Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, daron64 napisał(a):

A u mnie wajcha z pogodą przekręcona cały czas w przeciwną stronę, niż u Ciebie.

Wczoraj zoralem. Dziś mam wyjazd, to myślę nawet lepiej, bo dziś pogoda to dołki podeschną, a glina jeszcze się w kamień nie zmieni. Wczoraj wieczorem prognozy pokazywaly, że poniedziałek, wtorek chłodno i bez deszczu, to w sam raz - w poniedziałek uprawie,we wtorek posieje.

Wstaje dziś rano i prognozy już pokazują poniedziałek i wtorek opady 🤦

IMG_20250920_165708547_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250920_184152506_HDR_copy_2048x1152.jpg

ziemia atom czemu psie żyto a nie pszenica 

Opublikowano

Skoro lepiej wychodzi mi pszenżyto, to nie będę sial na siłę pszenicy, "bo ziemia dobra" 🤷 w tym roku pszenica po gryce + pszenica po zbożu wyszła mi średnio ~2.5t/ha mniej niż pszenżyto po zbozu - przy tej samej agrotechnice (pszenica nawet więcej N). 

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał(a):

Skoro lepiej wychodzi mi pszenżyto, to nie będę sial na siłę pszenicy, "bo ziemia dobra" 🤷 w tym roku pszenica po gryce + pszenica po zbożu wyszła mi średnio ~2.5t/ha mniej niż pszenżyto po zbozu - przy tej samej agrotechnice (pszenica nawet więcej N). 

moja reakcja nie na to że pszenżyto ale ze zboże po zbożu to jest błąd kardynałny

• Thanks 1
Opublikowano

Też już ze dwa lata temu odpuściłem temat pszenicy, nawet po strączkach leci pszenzyto bo po prostu lepiej ekonomicznie wychodzi, a jak miałbym siać parę ha pszenicy i parę ha pszenżyta to i tak agrotechnike bym robił taka sama... pszenżyto plonuje stabilniej a cena w skupie różni się 50-100 zł na paszowce.

Opublikowano
18 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

moja reakcja nie na to że pszenżyto ale ze zboże po zbożu to jest błąd kardynałny

Dużo pisania. Po tym roku muszę coś wymyśleć z uprawa. Jak będzie coś innego niż zboże, to ciężko może być z usługą koszenia nie w terminie typowych zniw. Wrzesień ostatnie lata suchy, w tym roku ledwo można w pole wjechać. Więc chyba zostaje mi rzepak/zboże. W tym roku miałem dużo zboża, to jakby nie pomoc dwójki znajomych, to bym się zajebał z rozładunkiem - muszę parę zmian na gospodarce zrobić. Ale nie do końca mam na to pomysł i tak o 🤷

Teraz posieje to pszenżyto, a druga działka będę myślał na wiosnę. Muszę sobie parę rzeczy poukładać.

25 minut temu, matisz napisał(a):

Też już ze dwa lata temu odpuściłem temat pszenicy, nawet po strączkach leci pszenzyto bo po prostu lepiej ekonomicznie wychodzi, a jak miałbym siać parę ha pszenicy i parę ha pszenżyta to i tak agrotechnike bym robił taka sama... pszenżyto plonuje stabilniej a cena w skupie różni się 50-100 zł na paszowce.

Ja w sumie cały czas siałem pszenżyto/owies/jakieś wynalazki pod talerzowke, żeby choć jakiekolwiek zmianowanie było. Pszenica tak testowo w tym roku, co to będzie. No i średnio, średnio. Tzn słabo, nie średnio. 

Pszenżyto po zbozu (na troszkę lepszej działce) wyszło mi 7.8-8t/ha (została mi kupka jeszcze nie zważona, ale to na pasze pójdzie, to nie będę już tego ważył dokładnie). Pszenica na delikatnie słabszej dzialce, przy tej samej agrotechnice i większej dawce N sypala średnio ~5.5t/ha. Po gryce faktycznie była dużo, dużo lepsza. Ale napewno dopóki nie wejdzie jakieś normalne zmianowanie, to odpuszczam sobie.

Dobra, jadę na pole, parę kamieni sobie poznaczyyłem do odkopania i wyciągnięcia i po południu córkę na koncert Cleo trzeba zawieźć 😅 pszenżyto poczeka

Opublikowano
55 minut temu, matisz napisał(a):

To może trzeba spróbować konsumpcji 

23 minuty temu, daron64 napisał(a):

Dużo pisania. Po tym roku muszę coś wymyśleć z uprawa. Jak będzie coś innego niż zboże, to ciężko może być z usługą koszenia nie w terminie typowych zniw. Wrzesień ostatnie lata suchy, w tym roku ledwo można w pole wjechać. Więc chyba zostaje mi rzepak/zboże. W tym roku miałem dużo zboża, to jakby nie pomoc dwójki znajomych, to bym się zajebał z rozładunkiem - muszę parę zmian na gospodarce zrobić. Ale nie do końca mam na to pomysł i tak o 🤷

Teraz posieje to pszenżyto, a druga działka będę myślał na wiosnę. Muszę sobie parę rzeczy poukładać.

Krowiarzy dużo w Twojej okolicy?

Opublikowano

Kukurydzę, tak samo jak zboża, można przywieść dość łatwo. Jeżeli krowiarzy ma dużo w okolicy, to lepsza opcja byłyby trawy na gruntach ornych. Mieszanki wysokobiałkowe, skręcone w baloty owinięte i sprzedane. Ewentualnie siano, ale na siano trzeba mieć już magazyn. Siano 170zl za balot, słoma 100zl, sianokiszonką 250 zł. To są ceny z mojej okolicy, jeżeli towar jest dobrej jakości, klient sam dzwoni

Opublikowano
Godzinę temu, Miodek11500 napisał(a):

Kukurydzę, tak samo jak zboża, można przywieść dość łatwo. Jeżeli krowiarzy ma dużo w okolicy, to lepsza opcja byłyby trawy na gruntach ornych. Mieszanki wysokobiałkowe, skręcone w baloty owinięte i sprzedane. Ewentualnie siano, ale na siano trzeba mieć już magazyn. Siano 170zl za balot, słoma 100zl, sianokiszonką 250 zł. To są ceny z mojej okolicy, jeżeli towar jest dobrej jakości, klient sam dzwoni

Jaki rozmiar belki?

Opublikowano

troszkę spamu. Sorry.

To zem się nawywozil kamieni...w tygodniu na być koparka, to nie będę się pier**lił. 3 takie zostały.

A pole to gdzie lżejsza ziemia, to o bajka. Gdzie glina - różnie. Dolki - bez szans żeby się zbliżyć.

1. Lżejsza ziemia raz przejechana kultywator z packerem + brony 20

2, 3, 4 niby cięższa ziemia, ale taka, co się fajnie uprawia

5, 6 nie wiem czy widać, ale to taka glina, co jak się przejedzie, to niby się rozbija, ale te wszystkie grudki, co zostają, to takie jak gluty masła jakiegoś. To jak zaschnie to skala. Mokrego też się nie uprawia dobrze. Najlepiej trafić w moment, że troszkę podeschnie, ale nie zaschnie do końca. 

7, 8, 9 - chyba nie trzeba komentować

10 o takie o kamyki pług poznajdowal

IMG_20250921_104552349_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20250921_100436227_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20250921_095711505_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20250921_111331898_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250921_102003870_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250921_095833950_HDR_copy_1148x2040.jpg

IMG_20250921_100628501_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20250921_101314879_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20250921_101011888_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250921_110135494_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Skąd dokładnie?.

Wrzesień 84 i na jednym polu jeszcze w bruździe woda stoi. Ostatni raz tam woda stała jak to pole w 2014 kupiłem 

Dokładnie, to sorry, ale za bardzo wjeżdża w moją prywatność. We wrześniu mam 8 i 9 l. Zaorać się dało, zasiać się da i dobrze jest. Natomiast szkoda że woda w sadzawce nie stoi.

Opublikowano

Wczoraj carmelo posiane, niestety siewnik mnie oszukal przy probie kreconej i musialem na szybko jechac na sklad i dobrac co mają dostepne 50kg . Poszedl atletus na jednym przejezdzie( parametry lepsze od carmelo), kombajnista mnie zaj3bie jak mu powiem.

Co do siewnika- polska marka rocznik 2024. Przy probie kreconej korbą na 2ary (37obrotow) do pierszej rynny ( blizej przekladni) wlatuje 1900g do drugiej 1550-1600g. Nakrecilem sie jak glupi i nie osiagnelo zamierzonego po  2000g w obu rynnach.  Zgodnie z tabela wysiewu powinno byc ustawione na przekladni 28. Ja finalnie ustawilem na 32 ( wagi odpowiedniej nie uzyskalem). A wyszlo ze jednak ta orientacyjna wartosc 28 byla by ok, na 32 zabraklo towaru :/

Jak to goowno ustawiac zeby bylo ok? Krecic kolem na 1ar? Czy fabrycznie cos jest zj3bane?

IMG_20250921_115845.jpg

Opublikowano
31 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Wczoraj carmelo posiane, niestety siewnik mnie oszukal przy probie kreconej i musialem na szybko jechac na sklad i dobrac co mają dostepne 50kg . Poszedl atletus na jednym przejezdzie( parametry lepsze od carmelo), kombajnista mnie zaj3bie jak mu powiem.

Co do siewnika- polska marka rocznik 2024. Przy probie kreconej korbą na 2ary (37obrotow) do pierszej rynny ( blizej przekladni) wlatuje 1900g do drugiej 1550-1600g. Nakrecilem sie jak glupi i nie osiagnelo zamierzonego po  2000g w obu rynnach.  Zgodnie z tabela wysiewu powinno byc ustawione na przekladni 28. Ja finalnie ustawilem na 32 ( wagi odpowiedniej nie uzyskalem). A wyszlo ze jednak ta orientacyjna wartosc 28 byla by ok, na 32 zabraklo towaru :/

Jak to goowno ustawiac zeby bylo ok? Krecic kolem na 1ar? Czy fabrycznie cos jest zj3bane?

IMG_20250921_115845.jpg

Tabela to wartości przybliżone, żebyś wiedział skąd startować wykonując próbę. Mtz się różni, będzie się różniła każda próba. Jeżeli masz jedną przekładnię, to nic nie zrobisz z tym że połowa sypie inaczej. Ale jeżeli oszukuje mocno na hektar, to ja bym zaczął od zmierzenia obwodu koła, i upewnił się, że trzeba kręcić tyle razy, ile kręcisz. Na poślizg koła też trzeba liczyć te 5 %, ale skoro za dużo wysiał, a przy próbie nie uwzględniałeś poślizgu, to po prostu źle zrobiona próba, albo straszne nakładki robisz

Opublikowano

Nakładki, poprzeczniaki a poznaniak zawsze nie trzyma normye.

@daron64 niedzielna praca w gówno się obraca. Tak wiem masz robotę zmianowa o ch*jowych godzinach ale niedziela to niedziela daj sobie jeden dzień w miesiącu odpocząć 

Opublikowano
3 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Nakładki, poprzeczniaki a poznaniak zawsze nie trzyma normye.

@daron64 niedzielna praca w gówno się obraca. Tak wiem masz robotę zmianowa o ch*jowych godzinach ale niedziela to niedziela daj sobie jeden dzień w miesiącu odpocząć 

Są 4 niedziele w miesiącu, może za tydzień będzie odpoczywał jak pójdzie na etat.

Trza się brać za wałowanie tego co wczoraj zasiane  jutro, to będą kiełki jak Sławomir pokazywał.

Opublikowano
18 minut temu, Janeczko napisał(a):

A dlaczego w niedzielę nie można pracować?