Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czemu ma być bałagan? Przejechał bezorkowiec a później agregat z nabudowanym siewnikiem z wałem gumowym to wymieszane i zagęszczone bardzo ładnie. Widać miejscami więcej resztek pożniwnych.

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Abyś tego nie wyciągał przy sianiu 

Siałem już w takie. To jest kruche. Gryka, groch potrafi się garnąć.

Gryka wyższa, a lepiej kryło 

Na uwrociach gdzie samosiewy wzięły górę to popiół, a w poplonie fest wilgoć. Dziwne 

Opublikowano

Poplon ciągnie wodę, ale zasłania ziemię. I pytanie do mądrych. Więcej wody wypije by rosnąć, czy więcej wody oszczędzi, zasłaniając glebę przed parowaniem i nagrzewaniem się? 

Opublikowano
Teraz, Miodek11500 napisał(a):

Więcej wody wypije by rosnąć, czy więcej wody oszczędzi, zasłaniając glebę przed parowaniem i nagrzewaniem się? 

Raz jeden, jedyny miałem poplon pod oziminy, tam gdzie był to była sucha skała, tam gdzie nie było dało się normalnie orać. Od tej pory nigdy więcej poplonu pod oziminy nie sieję.

Opublikowano
10 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Poplon ciągnie wodę, ale zasłania ziemię. I pytanie do mądrych. Więcej wody wypije by rosnąć, czy więcej wody oszczędzi, zasłaniając glebę przed parowaniem i nagrzewaniem się? 

Właśnie. Dobre pytanie. 

I coś w tym jest. Samosiewy gęsta darń korzeni i popiół, w poplonach luźna gleba i tylko kilka cm z wierzchu sucho. 

Tylko na glinie kawały rwało, jest jakieś 10ar na górce. Tam beton konkretny 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nie jest źle. Nie ma sensu talerzować

IMG_20250930_153806_6.jpg

Talezuje się przed orką 

10 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Raczej więcej wody wprowadzi bo będzie masa w przyszłym roku a teraz co z tego że wyciągnął tę wodę jak już jesień Rosy coraz przepaduje zimno Już tak nie wysycha więc teraz to nie szkodzi że wyciągnął, można siać i dobrze będzie

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Ja dopiero zaczynam, jakoś późno w tym roku ale dużo roboty nie było kiedy, A kto wie czy w listopadzie jeszcze nie będę siał zależy jak kukurydza na ziarno wyjdzie

Opublikowano (edytowane)

Standarto chyba 2,5 ale połówki przez nie część przechodzi.Mierzyłem suwmiarko każde ziarnko 3mm grubości.Zobacze jak wyjdzie w praktyce.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma zasady, jak dobrze pamiętam to o podłużnych otworach do pszenżyta były od 2,4 do 3,2. Sprawdzisz będziesz wiedział, ewentualnie wymienisz na większe lub mniejsze. Osobiście mam sita porobione podłużne od 2,25 do 4,5 i do tego jeszcze parę na siatce o oczku kwadrat. Zawsze się coś dopasuje pod rok. 

Jak chcesz wszystkie połówki odciągnąć to tylko tryjer albo stół grawitacyjny da radę.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
17 godzin temu, mf362 napisał(a):

Mulczowanie pracochłonne i paliwo kosztuje też ale efekt ładny pocięte itp szybciej się rozłoży 

a po co poplon ma sie szybko rozkładać ? jak bedzie włókno to przerobi sie na humus a z młodego poplonu inna korzyść 

Opublikowano
18 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

Za mądrego się nie uważam, ale odpowiem na podstawie tegorocznych doświadczeń. Dwie działki obok siebie po pszenżycie, na obu została słoma, na jednej agregat i leżało do początku września i pomimo, że ogólnie deficyt wody, duża ilość słomy zatrzymała wilgoć. Druga działka analogicznie jak pierwsza, tylko koniec lipca zasiany poplon z gryki i rzodkwi oleistej i na początku września poplon niby niewielki, bo około 50 cm ale i tak "wypił" resztki wody, co nie pozwoliło na orkę.

Wniosek jest następujący: jak jest deficyt wody poplon wyciąga resztę z ziemi, jak jest nadmiar wody w glebie, poplon znacząco nie wpływa na wilgotność gleby.

Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Za mądrego się nie uważam, ale odpowiem na podstawie tegorocznych doświadczeń. Dwie działki obok siebie po pszenżycie, na obu została słoma, na jednej agregat i leżało do początku września i pomimo, że ogólnie deficyt wody, duża ilość słomy zatrzymała wilgoć. Druga działka analogicznie jak pierwsza, tylko koniec lipca zasiany poplon z gryki i rzodkwi oleistej i na początku września poplon niby niewielki, bo około 50 cm ale i tak "wypił" resztki wody, co nie pozwoliło na orkę.

Wniosek jest następujący: jak jest deficyt wody poplon wyciąga resztę z ziemi, jak jest nadmiar wody w glebie, poplon znacząco nie wpływa na wilgotność gleby.

Dziwne. Ja miałem poplon pod pszenżyto siany 31 lipca gryka z gorczycą i około 10 września zaorałem go. Przez cały sierpień do momentu orki spadło chyba tylko 8mm. Z wierzchu tylko było sucho a w głąb ziemi była wilgoć 

Opublikowano
4 minuty temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Dziwne. Ja miałem poplon pod pszenżyto siany 31 lipca gryka z gorczycą i około 10 września zaorałem go. Przez cały sierpień do momentu orki spadło chyba tylko 8mm. Z wierzchu tylko było sucho a w głąb ziemi była wilgoć 

Dziwne, to skąd u Ciebie ta wilgoć, z tych 8 mm?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Z wierzchu tylko było sucho a w głąb ziemi była wilgoć 

Gryka zasiana 20 lipca, opadów więcej niż u Ciebie a przed 10 września, zanim popadało to była sucha skała ... Dopiero wtedy spadło sporo deszczu i dało się orać kilka dni po tym.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

I mnie po poplonach sianych tuż po żniwach o dziwo ładnie się orało i to pomimo małej ilości wody w sierpniu, zauważyłem też, że zacienienie gleby ładnie ograniczało parowanie, naprawdę było sporo wilgoci w wierzchniej warstwie a dodam, że groch wyrósł na 70 cm+

IMG_20250924_175534976 (1).jpg

IMG_20250924_175522740 (1).jpg