Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany a tak troszkę z innej beczki. Mam sobie na polu grykę. Posiałem w maju, potem mnie nie było dluzszy czas itd no i zajeżdżam tam na pole, a tam tak naprawdę większość to sam chwast. Miejscami taka nawet ładna gryka, ale większość no delikatnie mówiąc - mocno średnia. Teraz już trochę chyba późno żeby to zlikwidowac, bo chyba z ziaren mi powybija potem w zbożu ozimym od groma tej gryki? Co z tym fantem zrobić? Spryskać i skosić normalnie żeby nie narobić sobie problemów w oziminie, czy zlikwidować, a potem samosiewy zlikwidować opryskiem?

Opublikowano

Jednego roku likwidowalem grykę, ale dużo wcześniej, to na jesieni sporo miałem samosiewów. Wymarzło co prawda wszystko i kolejnego roku już nic nie wzeszło. Ale tutaj trochę się cykam, że jest już późno i  będzie tego bardzo dużo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Pany a tak troszkę z innej beczki. Mam sobie na polu grykę. Posiałem w maju, potem mnie nie było dluzszy czas itd no i zajeżdżam tam na pole, a tam tak naprawdę większość to sam chwast. Miejscami taka nawet ładna gryka, ale większość no delikatnie mówiąc - mocno średnia. Teraz już trochę chyba późno żeby to zlikwidowac, bo chyba z ziaren mi powybija potem w zbożu ozimym od groma tej gryki? Co z tym fantem zrobić? Spryskać i skosić normalnie żeby nie narobić sobie problemów w oziminie, czy zlikwidować, a potem samosiewy zlikwidować opryskiem?

Jak teraz płytko stalerzujesz to większość wejdzie i krjną uprawką zniszczysz. Co wzejdzie w ozimym to zmarznie.

Jedyny problem to jeśli będzie dużo masy przyoranej z ziarnem, to myszy wybiorą właśnie to miejsce na zimowanie

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Jak teraz płytko stalerzujesz to większość wejdzie i krjną uprawką zniszczysz. Co wzejdzie w ozimym to zmarznie.

Talerzowac miałbym czas dopiero w przyszłym tygodniu, a ozimine chciałem siać w drugiej połowie września - zdąży powschodzić? 

Trzeba było wcześniej zlikwidować, ale się znajomego posłuchałem, który mówił, że mi przyjedzie skosić, żeby zostawić, że szkoda itd. 

Opublikowano

Gryka osypana to w 4 dni skiełkuje jak będzie miała wilgoć.

Gorzej z tą co zostanie przy słomie. Ale nie ma co na zapas się martwić.

Tak czy siak likwiduj bo gryka maks 1000zł to tylko straty pogłębisz

Opublikowano
7 godzin temu, WitekRolnik napisał:

BSK wchód Podlasia, w linii prostej ok 1.5 km do granicy, czyli to już jest totalny wschód kraju :D I ja osobiście to jak co roku między 15 a 20 września myślę zaczynać siewy, październikowy siew może się udać pod warunkiem ciepłej i bardzo długiej jesieni ale nigdy jeszcze październikowego siewu osobiście nie testowałem, a jak we wrześniowym terminie jest dobrze to i nie widzę potrzeby opóźniania siewu.

Potwierdzam. Rejon BSK siewy do 20 września się sprawdzają najlepiej

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, logitech55 napisał:

Czy warto zasiać pszenżyto tadeus? iIe azotu stosujecie?

Pszenżyta jeszcze nigdy nie siałem

Warto, ile azotu zależy od gleby, zadbana III-IV klasa to myślę że 120kg N wystarczy

Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

Koledzy co byście radzili wybrać pod pszenżyto, amofoska 4-16-18 czy plonvit 6-20-30?? I myślę dać wapno po orce siewnej, jaki muszę zrobić odstęp żeby wysiać nawóz? 

Kalkulator w dłoń i liczysz co wyjdzie korzystniej cena do składnika i tyle bo jeśli w tej samej cenie to grałbym plonvit 

Opublikowano
Dnia 19.08.2024 o 09:09, krzysztofsb napisał:

Ktos moze ma pszenzyto Atletus Biala Podlaska okolice

Mam ale okolice Kołbieli. Mińsk mazowiecki 

Dnia 21.08.2024 o 15:15, soltys48 napisał:

Nasiona które nie wzejdą teraz wyorzą się za rok i powschodzą

Jakie odmiany w tym roku będziesz siał ? 

Opublikowano

To jak się mocno krzewi to zejdę z wysiewem bo zamówiłem na 1,5 ha 300kg,ale to za dużo będzie. Chyba że tak się je wysiewa ok 200kg na ha? Ziarno typu pszennego czy żytniego?