Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Jeśli to nie tajemnica to ile Ci zostaje z hektara pszenżyta przy tym idealnym prowadzeniu uprawy?

A jakie to idealne ... 10t kurzaka, 150 poli 5, 250kg saletry, odchwaszczanie, z grzybowek tylko T1, do tego R1 regullo.  W tym roku plony w zależności od działki 6-7t/ha. A, po pszenżycie idzie jeszcze poplon, 2kg gorczycy, 10kg rzodkwi i do tego 25kg saletry żeby dało radę to wysiać rozsiewaczem do nawozów. Idealne prowadzenie uprawy to jest u @Agrest, ja to patrzę żeby w miarę z tego coś było, bo orka, siew, uprawa czy koszenie to są te same koszty czy zbierzesz 3t czy 6t ... Wapno i kurzak to koszt jednej tony ziarna, a myślę że w zamian spokojnie dwie przez to zbiorę.

Kurzak za słomę, na te 10t muszę przywieźć 10 bel słomy, 25 za prasowanie i zwiezienie, potem transport na pole i rozrzucenie, niech będzie w sumie 500zł, resztę kosztów możesz łatwo policzyć. Żeby utrzymać pH wyjdzie około 1t wapna rocznie, bo daję 3-4t co 3-4 lata.

Zresztą, w tym roku pewnie zboża wyjdą na zero jak się cena nie zmieni, bo to co zostanie z pszenżyta to będzie do dołożenia w jęczmieniu jarym, pewnie zostaną dopłaty i może jakieś nędzne parę złotych więcej ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 godzin temu, raven18 napisał:

Bo to na pewno wszystko zasługa słomy 😁  Jak kto skraca i zboża na 35cm to u jego cięcie słomy nie pomoże bo ile jej tam będzie, siłą rzeczy po 3 latach nic nie urośnie 😁

No ile tej słomy będzie? Zamiast 1.2 to 0.8 względem plonu ziarna nic nowego. Myślisz ze Amerykę odkryłeś? Teraz policz z 8t mocnej pszenicy po regulacji ile będzie słomy. 

6 godzin temu, Strongman napisał:

Ja też jestem zdania że słoma nic nie daje bo taki jeden ma sieczkarnię i już z 20 lat tnie te słomy i na polu tylko gorzej nie lepiej dlatego w tym roku wszystko beluje i Sprzedam i trochę pieniędzy z tego będzie a tak nic a za słomę zawsze coś można kupić a przy dzisiejszych cenach zboża to za słomę można sporo pieniędzy wziąć względem zboża ziarka

A później płaczesz tu na forum ze susza już w kwietniu. Co z tego ze ma 20 lat sieczkarnie i noże nie zmieniane, orka na razowke albo podorywka plugiem czego chcesz oczekiwać? 

Opublikowano
6 godzin temu, Strongman napisał:

Akurat jestem na polu zwożę bele no i dla przykładu taka jedna Bela waży 330 kg czyli 3 sztuki to tona czyli 350 zł za tonę płacą na skupie a 6 sztuk to 700 zł czyli tyle co tona pszenżyta, ta słoma jest akurat po przeżycie to zobaczcie ile kasy idzie w ziemię nie lepiej to sprzedać i wziąć hajs.

17231933283209087263658859325530.jpg

pamiętaj że ziemi dzierżawisz od wnuków, okradając ja z materii organicznej okradasz wnuki

• Haha 1
Opublikowano
22 godziny temu, Gazpacho napisał:

Jakieś opinie o- Nasiona Ławrenowicz- ? Poza tym że drogo.

Jak już powiedziano że drogo, to ja miałem przypadek taki, że w jęczmieniu ozimym Jakubus miałem żyto.... Gdyby nie to, że zboże na paszę szło tylko na dobrej ziemii i chciałem spróbować materiału typu premium to nie zgłaszałem żadnej reklamacji ani nigdzie tego nie udostępniałem bo w przypadku pszenżyta i pszenicy było wszystko jak najbardziej ok. Miałem też po równanie co do innych firm. W tym roku zastanawiam się jeszcze nad pszenica ale ta cena wysyłki spora i jeszcze się zastanawiam bo pszenżyto sieje swoim i kolega mi załatwił Liboriusa na 2 ha do odsiewu. 

20220916_144003.jpg

20220924_120342.jpg

20220924_120243~2.jpg

Opublikowano

Dziwna sprawa, bo tak jak mówicie żyto jakby dosypane było ale ja tylko wrzucam jak to wyglądało po otwarciu, trzy worki zamówiłem i trzy takie same były. Jeśli chodzi o plon to byłem mega zadowolony bo tylko 0,98 ha dokładnie było i z czubata db10 aż się usypywalo z niej no ale ziemia dobra, szkoda, że tylko łącznie 5ha mam takiej.

Opublikowano
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

@Agrest miałbyś jakieś pszenżyto do siewu na sprzedaż?

Tylko tadeus i jużjako c4 chyba. Do tego już jako c1 widać było domieszkę innej odmiany w ilości około 10%

Opublikowano
17 godzin temu, Tomek90 napisał:

To po chuk się odzywasz skoro dajesz coś w zamian za słomę?

Bo mam dzierrzawy na gębę i tam tnę słomę a na nwaieść mi pola szkoda bo nawet nie myślę go kupić.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Agrest napisał:

Tylko tadeus i jużjako c4 chyba. Do tego już jako c1 widać było domieszkę innej odmiany w ilości około 10%

No cóż będę musiał poszukać gdzieś w takim razie. Chociaż kwalifikat Tadeusa też nie wychodzi jakoś bardzo drogo bo oscyluje w granicach 2400zl za tonę co przy siewie 150kg daje 360zl na hektar. Czy to dużo? Na pewno dwa razy taniej niż żyto hybrydowe, których ceny są teraz kosmiczne

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1