Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Grab12 napisał:

Najlepiej mieszać oba typy ja dawałem standardy radkowit i Morawice oba działają grubsza frakcja dłużej się rozpuszcza i dobrze podtrzymuje pH jestem z tej gminy i obie kopalnie leża na jej terenie dużo zależy od złoża na jakie natrafią czym głebiej tym twardsze jest też Wierzbica koło sobkowa nigdy nie braliśmy stamtąd kamienia na podbódowe bo był bardziej się lasował ale w rolnictwie to zaleta.jest jeszcze trzuskawica i wiele innych  także do wyboru do koloru kruszywa 0-2mm

Grubsza frakcja nigdy się nie rozpuści (no może za naszego żywota), przecież wapno to jest mielona skała i to co drobne ma wpływ na ph, dlatego radkowit premium przynosi efekt bo jest drobno mielony, nie uświadczysz w nim kamienia.

Opublikowano

Dzwoniłem dziś zapytać o radkowid premium powiedzieli mi 80zl drogo czy tanio? Transport swój kolega przywiezie na powrocie.

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś tydzien po t1/r1/siarczan/odżywki - dane w ostatni dzień dobrej pogody, później już się ochłodziło. 

Pierwsze zdjęcie to chyba najlepiej na nim widać co się dzieje po górkach. Z litości dla samego siebie tylko jedno wstawiam słabszego kawałka. Reszta wygląda różnie - tak jak na pozostałych zdjęciach i trochę jest takiego "pośredniego" - nie tak biedne jak na pierwszym foto, ale miejscami mocno przerzedzone.

Aha - co widzimy na zdjęciu liści?

IMG_20240427_133832205_copy_1632x918.jpg

IMG_20240427_134312771_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240427_133643564_copy_918x1632.jpg

IMG_20240427_133055660_copy_918x1632.jpg

IMG_20240427_133300901_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240427_133116449_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240427_133045629_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240427_134053079_copy_2040x1148.jpg

12 minut temu, Wpaw napisał:

80zl

Tak to się można bawić w wapnowanie. U mnie cokolwiek to 200zl

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jaki jest sens siania zboża ozimego, (później totalnie nic z tą uprawą nie robić - zero oprysków i nawozów) a teraz likwidacja i sianie jarego? Okoliczny obszarnik drugi rok z rzędu tak robi

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał:

Grubsza frakcja nigdy się nie rozpuści (no może za naszego żywota), przecież wapno to jest mielona skała i to co drobne ma wpływ na ph, dlatego radkowit premium przynosi efekt bo jest drobno mielony, nie uświadczysz w nim kamienia.

To że czegoś nie widzisz gołym okiem nie znaczy że się nie odbywa nawet grubsze frakcje barwią wodę na biało opady mrozy kwasy glebowe rośliny uprawa sprzętem perspektywa 5 czy 10 lat jest realna niektóre nawozy specjalnie się otoczkuje by miały długotrwałe uwalnianie.

• Like 1
Opublikowano

Panowie nie robiłem t1 co dać na takie t1 t 2 pszenżyto na najdalszej działce wygląda średnio najgorzej Probus dużo mączniaka zrobiło się rude od góry liście chodź teraz ciepło i wygląda dziś trochę lepiej 

Co dać i w jakiej dawce żeby do żniw był spokój ? 

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Panowie nie robiłem t1 co dać na takie t1 t 2 pszenżyto na najdalszej działce wygląda średnio najgorzej Probus dużo mączniaka zrobiło się rude od góry liście chodź teraz ciepło i wygląda dziś trochę lepiej 

Co dać i w jakiej dawce żeby do żniw był spokój ? 

Na mącznika 0.3-0.4L fenpropidyny no i tebu 200-250g, albo 160g protio 

Gdyby nie ten mączniak to na flage 150g protio i 125g azoksy i tyle 

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Jaki jest sens siania zboża ozimego, (później totalnie nic z tą uprawą nie robić - zero oprysków i nawozów) a teraz likwidacja i sianie jarego? Okoliczny obszarnik drugi rok z rzędu tak robi

Przedplon

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Na mącznika 0.3-0.4L fenpropidyny no i tebu 200-250g, albo 160g protio 

Gdyby nie ten mączniak to na flage 150g protio i 125g azoksy i tyle 

Tak wygląda jak na foto wystarczy to co piszesz ? Lepsze tebu czy protio ? Mogę dodać siarczan i mocznik do tego ? Jeśli tak to ile na hektar 

IMG_20240427_222909.jpg

IMG_20240414_101253_378.jpg

• Confused 1
Opublikowano

A jest tu w co inwestować?

Na mączniaka to jeszcze np Kendo. Wiosną to 0,1l by wystarczyło. Teraz to pewno 0,2 trzeba. 

Chwasty też nie robione?

Opublikowano

Jak masz bliżej do świętokrzyskiego to Morawica, Bukowa

Jak do Kujaw to nordkalk 

Morawica była dobrze zmielona ale nie da się jej z radkowitem premium porównać, który jest pyłem 

Opublikowano (edytowane)

Bo na tym forum króluje radkowit. Nie podważam tego wapna, na pewno jest świetne. Ja brałem magnezowe z Kielc i też mi podniosło ph. Wszystko zależy kto gdzie mieszka. Na podlasiu wszędzie daleko. Jedynie kreda pod ręką. Ale na przepuszczalne gleby srednio się nadaje

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Jak masz bliżej do świętokrzyskiego to Morawica, Bukowa

Jak do Kujaw to nordkalk 

Morawica była dobrze zmielona ale nie da się jej z radkowitem premium porównać, który jest pyłem 

Panie ja z pod Buga więc wszędzie daleko ale chyba świętokrzyskie będzie najbliżej. Pytam o wapno bo wcześniej wapno to wapno a tutaj czytam że te lepsze od tego że te nie podnosi pH, że nie działa więc badam opinie

Opublikowano

Pewnie i tak koszelówka najtańsza. 

Tylko szybko działa i szybko wymywana jest 

Dodanie wapienia jurajskiego pozwoliło by utrzymać ph na stałym poziomie, bo po kredzie może być huśtawka.

Jak msło magnezu w glebach to kreda plus dolomit  lub samo dolomitowe premium

Opublikowano
11 minut temu, Janeczko napisał:

Panie ja z pod Buga więc wszędzie daleko ale chyba świętokrzyskie będzie najbliżej. Pytam o wapno bo wcześniej wapno to wapno a tutaj czytam że te lepsze od tego że te nie podnosi pH, że nie działa więc badam opinie

Im bardziej zmielone tym lepsze ma szybsze działanie tylko i pewnie jest szybciej wymywane z gleby na kwaśne gleby tylko takie szybciej uregulujesz. Jak już masz uregulowane to można dać tańsze żeby tylko podtrzymać