Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mondeo plasuje się wśród czołowych odmian pod względem plonowania, ale SU Liborius, Tadeus, Tiesto i Ambasador mogą osiągać równie wysokie lub wyższe plony, zwłaszcza w intensywnych technologiach. Mondeo jest jednak ograniczona do gleb średnich i lepszych, co daje przewagę odmianom jak Carmelo, Tiesto czy Fanfaro na słabszych stanowiskach.

Mondeo jest mniej uniwersalna niż Carmelo, Tiesto, Fanfaro czy Tadeus, które lepiej radzą sobie na słabszych i kwaśnych glebach. SU Liborius i Belcanto są bardziej uniwersalne, ale nie dorównują Carmelo w tolerancji na zakwaszenie.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 11:05, SawekBraczyk napisał(a):

250kg Saletrosan na pierwszą poszło na drugą pójdzie 250kg Saletra 

Odkopie starszy wątek ,czytam sobie w wolnym czasie temat i na N1 dajecie (wiekszość) saletrosan a na N2 albo salterosan albo saletre. Co daje saletrosan na N1? on wolniej sie rozpuszcza niż saletra( i dlatego na n2 saletra)? Bezpośrednie po siewie czyms zasilacie czy tylko doglebówka a reszta na wiosne?

Kurde w moich regionach jakbym wjechał nawozem w snieg- niezależnie jaki, to chyba by mnie śmiechem zabili. u mnie wszelka agrotechnika zaczyna sie dopiero do polowy marca, ale moze to takie rolniki albo robia jak spie :) 

Opublikowano

Pszenżyto czy inne zboża także potrzebują siarki do prawidłowego rozwoju i wykorzystania azotu. Dostarczasz w kiserit albo w saletrosanie. W oprysku siarczanem magnezu to już jedynie uzupełnienie bieżącego zapotrzebowania 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Celownik07 napisał(a):

czyli saletrosan po prostu zeby pierwsza w kolejnosci poszla siarka na pole by potem wspomóc wchłanianie azotu?

Tak, oczywiście pszenżyto nie potrzebuje aż takich dużych ilości jak rzepak czy strączki. Można też siarczan magnezu dać jesienią w listopadzie czy grudniu jak warunki pozwolą. Jadą też w styczniu czy lutym ale nie zawsze da się wyjechać a trochę czasu potrzebuje żeby się rozpuścić i przemieścić. Wtedy po siarczanie magnezu nie potrzeba saletrosanu  dawać.

Saletrosan to inaczej siarczan amonu.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

po wieloletnich  straczkach mozna zejsc do tych 100kg/ha saletrosanu zeby nie przesadzic z azotem?(zalecaja 150-200kg/ha), albo tak jak piszesz na jesien siarczan magnezu i bez n1 z wiosny ? szukam powoli jaka strategie obrać. 

Opublikowano

Ja akurat w tym roku końcem stycznia ( były warunki) sypałem kizeryt a końcem lutego N1. Chodziło też o to , że zapowiadał się dłuższy brak opadów przez pół marca. Więc ładnie się wstrzeliłem. Sam jestem ciekawy jak to po wieloletnich Strączkach będzie z zbożem, azotem w glebie. Może nie głupi pomysł byłoby zbadać chociaż z jedną działkę na azot o ile nie jest to wielki problem.

Opublikowano
18 minut temu, Celownik07 napisał(a):

po wieloletnich  straczkach mozna zejsc do tych 100kg/ha saletrosanu zeby nie przesadzic z azotem?(zalecaja 150-200kg/ha), albo tak jak piszesz na jesien siarczan magnezu i bez n1 z wiosny ? szukam powoli jaka strategie obrać. 

Działek super mocnych nie masz więc można całkowicie zrezygnować z azotu startowego i dać samo pk, wiosną dwie dawki możliwie jak najszybciej podać jak będą warunki, tylko bez szaleństw bo na rekordowe plony nie ma co liczyć to też nie ma co walić azotu w dużych dawkach. Będę miał dzisiaj chwilę to zrobię zdjęcie mojego na kawałku 0,45 ha. Żwirownia pierwszorzędna a całkiem nieźle wygląda mimo suszy do początku maja. Nawożenie pierwsza dawka w lutym, druga na początku marca i na tym koniec nawożenia.

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

z tym badaniem to juz 3ci rok sie bujam i sie zebrac nie moge. Wy zawozicie do OSCHR osobiscie/ kurier/ czy usługa na polu?

do odr, od nich odbiera pracownik oschr

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, kordzio14 napisał(a):

Witam. Jest ktoś z powiatu bielskiego (województwo podlaskie) i miałby po żniwach do sprzedania pszenżyto do siewu borowik lub tadeus? 

Ja jestem z okolic BP i mam Tadeusa. Jak coś to priv.

IMG_20250606_141911.jpg

IMG_20250606_141514.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Są dwie szkoły - albo przed orką albo pod agregat.

Zawsze dawałem pod agregat żeby było blisko systemu korzeniowego , ale w tym roku wszystko pójdzie na ściernisko, szybciej zacznie działać i nie będę gniótł 

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Z tym 400 kg/ha to żartowałem 😂

Mam wstępnie wypunktowane co kiedy i ile, jutro z ciekawosci podlicze.. ale chcac kwalifikat + cos przedsiewnie potem n1n2t1t2+ jakies mikro + kombajn to wuja sie zarobi ,jak nie dolozy. Dobrze wychodzicie na tym pszenzycie? Liczac realistycznie te 5-6t/ha na 4-5kl. ?

Pk z 200-250kg ok?

Opublikowano
39 minut temu, arnoldino napisał(a):

Claudius na typowym żwirowisku, jakoś jeszcze daje radę. Jak jeszcze orałem to nawóz szedł przed agregatem, teraz w bezorce to przed uprawą na głęboko.

IMG_20250610_161022.jpg

IMG_20250610_160509.jpg

I Ty to nazywasz "jakoś daję radę", przecież z tego będzie plon poniżej 1 tony

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Mam wstępnie wypunktowane co kiedy i ile, jutro z ciekawosci podlicze.. ale chcac kwalifikat + cos przedsiewnie potem n1n2t1t2+ jakies mikro + kombajn to wuja sie zarobi ,jak nie dolozy. Dobrze wychodzicie na tym pszenzycie? Liczac realistycznie te 5-6t/ha na 4-5kl. ?

Pk z 200-250kg ok?

Powiem tak: po łubinie nic nie daję z wieloskładnika 

Opublikowano
7 minut temu, Celownik07 napisał(a):

100kg Kizerytu + 150kg saletrosanu(n1)+ 150kg saletry(n2) ? To po lubinie dajesz czy mniej ( twoj post z marca czytalem o tej dawce)

On dużo gówna rzuca to na ten przykład nie patrz. Na twoim miejscu jak dopiero zaczynasz przygodę z tym zbożem to w lipcu bym zobaczył u kogo ładnie urosło i od niego wziął do siewu, pod korzeń coś tam symbolicznie dał (albo i nie bo ceny chore), od chwastów opryskać i do wiosny spokój. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Celownik07 napisał(a):

100kg Kizerytu + 150kg saletrosanu(n1)+ 150kg saletry(n2) ? To po lubinie dajesz czy mniej ( twoj post z marca czytalem o tej dawce)

Dokładnie taka dawka, zboże siane trochę później daję dodatkowo 100kg saletry.

2 minuty temu, Gimmeshelter napisał(a):

On dużo gówna rzuca to na ten przykład nie patrz. Na twoim miejscu jak dopiero zaczynasz przygodę z tym zbożem to w lipcu bym zobaczył u kogo ładnie urosło i od niego wziął do siewu, pod korzeń coś tam symbolicznie dał (albo i nie bo ceny chore), od chwastów opryskać i do wiosny spokój. 

No w sumie racja, przeważnie co drugi rok obornik idzie na każdą działkę