Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziadek kiedyś, to pryskał co najwyżej owies chwastoxem, żyta nie pryskał nawet od ziela, nie mówiąc o jakichś grzybowkach lub innych smierdziuchach, więc miał większe szanse, bo pryskał kilka razy mniej niż Ty

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Carmelo przy zabiegu T2/T3, poszło azoksy i tebu udało się zrobić zabieg chyba jeszcze przed kwitnieniem bo nie widać było żadnych pylników w kłosie. 

Jak kwitnie też można, raz pryskałem w takiej fazie że rysować mogłem na ciągniku tyle było pyłu i wszystko było okej. Carmelo też kiedyś miałem, kapitalne ziarno 💪

12 godzin temu, Tomek58 napisał(a):

na najsłabszych kawalkach posiałem Cappricio i wygląda kapitalnie zobaczymy co będzie w zniwa

Daj znać jak wyszło finalnie.

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Jak kwitnie też można, raz pryskałem w takiej fazie że rysować mogłem na ciągniku tyle było pyłu i wszystko było okej. Carmelo też kiedyś miałem, kapitalne ziarno 💪

Daj znać jak wyszło finalnie.

Gdzieś przeczytałem że pszenżyto z ziarnem typu pszenicznego niby można pryskac podczas kwitnienia i nic podobno się nie stanie. Nie wiem ile w tym prawdy. 

Opublikowano

Jaka teraz cena na pszenżyto? Odstawiał ktoś ostatnio może? W porównaniu do stycznia taniej czy drożej? Szukam ale nic nie mogę znaleźć w innych działach.

Opublikowano
2 godziny temu, Moorgi napisał(a):

Info dla tych co pryskają jesienią chwasty w pszenżycie Cezaro. Dzwoniłem do przedstawiciela z chemirolu i mówi że szybko schodzi.

A ja dzwoniłem do Dlaroślin to nic nie wiedzą że ma być wycofane.

• Haha 1
Opublikowano

Ale to logiczne, że będzie albo wycofane albo zmienia poprostu nazwę i skład bo Flufenacet tam jest. 

Ostatnio zrobiłem objazd pól i zauważyłem, że trafiają się kłosy albo zdeformowane albo do połowy pełne, myślę, że to od tych przymrozków, u was tak samo jest? Dwie dość dobre grzybówki robione w odpowiednich warunkach. Po obejrzeniu wszystkich działek to myślę, że jak uleci średnio 6T/ha to będzie sukces. 

IMG_20250528_094238.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, EmilPlayP napisał(a):

Ale to logiczne, że będzie albo wycofane albo zmienia poprostu nazwę i skład bo Flufenacet tam jest. 

Ostatnio zrobiłem objazd pól i zauważyłem, że trafiają się kłosy albo zdeformowane albo do połowy pełne, myślę, że to od tych przymrozków, u was tak samo jest? Dwie dość dobre grzybówki robione w odpowiednich warunkach. Po obejrzeniu wszystkich działek to myślę, że jak uleci średnio 6T/ha to będzie sukces. 

IMG_20250528_094238.jpg

Pan Agrest mówi że to wciornastki , a On się zna...

Opublikowano

Ale w tym roku przy każdej grzybówce dokładałem perytroid, jeśli to robak to ciężko uwierzyć. Czekam jeszcze na pszenicę i ciekawe czy też będą takie kłosy, na tym zdjęciu akurat odmiana Fanfaro, całkiem dobrze ogólnie wygląda to pszenżyto.

Opublikowano

Tadeus, Borowik to samo z kłosami sie porobilo ale nie jest ich duzo.. Belcanto na razie nie widać tak lecz dopiero jest kloszenie. Ale nie tylko u mnie tak samo jest...po sąsiedzku pokolei pola też z kłosami.

Opublikowano
42 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pan Agrest mówi że to wciornastki , a On się zna...

Wciornastka w tym roku pełno ... Zawsze w truskawce pojawiał się około 15-20 czerwca a w tym roku już od 10 dni jest ...

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Moorgi napisał(a):

Info dla tych co pryskają jesienią chwasty w pszenżycie Cezaro. Dzwoniłem do przedstawiciela z chemirolu i mówi że szybko schodzi.

U mnie się sprawdził. Tej jesieni jak będzie dostępny to część pszenżyta opryskam Cezaro, a część chce spróbować Trinity 590sc.

U mnie na szczęście Tadeus zdrowy choć mam sporo żyta...

c1_20250529_17040040.jpeg

Edytowane przez wsbil
Opublikowano
7 godzin temu, Moorgi napisał(a):

Bo wyprzedaż na sklepy robią, ja już zapas na półki mam pokaźny na LLU jak ktoś potrzebuje😅