Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 07:21, Janeczko napisał(a):

Jak robić porównania to najlepiej na jednej działce jeden obok drugiego. Przecież tu może być wiele czynników klasa gleby, przedplon, zasobność a czasem nawet odległość od siebie i ilość opadów itd itd. na dwóch różnych działkach to średnie porównanie dlatego jak sieje nową odmianę to obok starej i wtedy widać wizualnie jak i kombajn łatwo weryfikuje wizualnie

To tutaj dla przykładu tegoroczna pszenica.  Wszystkie zdjęcia robione tego samego dnia. Siew dzień po dniu. Ta sama odmiana. Ta sama działka - odległość skrajnych zdjęć to jakieś 200-300m.  Na papierze ta sama klasa ziemi. No i teraz:

- na którym zdjęciu jest pszenica po zbożu, a na którym po gryce?

- na którym zdjęciu jest najlepsze pH?

- na którym zdjęciu są najwyższe zasobności?

- na którym byla najmocniejsza agrotechnika? 

IMG_20250513_160547729_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20250513_160152726_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20250513_155149511_HDR_copy_1152x2048.jpg

• Like 1
Opublikowano

1 - najwyższe pH (>6), najwyższe zasobności, najwięcej N (reszta agrotechniki identyczna), przedplon zboże, najcięższa ziemia

2 - najniższe pH (~5), najniższe zasobności, agrotechnika identyczna jak na 3, przedplon zboże, najlżejsza ziemia

3 - średnie pH (>5), średnie zasobności, agrotechnika j/w, przedplon gryka, ziemia coś pomiędzy dwoma powyższymi, ale bliżej jej do 2 niż 1.

Największa różnice u mnie robi przedplon i to jaka to jest gleba. A zdjęcia to 2 i 3 to skrajne miejsca, 1 środek. Wczesna wiosną 2 wyglądała najlepiej. Potem im bliżej zniw, tym 3 się poprawiała i wyszłam najlepiej. 1 cały czas chujnia. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem zboże po zbożu, zboże po grochu, zboże po soi, zboże po łące, zboże po łubinie, zboże po lucernie teraz mam zboże po gryce i szczerze nie widziałem różnicy w zdrowotności i w płonie. Może za mały areał albo się nie znam

Edytowane przez Janeczko
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ile zbierzesz owsa i po ile sprzedasz ? 6t pszenżyta i 6 pszenżyta czy się równa 6t pszenżyta i 4t owsa? Bo ile zbierzesz? Plus jak owies nie złapie gęstości to ciężko sprzedać. Pszenżyto jakie by nie było czy drobne czy grube to sprzedasz a owies niekoniecznie.

A ta widoczna różnica to jaka ?

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
36 minut temu, Janeczko napisał(a):

Ale ile zbierzesz owsa i po ile sprzedasz ? 6t pszenżyta i 6 pszenżyta czy się równa 6t pszenżyta i 4t owsa? Bo ile zbierzesz? Plus jak owies nie złapie gęstości to ciężko sprzedać. Pszenżyto jakie by nie było czy drobne czy grube to sprzedasz a owies niekoniecznie.

Pszenżyto po sobie a np po strączkach i wg Ciebie nie ma różnicy w zdrowotności i plonie? Zależy od gleby i roku ale średnio licząc to jest 2-3tony na plus po dobrym przedplonie

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Janeczko napisał(a):

Miałem zboże po zbożu, zboże po grochu, zboże po soi, zboże po łące, zboże po łubinie, zboże po lucernie teraz mam zboże po gryce i szczerze nie widziałem różnicy w zdrowotności i w płonie. Może za mały areał albo się nie znam

Dziwne, po grochu zawsze miałem najlepsze zboża, po rzepaku nawet tak nie rosło.  Jedni wiem że warto przełamać monokulturę, ja jeszcze co 3 4 lata na działce mam poplon od jesieni i jara uprawa. Ziemia wypoczętą też daje lepszy plon . 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Ale co Ty mnie tu się pytasz o plon owsa i czy owies się zruwna z pszenżytem 😄

Mowa jest o przedplonach, różnica była w kolorze, zupełnie jak by była inna odmiana posiana, potem im roślina starsza tym bardziej efekt ginął 

Opublikowano

Może akurat takie wrażenie. Na pierwszym zdjęciu moje pole z pszenżytem opryskane na chwasty. Drugie zdjęcie pole po orce -  sąsiada bez herbicydu jeszcze. A zrobiłem zdjęcie bo ten sąsiad zawsze mówi że trzeba orać, bezorka zła, itp, itd. Nie żebym był jakimś fanatykiem bo też mam zasiane po orce. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, krilan06 napisał(a):

Może akurat takie wrażenie. Na pierwszym zdjęciu moje pole z pszenżytem opryskane na chwasty. Drugie zdjęcie pole po orce -  sąsiada bez herbicydu jeszcze. A zrobiłem zdjęcie bo ten sąsiad zawsze mówi że trzeba orać, bezorka zła, itp, itd. Nie żebym był jakimś fanatykiem bo też mam zasiane po orce. 

ale co ci nie pasuje konkretnie oba zboża jak zboża no i czy pozwolenie masz od sąsiada na zdjecia 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie chodzi o to że na drugim zdjęciu jeden wielki herbapol, czyli teoria o tym że po orce jest czysto nie za bardzo się sprawdza

17 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ale co ci nie pasuje konkretnie oba zboża jak zboża no i czy pozwolenie masz od sąsiada na zdjecia 

Mam pozwolenie na piśmie 

Potwierdzone przez notariusza

Edytowane przez krilan06
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Ogólnie chodzi o to że na pierwszym zdjęciu jeden wielki herbapol, czyli teoria o tym że po orce jest czysto nie za bardzo się sprawdza

No jak? wyżej napisałeś że drugie zdjęcie to orka i tam jest herbapol

27 minut temu, krilan06 napisał(a):

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Desperado napisał(a):

No jak? wyżej napisałeś że drugie zdjęcie to orka i tam jest herbapol

Napisałem orka vs bezorka ale pod zdjęciami opis. Aa, faktycznie potem źle napisałem 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Pierwsze bezorka, drugie - widoczne zachwaszczenie - orka

Nie żebym się interesował co tam sąsiad ma na polu, ale ciekawe doświadczenie, na jednym i drugim polu pszenzyto siane tego samego dnia