Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie doszło

3/4 zboża siane po kukurydzy koszonej 25 września 

Po kukurydzy dawałem obornik 

Rozsiać wapno, był też przestój bo dostawa wapna się opóźniła

Trochę gnojówki też rozwiozłem

Zaorać, rozsiać nawozy, uprawić i siać 

Między czasie trochę zboża naszykować do handlu trzeba było 

Trochę też padało i się zeszło 

• Like 1
Opublikowano

Nie pierwszy raz stosowałem 

Po kukurydzy wapno, talerzówka, obornik, orka, rozsiane nawozy i siew

Bywało że obornik, orka, wapno i siew 

Kolega nieraz rzucał na nowe działki wapno, talerzówka, obornik, wapno i siew

Na wiosnę npk gdy tylko mógł wiechac w pole

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Nie doszło

3/4 zboża siane po kukurydzy koszonej 25 września 

Po kukurydzy dawałem obornik 

Rozsiać wapno, był też przestój bo dostawa wapna się opóźniła

Trochę gnojówki też rozwiozłem

Zaorać, rozsiać nawozy, uprawić i siać 

Między czasie trochę zboża naszykować do handlu trzeba było 

Trochę też padało i się zeszło 

Podasz swoje koszty uprawy hektara pszenżyta?

W jaki plon celujesz?

Opublikowano

Kosztów nigdy nie liczyłem 

Wszystko przejdzie przez bydło, także sporo na tym zostanie 

Może owsu trzeba będzie dokupić, ale tylko dlatego że w tym roku było bo zaledwie 60a, plus taki że za tonę sprzedanego pszenżyta I jęczmienia kupię 2t owsu

Obornik jest dosyć kosztowny, trzeba go rozwieść, zebrać słomę, z uprawy przed siewem też mógł bym zrezygnować, ale po kukurydzy jednak z uprawą pole lepiej wygląda 

Potas był skromnie rzucony, 120 kg

Polidap 150-180 zależy od działki

Gnojówki nie miałem gdzie wylać, normalnie idzie na trawy, ale je trzeba było zaraz kosić 

Plon z ziemi 4a to jakieś 8t

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Nie pierwszy raz stosowałem 

Po kukurydzy wapno, talerzówka, obornik, orka, rozsiane nawozy i siew

Bywało że obornik, orka, wapno i siew 

Kolega nieraz rzucał na nowe działki wapno, talerzówka, obornik, wapno i siew

Na wiosnę npk gdy tylko mógł wiechac w pole

Niestety zła kolejność z tym wapnem potem talerzówką i obornik. Już lepiej wapno dać po zasiewie niż tak, gryzło się na bank. 

• Like 1
Opublikowano

Też daje jesienią mocznik po oziminach tylko trochę później, południowy zachód to można spokojnie pod koniec listopada dać a się zdarzy rozłożyć do lutego. Podawanie teraz ma sens przy pełzającej wegetacji przez całą "zimę" a często już w lutym rośliny zaczynają startować i azot im potrzebny a nie zawsze jest możliwość wyjechać z pola jak się już na nie wejdzie. Wtedy azot podany teraz ratuje sytuację i pomaga wyżywić rośliny aż do czasu gdy da się podać właściwą dawkę wiosenna. A ilość to już trzeba samemu kombinować jak dużo podać. Osobiście daje 100 kg mocznika na większość pól a na stanowiska gdzie jest teren bardziej niepewny wiosna idzie 150 kg.

• Like 1
Opublikowano

Panowie, w końcu się przemogłem i zrobiłem badania gleby. Wyniki jak poniżej. Jest nad czym popracować.  W pierwszej kolejności pójdzie wapno - jak te propozycje (2ga tab) dobrze przeliczyć na wapno granulowane? U mnie na składzie mają : wapno turbo magnezja (420zl/t) i wapno turbo calc premium (440zl/t). Sypkiego nie biore pod uwage ( nie mam czym).

Ps. jest gdzieś na forum temat z tym wątkiem związany to tam bym sie przeniósł ?

image.png.68f60542cb2e15c1d3ab0911341e4f13.png

image.png.a34f2361faab49240c3fbec4a9809a81.png

Opublikowano
8 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Panowie, w końcu się przemogłem i zrobiłem badania gleby. Wyniki jak poniżej. Jest nad czym popracować.  W pierwszej kolejności pójdzie wapno - jak te propozycje (2ga tab) dobrze przeliczyć na wapno granulowane? U mnie na składzie mają : wapno turbo magnezja (420zl/t) i wapno turbo calc premium (440zl/t). Sypkiego nie biore pod uwage ( nie mam czym).

Ps. jest gdzieś na forum temat z tym wątkiem związany to tam bym sie przeniósł ?

Jest "wapnowanie pola". Obydwa wapna, które podałeś mają około 50% CaO lub CaO+MgO. A zatem według zapotrzebowania musisz rozsiać łącznie ok. 44 ton (przy tej ilości lepiej podzielić dawki na dwa lata). Ale wyjdzie drogo: 18000-19000 zł.

• Sad 1
Opublikowano
53 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

A to ciekawe, mam trochę jęczmienia w tym sezonie. Warto teraz ten mocznik pod niego dać?

W tych temperaturach to mocznik zacznie działać za dwa tygodnie, czy jest sens nie wiem raczej nie ma.

Opublikowano

Jest temat o wapnowaniu. Dla przykładu pierwszej działki. Masz zapotrzebowanie 3,91 t cao. Przy takiej morawicy, gdzie w tonie 'wapna' masz 50% wapna musisz wysypać 2x3,91t. O granulowanym to w ogóle zapomnij, bo nie ma to najmniejszego sensu ekonomicznego. I najlepiej podzielić to na dwa lata. Przy Twoich lekkich glebach i etacie to ja bym się mocno podrapał po głowie.

Opublikowano
7 minut temu, Młody1997 napisał(a):

Jest "wapnowanie pola". Obydwa wapna, które podałeś mają około 50% CaO lub CaO+MgO. A zatem według zapotrzebowania musisz rozsiać łącznie ok. 44 ton (przy tej ilości lepiej podzielić dawki na dwa lata). Ale wyjdzie drogo: 18000-19000 zł.

19tys zł za 44T wapna?

Ja płaciłem 3tys za auto 25T

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, lobudek napisał(a):

19tys zł za 44T wapna?

Ja płaciłem 3tys za auto 25T

Policzyłem według cen, które podał (420 zł/t i 440 zł/t). Wiem, że granulowane jest strasznie drogie i sam kupowałem na początku września za 3050 zł niecałe 26 ton sypkiego.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano
37 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Nie masz w pobliżu znajomego z rcw, jakiegoś punktu z nawozami który ma wapno z usługą wysiania? Poprawienie pH granulą wyjdzie drogo, chyba że np. zamówisz od producenta całe auto kredy w big bagu