Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

UFFF. Panowie widząc te żółciejące w okolicy pola , z duszą na ramieniu pojechałem obejrzeć wcześniejszego ATLETUSA , chorobcia i jak to jest siany po staremu (ORANE PŁUGIEM , starymi maszynami robione , 30 lat na tym polu bez płodozmianu !) 

20251116_145255.jpg

20251116_145316.jpg

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Opublikowano
25 minut temu, arnoldino napisał(a):

No nie wiem, na drugim zdjęciu ewidentnie widać że zaczyna żółknąć i to dość mocno

Kolego może i tak, ale wtedy to u tych najlepszych bezorkowców to SRACZKA NA CAŁEGO !

• Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, k16mk napisał(a):

Kolego może i tak, ale wtedy to u tych najlepszych bezorkowców to SRACZKA NA CAŁEGO !

Wiadro stoperanu i po problemie, szwagier jak przychodzi sezon robienia kiszonek to zawsze zapas posiada😁.

Tamto to dla żartu było.

Opublikowano
35 minut temu, drobny napisał(a):

Ale łąka 😮 jaka tu jest obsada 400?

Nie siane 270 ..... sztuk oczywiście , swoim, nie malowanym na czerwono 

• Confused 1
Opublikowano

a tak trochę z innej beczki , sprzątacie magazyny ,  sprzedajecie pszenżyto czy jeszcze czekacie , dzwonił do mnie przed wieczorem  jeden ze stałych odbiorców że jakby co to chętnie by kupił te moje resztki , trochę dał do myślenia 🤔

Opublikowano

Jeden znajomy mi mówił że jest jakiś gość co przewiduje pogodę i niby w przyszłym roku ma być mega susza i jeśli ktoś ma zboże to powinien trzymać do kwietnia bo wtedy dużo ma się dziać. Ile w tym prawdy nie wiem

• Haha 3
Opublikowano
22 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Jeden znajomy mi mówił że jest jakiś gość co przewiduje pogodę i niby w przyszłym roku ma być mega susza i jeśli ktoś ma zboże to powinien trzymać do kwietnia bo wtedy dużo ma się dziać. Ile w tym prawdy nie wiem

Zapytaj się go o 6 w lotku🤦🤭

Opublikowano (edytowane)

Powiem wam ale w lutym czy susza bedzie.

Ale ogólnie niedobory wody są,nawet teraz jak czały czas pada to niektóre stawy nadal suchę,może tak być ale nie musi.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Ten rok też zapowiadali że suchy będzie a rok bardzo mokry tylko wiosna sucha była 

Cofni się w pogodzie co pisałem w lutym.

Opublikowano

Możesz sobie wróżyć 

Na wiosnę do końca kwietnia i początek maja zapowiadała się mega susza, a co do czego zaraz po 2017 najlepszy sezon co do ilości opadów i systematyczności. 

Narew w Łomży brakowało 2m do pełnego koryta, gdzie zawsze wychodziła z brzegów na dolinę. A dwa lata temu marzec kwiecień w dolinie bylo 2m wody, a susza masakryczna

Opublikowano (edytowane)

No bo urodzaj zależy od częstego systemicznego przepadywania,podlewania a nie od nagromadzonej wody w ziemi,no ale jeszcze nie czas żeby przewidzieć przyszły rok czy będzie urodzaj.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to właśnie są te wróżby nowonarodzeniowe każdy dzień oznacza miesiąc i można wywnioskować czy będzie urodzaj czy nie jak was rodzice nie nauczyli to strzelajcie w ślepo

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

No to właśnie są te wróżby nowonarodzeniowe każdy dzień oznacza miesiąc i można wywnioskować czy będzie urodzaj czy nie

Jak liczysz?

Który styczeń?

Opublikowano
2 minuty temu, Raptus902 napisał(a):

No zawsze tak jest, lepiej niech pada w maju i czerwcu jak teraz.

Dokładnie, tamta zima była sucha przynajmniej u mnie. Ale w okresie wegetacji było w miarę, także plony dobre.