Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Tam ten plac zapewne i tak bedzie do przesiania jak woda zejdzie

Na tej działce ok 0.8ha jest pod wodą 

13 minut temu, 6465 napisał:

Napiszcie jak ceny pszenżyta wyglądają? Bo nie wiem czy handlować czy czekać.

A chce ktoś kupić?

Opublikowano
3 godziny temu, PawePrz napisał:

Mistrz PIERWSZEGO planu😁

Tylko trochę nosa zadziera za wysoko 

Pierwszy wyjazd na pole, zobaczymy czy będzie miała chęć na więcej podróży w ciagniku

2 godziny temu, krilan06 napisał:

No jutro u mnie też jakieś przelotne opady, potem nic

To samo u mnie. Potem koło 15 sniego pokazują. 

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

No my też byliśmy i na najsuchszej działce gdzie w lutym zawsze owies siałem zonk.....

IMG20240304123351.jpg

To nie, na próbę na pusto przejechałem dwiema ścieżkami - jedna, która przez gliniaste górki idzie, druga, gdzie koło wody muszę przejechać, to tylko na objeździe wody pod koniec koleiny walnął. 

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Dlatego ja czekam na mrozek bo bez sensu na sile siac i robic kolejny albo sie wyciągać

Dlatego byłem sprawdzić. Mróz pokazują z -1-2 i w jakiś jeden dzień, że koło -5 może się zakrecic. Ale weź teraz czekaj, licz że akurat będę miał wtedy wolne itd. Sypie pół siewnika, by i tak jednym nie załatwię sprawy i zobaczymy. U mnie z takich mniejszych zamoklisk zeszła woda, została w takich dwóch, ale to nie zejdzie, bo ten drenaż nie jest zrobiony.

Opublikowano

N1 zrobione. Generalnie sucho w cholerę. Te zdjęcia kolein, to na 5 ha jedyne miejsca, gdzie jakieś koleiny się wycięły. Tak naprawdę to tylko tam, gdzie przed wodą zawracałem i musiałem zdjechac ze ścieżki, albo gdzie jeszcze woda stala. A tak ogólnie, to zboże jakieś takie biedne - miejscami nawet bardzo, władcza tam, gdzie na jesieni było najbardziej sucho i najsłabiej podchodziło. Ale tam dałem więcej, a w lepszych miejscach mniej nawozu. Zobaczymy.

1,2,3,4 - to w sumie najgorsze miejsca

5,6 - miejsca z lżejsza ziemia

7 - powiedzcie takie zboże, które troszkę stało w wodzie (to wszystko pożółkłe) to będzie to to żyć, czy zgnije ostatecznie?

8 - miejsce, gdzie jeszcze z tydzień temu stała woda

IMG_20240304_165608613_copy_1632x918.jpg

IMG_20240304_165307122_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240304_170426172_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240304_170757019_copy_1325x803.jpg

IMG_20240304_165837361_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240304_170506963_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240304_170556116_copy_2040x752.jpg

IMG_20240304_165910312_copy_2040x1148.jpg

Opublikowano
21 minut temu, daron64 napisał:

7 - powiedzcie takie zboże, które troszkę stało w wodzie (to wszystko pożółkłe) to będzie to to żyć, czy zgnije ostatecznie?

Wg mnie będzie żyć 

A tak ogólnie ile ha pszenżyta masz posiane? I jaki nawóz siałeś? 

Opublikowano
55 minut temu, 6465 napisał:

Myślałem że tylko u mnie jakieś słabe. Z daleka ładnie a jak się wejdzie w środek to już tak kolorowo nie wygląda.

Powiem Ci, że gdzie było ładne, to i dobrze wygląda, ale gdzie było słabsze, to jest słabe. Ale to najbardziej na glinie, gdzie było sucho i dużo później podchodziło. Do tego oprysk zrobił robotę i jest czysciutko, to zwłaszcza na tych rzadszych kawałkach wizualnie straciło. W sensie, że jak na jesieni przed opryskiem robiłem zdjęcia, to było oczywiście rzadsze, ale przez to, że było zielsko, to wizualnie wyglądało z daleka lepiej.

33 minuty temu, krilan06 napisał:

Wg mnie będzie żyć 

A tak ogólnie ile ha pszenżyta masz posiane? I jaki nawóz siałeś? 

Mało, podziałem 5ha tylko. Koło domu 5owies będzie, a koło pszenżyta nie wiem jeszcze. Z 3.5ha zastanawiam się nad ekologia, bo takie najgorsze w uprawie i niespecjalnie te ceny wszystkiego zachęcają do bawienia się w rolnictwo. A to co zostanie, to pomyślę, może lubin 

• Like 2
Opublikowano

Ja tak owies planowałem. Nie wiem sam. Coraz bardziej mnie to wszystko wk***ia.

Aha - poszła saletra. W ogóle zamawiałem (wszędzie w koło 1880-1899) i koleś mówił, że gdzieś za dwa tygodnie będzie miał import - oczywiście z Rosji. Nie zna jeszcze nawet ceny, tylko że ma byc tansza