększyc obsade  , jeszcze raz przeczytaj jak możęsz mój pierwszy wpis w którym głownie chodzi o krzewienie , rosliny które Wymieniłeś nie krzewią się wiec reguluje się ilosc sztuk nasion obsadę w zbożach tradycyjnych obsadę prócz normy wysiewu można  wyregulować terminem siewu i ilośćią azotu , 

Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

11 godzin temu, Azor07 napisał(a):

Zobaczymy co to warte 

Kolega miał w tym roku i mówi że strasznie mu poroslo w kłosie. 

9 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Z tego co pamiętam zalecane jest zasiać 4 jednostki na hektar. Ja tak kiedyś zasialem na 3a i miałem fajny plon. 

Miało wyjść 4 ale zapomniałem na próbie dodać poślizg koła i wyszło nie całe 4 jednostki no nic sie już nie zrobi jest wcześnie i mokro to powinno być ok.

Opublikowano
13 godzin temu, jarecki napisał(a):

2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Chociazby KWS , na pokazach polowych gostek mówił żeby na lekkich glebach opuznić siew a zwiększyc obsade  , jeszcze raz przeczytaj jak możęsz mój pierwszy wpis w którym głownie chodzi o krzewienie , rosliny które Wymieniłeś nie krzewią się wiec reguluje się ilosc sztuk nasion obsadę w zbożach tradycyjnych obsadę prócz normy wysiewu można  wyregulować terminem siewu i ilośćią azotu , 

Te poletka to robią zazwyczaj na dobrej ziemi w dobrym płodozmianie więc się to tak nijak ma do tej dyskusji. 

A dlaczego nie zmniejszyć normy a wysiać szybciej? Żyto hybrydowe tak sieje i sobie chwalę. 

Opublikowano
57 minut temu, kibix napisał(a):

A dlaczego nie zmniejszyć normy a wysiać szybciej

głównie chodziło o ilość kłosów z jednego rozkrzewienia , w czasie suszy sporo odrzucało głownie chodzi o klase ziemie i dostęp do wody na 3-4 klasie takich problemow nie ma ale już na 5-6 pojawiaja się 

Opublikowano

Kto obserwuję co dzieje się na słabej ziemi w trakcie upałów to będzie wiedział że np przy siewie 250 szt odrzuci wszystkie rozkrzewienia , temperatura gleby wskutek braku zacienienia wypali system korzeniowy i całe resztki wody i zostanie 50szt czarnych kłosów na m².

W analogicznej sytuacji siew 450 sztuk- rośliny odrzucą wszystkie rozkrzewienia. Zagęszczenie będzie dużo wyższe więc i zacienienie gleby również. Może zostać nam wówczas np 350 kłosów na m² z nalanym jakimś ziarnem.

I dlatego potrzebne jest opóźnienie siewu by roślina się nie krzewiła nadmiernie.