Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Pierwsze 4,8ha najsłabszego pszenzyta skoszone odmiana Rotondo siew połowa października klasa od IV do VIz plon nie przekroczył 4 ton. Kolejny rok pszenzyto ucierpiał o najbardziej przez brak opadów i dziś zapadła decyzja że schodzimy z tego gatunku na gospodarstwie.

Pszenżyto w stresowych warunkach niestety potrafi mieć problemy z właściwym zapyleniem, ale i z doborem odmiany zbytnio się nie popisałeś. Na takiej działce powinna być odmiana w typie żytnim. Co do tego, że jęczmień będzie zdecydowanie bardziej dochodowy na Twoich polach, jak najbardziej się zgadzam.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.07.2023 o 10:30, krilan06 napisał:

Ma ktoś posianą odmianę Su Atletus? Mam Tadeusa i się zastanawiam nad tą drugą odmianą

Jeszcze niedawno też myślałem o jakimś następcy Tadeusa , ale jak widzę jak sypie w tym roku to raczej zostanie na dłużej !. 

I znowu deszcz zgonił z pola , a jeszcze  nawet  nie przepołowione , i coś nie ciekawie zapowiadają pogodę ☹️

Edytowane przez k16mk
Opublikowano (edytowane)

Mogę polecić na słabe ziemię, nie padało u nas od połowy maja przez 5 tyg. to żadna odmiana nie wytrzyma ale ogólnie sobie radzi. Oczywiście wypaleniska były. Nawożenie wiosenne 120 N + 2 opryski fungi. Stanowisko po owsie i kukurydzy na kiszonkę. 

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

Wow.. pszenżyto na skupie zdrożało na 660netto. Jeszcze 20zł i będzie cena jak po żniwach 2021.

Opublikowano
47 minut temu, slavvek napisał:

Wow.. pszenżyto na skupie zdrożało na 660netto. Jeszcze 20zł i będzie cena jak po żniwach 2021.

A jaki region ?

Myślę że nie będzie ceny zbliżonej do 1k na ta chwilę plony są wysokie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

A jaki region ?

Myślę że nie będzie ceny zbliżonej do 1k na ta chwilę plony są wysokie 

Południowy wschód mazowieckiego. Paszarnia niedaleko płaci zawsze nawet stówę więcej, ale jak ktoś ma towar z robakiem, to nie wezmą.

Ja już skończyłem się znęcać nad sobą siejąc pszenżyto na słabszych działkach. Na życie hybrydowym, nawet F2 lepiej to wychodzi. Jedyny minus to maskryczna ilość słomy, jak się zostawia na polu.

Opublikowano

Siał ktoś z was pszenżyto po kukurydzy na ziarno ok. połowy listopada? Zastanawiam się nad takim czymś. Jaka odmiana nada się na tak późny siew?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Recker napisał:

Siał ktoś z was pszenżyto po kukurydzy na ziarno ok. połowy listopada? Zastanawiam się nad takim czymś. Jaka odmiana nada się na tak późny siew?

Ja siałem borowika,wzeszedł w połowie stycznia..

Wszystko później się działo ale słabo trochę trafił w kołszenie bo w maju sucho było ,przy normalnym siewie wykłosił się jak miał jeszcze wodę z kwietnia wcześniej.Tak jak jęczmień ozimy a pszenzyto.

Napewno mniejsza presja chorób grzybowych był taki zdrowy z wiosny

No i można powiedzieć że odchwaszczanie wiosenne jak by było robione na jesieni..

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Recker napisał:

Kula siał, możesz zobaczyć sobie jego filmy o tym pszenżycie, wg mnie za niską normę wysiewu przyjął 

Na tak późny siew możesz wybrać Rotondo bo super się krzewi

Opublikowano
slavvek napisał:

Ja już skończyłem się znęcać nad sobą siejąc pszenżyto na słabszych działkach. Na życie hybrydowym, nawet F2 lepiej to wychodzi. Jedyny minus to maskryczna ilość słomy, jak się zostawia na polu.

Czy aby na pewno trochę wyższy plon zrekompensuje chvjową cene przy sprzedaży? W pszenżycie na słabej ziemi pół sukcesu to dobór dobrej odmiany

krilan06 napisał:

Na tak późny siew możesz wybrać Rotondo bo super się krzewi

dobrze mówisz 🍻

Rolnik1973 napisał:

Borowik super w tym roku 

Są już nowe, lepsze odmiany. Zmienił byś tego 7 letniego Borowika na coś świeżego 😉