Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, Miodek11500 napisał:

Każda dziedzina gospodarki światowej, korzysta z pomocy naukowców. Zatrudnia się naukowców, i zarabia się więcej. Myślę że wraz ze wzrostem cen nawozów, trzeba zrozumieć, że czas zatrudnić naukowców na gospodarstwie. OSCHR jest idealną instytucja z którą warto podjąć współpracę. Próba gleby, na zawartości i wiemy jak nawozic

Jasne naukowiec an 20+ ha. 🤣🤣🤣

Ja, to od dawno robię badania gleby, ale Ty osiągając takie wspaniałe wyniki finansowe jeszcze tego nie robisz? Przecież pisałeś, że magnez masz na wysokim poziomie i dlatego go  nie stosujesz.🤔

Opublikowano
18 minut temu, jacor73 napisał:

Jasne naukowiec an 20+ ha. 🤣🤣🤣

Ja, to od dawno robię badania gleby, ale Ty osiągając takie wspaniałe wyniki finansowe jeszcze tego nie robisz? Przecież pisałeś, że magnez masz na wysokim poziomie i dlatego go  nie stosujesz.🤔

A gdzie ja napisałem, że nie stosuje?

Opublikowano
slawekr6 napisał:

Panowie jakie macie opinie o pszenżycie SY Capriccia i Tributo?   A może macie jakąś sprawdzoną odmianę? Gleby torfowe i piachy. Sam zamówiłem i podziałem Capriccio na próbę na najlżejsze ziemię Tributo miałem w tym roku to bardzo dobrze się krzewi i zdrowe plon po dobry do Tadeusa ale ziarno trochę drobniejsze i ciężej się omlaca

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Miodek11500 napisał:

A gdzie ja napisałem, że nie stosuje?

A wziąłeś pod uwagę w tych swoich wyliczeniach ? Jak zapytałem gdzie w wyliczeniach magnez, to odpowiedź jak poniżej

obraz.png

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
10 minut temu, jacor73 napisał:

A wziąłeś pod uwagę w tych swoich wyliczeniach ? Jak zapytałem gdzie w wyliczeniach magnez, to odpowiedź jak poniżej

obraz.png

To czemu nie powiedziałeś wtedy od razu że nie ma ich w wyliczeniach? Przecież pytałem czy coś jeszcze powinienem dopisać. Faktycznie to zostało pominięte. Dodałem w sumie później jeszcze koszta dodatkowe, ale doliczmy.

Makro, mikro, zapasy P i K, zawartości N, P, K, Ca, Mg, S+Na+B ogrodnicze. Cu, Fe, Mn, Zn, Mo Rinkisa to koszt 160zl.

Robisz raz na 2 lata to wyjdzie 80zl jeżeli próbka z hektara. Jeżeli próbka taka jak na ph, że robią z 4ha, to 40 zł na hektar, raz na dwa lata to 20zl.

Naukowiec kosztuje w zależności od opcji, albo 80zl na bogato, albo 20 zł pakiet economy. Odejmij tam z mego portfela tą stówkę na hektar, będziesz dziś lepiej spał.

Więc serio szyderstwo z „naukowców” na 25 ha jest trochę nietrafione. Bo wydając 2000zl, lub w wersji 4 hektarowej, 500 zł, możemy zredukować nawożenie o np 50kg polifoski na hektar. Oczywiście przy braku spadku plonu. Przy 25 hektarach, daje nam to 1250kg polifoski. 
Policz sobie, ile kosztuje Cię ten naukowiec.

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Miodek11500 napisał:

To czemu nie powiedziałeś wtedy od razu że nie ma ich w wyliczeniach? Przecież pytałem czy coś jeszcze powinienem dopisać. Faktycznie to zostało pominięte. Dodałem w sumie później jeszcze koszta dodatkowe, ale doliczmy.

Makro, mikro, zapasy P i K, zawartości N, P, K, Ca, Mg, S+Na+B ogrodnicze. Cu, Fe, Mn, Zn, Mo Rinkisa to koszt 160zl.

Robisz raz na 2 lata to wyjdzie 80zl jeżeli próbka z hektara. Jeżeli próbka taka jak na ph, że robią z 4ha, to 40 zł na hektar, raz na dwa lata to 20zl.

Naukowiec kosztuje w zależności od opcji, albo 80zl na bogato, albo 20 zł pakiet economy. Odejmij tam z mego portfela tą stówkę na hektar, będziesz dziś lepiej spał.

Więc serio szyderstwo z „naukowców” na 25 ha jest trochę nietrafione. Bo wydając 2000zl, lub w wersji 4 hektarowej, 500 zł, możemy zredukować nawożenie o np 50kg polifoski na hektar. Oczywiście przy braku spadku plonu. Przy 25 hektarach, daje nam to 1250kg polifoski. 
Policz sobie, ile kosztuje Cię ten naukowiec.

A Ty w ogóle czytasz to co ktoś pisze cytując Ciebie?

Mówisz, że badania 5 klasy za 160 zł i to jeszcze ogrodnicze przy produkcji roślinnej? Na 5 klasę to się robi podstawowe badanie, bo ładowanie monet i tak nic nie pomoże w przypadku braku opadów.

Nie tłumacz mi ile kosztują badania, bo takowe robię od dawna.

obraz.png

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

A Ty w ogóle czytasz to co ktoś pisze cytując Ciebie?

Mówisz, że badania 5 klasy za 160 zł i to jeszcze ogrodnicze przy produkcji roślinnej? Na 5 klasę to się robi podstawowe badanie, bo ładowanie monet i tak nic nie pomoże w przypadku braku opadów.

Nie tłumacz mi ile kosztują badania, bo takowe robię od dawna.

obraz.png

Powiem Ci szczerze, ze za bardzo nie wiem o co Ci chodzi, i o co Ty walczysz. 

Skąd niby miałem wiedzieć na jakim poziomie mam magnez jak nie z badań? 

Wypomniałeś mi że nie doliczyłem badań gleby do swoich wyliczeń, ja do wyliczeń dodaję droższa próbę ogrodniczą, a Ty mi wytykasz że takiej się nie robi😀

Na przykładzie droższych badań oraz polifoski, obliczyliśmy wspólnie, ze istnieje ekonomiczne uzasadnienie wykorzystania pomocy naukowców z OSCHR.  

W czym jest problem powiedz?

Opublikowano

3 minuty temu, Miodek11500 napisał:

Powiem Ci szczerze, ze za bardzo nie wiem o co Ci chodzi, i o co Ty walczysz. 

Skąd niby miałem wiedzieć na jakim poziomie mam magnez jak nie z badań? 

Wypomniałeś mi że nie doliczyłem badań gleby do swoich wyliczeń, ja do wyliczeń dodaję droższa próbę ogrodniczą, a Ty mi wytykasz że takiej się nie robi😀

Na przykładzie droższych badań oraz polifoski, obliczyliśmy wspólnie, ze istnieje ekonomiczne uzasadnienie wykorzystania pomocy naukowców z OSCHR.  

W czym jest problem powiedz?

Nie wiem jak Ty, ale ja o nic tu nie walczę.

Po prostu trochę się gubisz w tych swoich wyliczeniach i wypowiedziach.

Piszesz o wysokim poziomie magnezu na 5 klasie, wiem co się dzieje z magnezem na takich kompleksach

W OSCHR nie pracują żadni naukowcy, na pewno nie przy badaniu próbek gleby.

Opublikowano
15 minut temu, jacor73 napisał:

Nie wiem jak Ty, ale ja o nic tu nie walczę.

Po prostu trochę się gubisz w tych swoich wyliczeniach i wypowiedziach.

Piszesz o wysokim poziomie magnezu na 5 klasie, wiem co się dzieje z magnezem na takich kompleksach

W OSCHR nie pracują żadni naukowcy, na pewno nie przy badaniu próbek gleby.

Ja o sobie mogę powiedzieć, że napewno nie jestem naukowcem. 
Ludzie w OSCHR napewno mają wiedzę i skończyli jakąś szkołę. Chętnie dzielą się wiedzą, i poświęcają czas na rozmowy. Chyba że Ty niesiesz tylko próbkę gleby, płacisz i wychodzisz. Warto porozmawiać czasem z mądrzejszymi od siebie. Oczywiście nie bierz tego personalnie, nie wiem czy ludzie w OSCHR wiedzą o glebie więcej od Ciebie, ode mnie wiedzą napewno więcej. Na szczęście chętnie rozmawiają. 

Celowo użyłem słowa naukowcy, żeby pokazać, że nie trzeba się bać specjalistów. Mówiąc specjaliści, nie mam na myśli ludzi z Agroloku.

Dziel się z nami swoją wiedzą bo z tego co mówisz to chyba masz potężną wiedzę. Dlaczego mówisz: „wiem co się dzieje z magnezem na takich kompleksach”, a nie mówisz co się dzieje? Wytłumacz nam, zawsze się człowiek czegoś dowie nowego.

A i jeszcze jedno, mógłbyś być bardziej precyzyjny w swoich wypowiedziach?  W których wyliczeniach i wypowiedziach, Twoim zdaniem ja się gubię? 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Chodzi o to ze na piachu to tam nic długo się nie utrzyma, idzie jak przez sito. 

Ale przecież on ma 5 klasę i o wszystkim wie, a zapomniałem, ojciec wie🤫

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał:

Ale przecież on ma 5 klasę i o wszystkim wie, a zapomniałem, ojciec wie🤫

Ja cos trochę wiem, ale nie zamykam się na wiedzę. 
A powiedz mi jaką rolę spełniają poplony w rolnictwie?

Opublikowano
11 minut temu, Miodek11500 napisał:

Ja o sobie mogę powiedzieć, że napewno nie jestem naukowcem. 
Ludzie w OSCHR napewno mają wiedzę i skończyli jakąś szkołę. Chętnie dzielą się wiedzą, i poświęcają czas na rozmowy. Chyba że Ty niesiesz tylko próbkę gleby, płacisz i wychodzisz. Warto porozmawiać czasem z mądrzejszymi od siebie. Oczywiście nie bierz tego personalnie, nie wiem czy ludzie w OSCHR wiedzą o glebie więcej od Ciebie, ode mnie wiedzą napewno więcej. Na szczęście chętnie rozmawiają. 

Celowo użyłem słowa naukowcy, żeby pokazać, że nie trzeba się bać specjalistów. Mówiąc specjaliści, nie mam na myśli ludzi z Agroloku.

Dziel się z nami swoją wiedzą bo z tego co mówisz to chyba masz potężną wiedzę. Dlaczego mówisz: „wiem co się dzieje z magnezem na takich kompleksach”, a nie mówisz co się dzieje? Wytłumacz nam, zawsze się człowiek czegoś dowie nowego.

A i jeszcze jedno, mógłbyś być bardziej precyzyjny w swoich wypowiedziach?  W których wyliczeniach i wypowiedziach, Twoim zdaniem ja się gubię? 

Przeczytaj jeszcze raz posty w których zostałeś zacytowany, to zrozumiesz gdzie się pogubiłeś.

Na 5 klasie gleby, żaden składnik długo się nie utrzyma, dlatego dziwi mnie trochę ten wysoki poziom magnezu na Twojej 5 klasie

Przez 3 kolejne lata szło po 3 tony radkowit premium, do tego kizeryt na oziminy i szału z magnezem nadal nie ma.

Opublikowano
2 minuty temu, Miodek11500 napisał:

Ja cos trochę wiem, ale nie zamykam się na wiedzę. 
A powiedz mi jaką rolę spełniają poplony w rolnictwie?

O poplonach można napisać poematy, wszytko zależy jaka roślina jest użyta w tym poplonie.

Skoro masz taką wiedzę na temat ekonomiki upraw, to i o poplonach powinieneś wiedzieć, chociaż w tych swoich wyliczeniach nigdzie ich nie uwzględniłeś.🤔

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz posty w których zostałeś zacytowany, to zrozumiesz gdzie się pogubiłeś.

Na 5 klasie gleby, żaden składnik długo się nie utrzyma, dlatego dziwi mnie trochę ten wysoki poziom magnezu na Twojej 5 klasie

Przez 3 kolejne lata szło po 3 tony radkowit premium, do tego kizeryt na oziminy i szału z magnezem nadal nie ma.

Powiem Ci coś.
Kiedyś pracowałem w branży cnc, tam na rysunku technicznym było około 10-15miar, które trzeba było kontrolować. Przy ustawianiu maszyny, i puszczaniu pierwszego kawałka, mierzy sie wszystko bardzo skrupulatnie. (Później sporo miar idzie z jednego cięcia np jak to przy tokarce, i miarę trzyma zależnie).

Nauczylem się w tej pracy jednej rzeczy,  korzystam z niej do dziś. Mianowicie: jeżeli przeoczysz jakąś miarę, sprawdzając to drugi raz, jest duże prawdopodobieństwo, że przeoczysz to znowu. Dlatego szło się albo na inspekcję, albo do kogoś tak, żeby się upewnić. I jeżeli był błąd, najczęściej ta osoba to wyłapywała, najlepiej żeby to był ktoś, kto pierwszy raz widzi rysunek.
W tym przypadku jest tak samo, raz wytknąłeś że nie czytam. Przeczytałem. Nie znalazłem, więc nauczony życiem poszedłem do innej osoby ( w tym przypadku Ciebie) i zapytałem gdzie.

Niestety, nie jestem jak co poniektórzy wszechwiedzący, ale jak już też wspomniałem, otwarty na wiedzę. Więc jakbyś był tak miły, to poproszę 

Opublikowano

Ostatnio na YouTube są fajne filmy z przekrojami gleb i opisami 5 klasa mówi mało w szczególności dlatego że sporo ludzi dawało w łape klasyfikatorą żeby mieć niższy podatek a ostatnie kwalifikacje były pewnie za komuny albo zaraz po wojnie mam 4b brunatny ił  zasobny w składniki ale bardzo ciężki w uprawie i okresowo zalewany także i 5 może mieć zasobności ale ukształtowanie terenu czy okresowe zalania ją degradują do niższych klas czy też utwory skały macierzystej nie tylko 30 cm ale i do 1m a nawet głebiej mają znaczenie możesz mieć osady piaczyste na 30 cm a potem glinę i już tą wilgoć tak nie ucieka nawet na skalę na rędzinie korzenie potrafią przerastać głeboko

Opublikowano
6 minut temu, Gimmeshelter napisał:

Gość z dnia na dzień tylko się rozkręca 🤣🤣

Ooo, jesteś. Już myślałem że Cię nie ma. 

Miałem jakieś pytanie do Ciebie, ale pewnie przeoczyłeś. 

Ale miło że jesteś, i wtrącasz swoje trzy grosze. W prawdzie ostatnie dni pokazały, że nie masz nic do powiedzenia i jesteś raczej tym sąsiadem co wszystko widzi, stoi pod bramą, i z drugim sąsiadem obgaduje. Ale tacy też są potrzebni. 
Najlepszy wyznacznik tego, ze się dobrze robi.
To że sąsiad gada, i to że po 10 latach, dalej stoi pod tą samą brama

4 minuty temu, Grab12 napisał:

Ostatnio na YouTube są fajne filmy z przekrojami gleb i opisami 5 klasa mówi mało w szczególności dlatego że sporo ludzi dawało w łape klasyfikatorą żeby mieć niższy podatek a ostatnie kwalifikacje były pewnie za komuny albo zaraz po wojnie mam 4b brunatny ił  zasobny w składniki ale bardzo ciężki w uprawie i okresowo zalewany także i 5 może mieć zasobności ale ukształtowanie terenu czy okresowe zalania ją degradują do niższych klas czy też utwory skały macierzystej nie tylko 30 cm ale i do 1m a nawet głebiej mają znaczenie możesz mieć osady piaczyste na 30 cm a potem glinę i już tą wilgoć tak nie ucieka nawet na skalę na rędzinie korzenie potrafią przerastać głeboko

Miło się czyta takie wpisy. Witaj. Ostatnimi czasy mało tu takich wypowiedzi😀

Opublikowano
6 minut temu, Miodek11500 napisał:

(...)Niestety, nie jestem jak co poniektórzy wszechwiedzący, ale jak już też wspomniałem, otwarty na wiedzę. Więc jakbyś był tak miły, to poproszę 

Czytając Twoje wywody na temat dochodowości uprawy pszenżyta, można odnieść całkiem inne wrażenie

Liborius posiany w ubiegłą sobotę, tadeus pójdzie w glebę w najbliższą.

Opublikowano

Czytając Twoje wywody na temat dochodowości uprawy pszenżyta, można odnieść całkiem inne wrażenie

Liborius posiany w ubiegłą sobotę, tadeus pójdzie w glebę w najbliższą.

Ok, zrozumiałem.

Jestem głupim młodym gniewnym rolasem, który ma kolorowe wyliczenia, i ojca co na to wszystko zarabia i kosi bizonem 70ha.

Powiedz mi proszę, co Cię rozdrażniło bardziej? 
To że z hektara mam w miarę przyzwoity wynik finansowy? 
Czy to, ze mam policzone?

34 minuty temu, Tomek90 napisał:

Chodzi o to ze na piachu to tam nic długo się nie utrzyma, idzie jak przez sito. 

Tomek, fajnie że jesteś. Prosiłem Cię o agrotechnikę. Mógłbyś wypisać co kiedy było robione?

Opublikowano
1 minutę temu, Miodek11500 napisał:

Ok, zrozumiałem.

Jestem głupim młodym gniewnym rolasem, który ma kolorowe wyliczenia, i ojca co na to wszystko zarabia i kosi bizonem 70ha.

Powiedz mi proszę, co Cię rozdrażniło bardziej? 
To że z hektara mam w miarę przyzwoity wynik finansowy? 
Czy to, ze mam policzone?

Nic mnie nie rozdrażniło, po prostu mam swoje zdanie na temat Twoich wyliczeń. Ot tak po prostu

Opublikowano
7 minut temu, jacor73 napisał:

Nic mnie nie rozdrażniło, po prostu mam swoje zdanie na temat Twoich wyliczeń. Ot tak po prostu

Masz swoje zdanie, ale nie chcesz użyć argumentów.

Panowie jak sytuacja?
U mnie o 3 w nocy 2 litry wody. Niestety, zaplanowane zasiewy na dzień wczorajszy, musiały być przełożone na dzień dzisiejszy. Prowadząc produkcję zwierzęcą jako rolnicy zmagamy się z dużo większą papierologia niż przy samej produkcji roślinnej. Są również kontrole z PIW. Właśnie wczorajsza kontrol przesunęła siewy na dziś. Deszcz był, ale dziś było słońce i wiało, ziemia ruszona i wiadome co było. Na zdjęciu nowa dzierżawa, 5.5 ha w kawałku, ogólnie dwa kawałki 9 hektarow. Ziemia ewidentnie cięższa niż u mnie, ale nie wiem jakie zawartości.
Czarny scenariusz się sprawdził, brakło zboża na 2 hektary.
W tym roku 24 ha pod pszenżytem. 8 hektarów Tadeus, reszta Rotondo

IMG_6099.jpeg

IMG_6100.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

O poplonach można napisać poematy, wszytko zależy jaka roślina jest użyta w tym poplonie.

Skoro masz taką wiedzę na temat ekonomiki upraw, to i o poplonach powinieneś wiedzieć, chociaż w tych swoich wyliczeniach nigdzie ich nie uwzględniłeś.🤔

Miałem już zakończyć tą rozmowę na argumenty, ale jakoś mi to umknęło. 

Na temat poplonów można pisać poematy, a w dwóch zdaniach nie potrafisz powiedzieć jaką rolę spełniają poplony? Dziwne.

Nie uwzględniłem poplonów bo i po co? Poplony są w ekoschemacie i załóżmy że zakup nasion oraz siew poplonów skompensuje z tym co mi przeleje agencja.

Na poplony w tym roku wybrałem rzodkiew oleista oraz gorczycę biała. Nasiona kupione oddzielnie, sam mieszałem, 5zl za kilogram, siałem 22 kg na hektar