Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To ty bogaty człowiek pod qq tyle nie dają.U ciebie ha niema żeby tyle dawać.

8 minut temu, soltys48 napisał:

przede wszystkim obornik a ile? Tyle ile da radę pług obrócić a w drugiej kolejności NPK 7-19-28 tak po 280kg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Ale obornik bydlęcy chyba słabo działa według tego podkładu z pieczarek tak mi się wydaje bo stosuję to i to i po oborniku z bydła słaby efekt .Tamten ma kredę i chyba dla tego bo to wychodzi jako wieloskładnik odkwasza I nawozi azotem potasem i fosforem za raz.

Opublikowano (edytowane)

Ale też pewnie dużo wapna siejesz że ten obornik tak działa,ale też obornik obornikowi nie równy bo przepalony masa a nie przepalony słomiasty to co innego

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, radekz200 napisał:

ale zaraz się okaże ze tylko tam gdzie rosła gryka 😂

Jedyne działki które nie dostają wapna to te gdzie wiosną następnego roku będą pyry. Między innymi dlatego kukurydzę nawoże z górka żeby po niej nie siać npk tylko wapno,szybka orka i siew zboża 

6 minut temu, Strongman napisał:

Po prawie 300 kg walić to myślisz pewnie na swój użytek czy na sprzedasz. Powiem ci ze nieznam takich co by walili z myślą o sprzedaży 

Nie rozumiem Twojego posta...

Wg Ciebie ile powinno się dać?

100kg? Jak u jutuberów i po 10t kosić?

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

jaki nawóz będziecie dawać pod pszenzyto i w jakiej dawce?

Oprócz obornika w tym roku jedynie korn kali i to oszczędnie. Jak były badania robione to zawsze gdzieś potasu brakowało a fosforu coś było. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, soltys48 napisał:

Jedyne działki które nie dostają wapna to te gdzie wiosną następnego roku będą pyry. Między innymi dlatego kukurydzę nawoże z górka żeby po niej nie siać npk tylko wapno,szybka orka i siew zboża 

Nie rozumiem Twojego posta...

Wg Ciebie ile powinno się dać?

100kg? Jak u jutuberów i po 10t kosić?

Może to ma się od klasy gleby ale umnie npk to mało kto daje pod zboża jedynie pod qq to walą i ja niby też i mniej niż 15 niema bo zaraz sprzedaje i się wazy,ale zboża nie ważę tylko na oko mniej wiencej, opłaca się tyle npk walić przy tych cenach i to się zwruci z nadwyzka jak nie na paszę dla siebie tylko na sprzedasz ,

Bo jak by nie było to koszt koło tysiąca złotych i czy będzie te 2 tony wiencej.

Opublikowano (edytowane)

No to wapno granulowane rozsypane (żeby trochę sumienie uspokoić) i  potalerzowane. Ujowo jednak wyszło z tym opryskiem - dopiero dziś jak wjechałem, to zobaczyłem ile tam tak naprawde syfu wyrosło 🤦 No ale nic, jutro mam dzień wyjazdowy, to niech schnie to, co nawyciagalem, a w sobotę chyba trzeba będzie po prostu głębiej zaorać i czekać pogody.

Nawet przyjemnie się robilo, jak nic się nie psuło - aż nieswojo się czułem 😅

IMG_20230907_161554569_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230907_170806906_HDR_copy_1632x918.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Miałem pisać, że mam znajomych, co w gorzej uprawione sieją 😅

W zasadzie całość po tej rzodkwi tak się uprawiła. Ale wydaje mi się, że ze względu na to zielsko, chyba wypadałoby to zaorać. Bo jakby nie to, to jeszcze raz to przepierniczyc po skosie, żeby zarownac i można by było jechać z siewnikiem

Opublikowano

Na tych zdjęciach to tylko siewnika brakuje. Zielska nie widzę w ilości  która przeszkadzała by w siewie

Opublikowano

Jak na złość nie mam zdjęć z tych najgorszych miejsc -sa w środku pola, a ja z brzegów robiłem. Jedynie tutaj pod słońce widać trochę ile jest nawyciagane, a nie jest to jakieś najgorsze miejsce - najgorzej jest w takim długim obniżeniu - tam gdzie lżejsza ziemia i wilgoć - tam sporo perzu i dużo go nawyciagalem. No nie wiem. Jakoś tak nie zwyczajny jestem siać bez orki 😅 a no i część będzie pszenżyto po pszenżycie - a ściernisko już tak na czysto się nie nie uprawilo. 

IMG_20230907_190526913_HDR_copy_1148x2040.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

No to wapno granulowane rozsypane (żeby trochę sumienie uspokoić) i  potalerzowane. Ujowo jednak wyszło z tym opryskiem - dopiero dziś jak wjechałem, to zobaczyłem ile tam tak naprawde syfu wyrosło 🤦 No ale nic, jutro mam dzień wyjazdowy, to niech schnie to, co nawyciagalem, a w sobotę chyba trzeba będzie po prostu głębiej zaorać i czekać pogody.

Nawet przyjemnie się robilo, jak nic się nie psuło - aż nieswojo się czułem 😅

IMG_20230907_161554569_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230907_170806906_HDR_copy_1632x918.jpg

Jak pozbieram kamienie to też tak będę miał równo :P ostatnio 0.8ha 4h zbierania masakra