Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Jarek to u nas takich cen nie ma, 80zł to można dostać jak sam sprasujesz, zwieziesz pod dach i będziesz na wiosnę sprzedawać ... A i 20 belek z ha to nie było, tylko po około 15, ziarka w tym roku jeszcze było, ale słomy bardzo mało. Uważam że ta słoma więcej warta niż 600zł, więc albo ją wymieniać na obornik albo niech zostaje na polu.

@raven18 słoma to nie tylko NPK ...

Myślisz że ta słoma ma tyle tych wartości co różne źródła podają? Jedna wielka bujda z tą słoma ile to ona nie ma :) :)

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

To sprzedaj przez 5 lat czy 10, dawaj nawozy npk w zamian za ta gotówkę to zobaczysz 😉

A ty przyoruj przez 5 czy 10 lat i nie daj nic npk w granuli  to zobaczysz 😉

Opublikowano

Tomek, ale te wcześniej wspomniane 300kg polifoski za sprzedaż słomy to jestna wypełnienie luki po tej słomie, a dodać musisz kolejne 200-300 kg na przyszły plon.

U mnie 35 lat cięta słoma .

Dałem ogłoszenia w ubiegłym roku i nawet nikt nie zadzwonił. Taki rejon.

Pewno gdybym sam sprasowach i przechował do zimy to by o poszła. Tylko jaki sens nie mając prasy lawety i ładowacza?

Opublikowano (edytowane)

@Agrest ale jest coś czego nie kupi się w workach, próchnica, tu albo trzeba zostawiać słomę, siać poplony aby ją budować, albo zbierać słomę i wymieniać ją za obornik a nie za PLNy.

U mnie klient jest, po 30zl za bele z pokosu, ale za tyle to nie warto sprzedawać, lepiej rozdrobnić i zostawić na polu, słomy zbieram aby tyle ile wymieniam za kurzaka + 15 bel z jęczmienia do ściółkowania truskawek, reszta zostaje rozdrobniona.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Mam plan zasiać pszenżyto po kukurydzy bez granuli npk. Tylko azot na wiosnę. Zobaczę jak to wypali. Kolega s zeszłym roku zaorał na raz pole po kukurydzy na ziarno i zasiał pszenicę. Wzeszła i męczyła się strasznie, plonu nie było. Stwierdził że ta poducha ze słomy pod Skibą była przyczyną.

Opublikowano

@Agrest 35 lat słoma cięta i gdzie ten NPK z niej? Gdzie ten potas którego słoma ma najwięcej w sobie? Tyle lat słoma na polu i sypiesz 200kg soli pod korzeń, a jeszcze drugi raz tuż po zimie dajesz potas. Coś nie halo tutej 😉

Nie widzę fenomenu zostawiania słomy na polu. Jeśli słoma w 100% pokryje koszty kombajnowania to w przyszłym sezonie trzeci już rok okradne pole. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

A ty przyoruj przez 5 czy 10 lat i nie daj nic npk w granuli  to zobaczysz 😉

Czemu mam nie dawać? Slome to najpierw wymieszaj to nie będzie poduchy 😉

2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

@Agrest 35 lat słoma cięta i gdzie ten NPK z niej? Gdzie ten potas którego słoma ma najwięcej w sobie? Tyle lat słoma na polu i sypiesz 200kg soli pod korzeń, a jeszcze drugi raz tuż po zimie dajesz potas. Coś nie halo tutej 😉

Nie widzę fenomenu zostawiania słomy na polu. Jeśli słoma w 100% pokryje koszty kombajnowania to w przyszłym sezonie trzeci już rok okradne pole. 

Tu nie chodzi o potas czy fosfor bo to można łatwo uzupełnić w porównaniu do próchnicy 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, 6465 napisał:

Mam plan zasiać pszenżyto po kukurydzy bez granuli npk. Tylko azot na wiosnę. Zobaczę jak to wypali. Kolega s zeszłym roku zaorał na raz pole po kukurydzy na ziarno i zasiał pszenicę. Wzeszła i męczyła się strasznie, plonu nie było. Stwierdził że ta poducha ze słomy pod Skibą była przyczyną

W zeszłym roku tak zrobiłem, ok 20 października skoszone qq, orka i siew Rotondo dlatego ta odmiana bo nadaje się na późny siew , mocno się rozkrzewia, pole mozaika , na wiosnę tylko RSM poszedł do kwietnia łan bardzo ładnie ale później zaczeło coraz gorzej wyglądać może to po części  przez majową i czerwcową suszę Ale według mnie qq wyciągnęło więcej papu niż zostawiło w swojej słomie 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Z rzepaku też byś słomę zbierał?

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Takie nawożenie eksperymentalnie na nielicznych działkach rokujących na 8+.

Potas jest bardzo mobilny.

Na tych działkach w posiadaniu od zawsze jest gleba 4b-6. Spróbuj tu zabrać tę słomę i nie dać obornika . Mam pogląd co u sąsiada.  U mnie 3 lata temu rotondo 6,5t, dwa lata temu tadeus 7t, w tym owies porażka max 2,8t. U niego w tym czasie pszenżyta z kłosem 3cm może 800kg, owies wartość jedynie słomy z zielonym chwastem jako pasza. 

Czasem bym się pozbył słomy ale teren bez hodowli i brak zbytu

Opublikowano

Ja też jestem zdania że słoma nic nie daje bo taki jeden ma sieczkarnię i już z 20 lat tnie te słomy i na polu tylko gorzej nie lepiej dlatego w tym roku wszystko beluje i Sprzedam i trochę pieniędzy z tego będzie a tak nic a za słomę zawsze coś można kupić a przy dzisiejszych cenach zboża to za słomę można sporo pieniędzy wziąć względem zboża ziarka

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Akurat jestem na polu zwożę bele no i dla przykładu taka jedna Bela waży 330 kg czyli 3 sztuki to tona czyli 350 zł za tonę płacą na skupie a 6 sztuk to 700 zł czyli tyle co tona pszenżyta, ta słoma jest akurat po przeżycie to zobaczcie ile kasy idzie w ziemię nie lepiej to sprzedać i wziąć hajs.

17231933283209087263658859325530.jpg

Edytowane przez Strongman
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, galan99 napisał:

Ziemie sprzeda tylko raz . A słomę będzie sprzedawał przez laty .

I za to kupował nawóz, bo jak nie to za 5 lat będzie 3t a nie 6t z ha ... Próchnicy z roku na rok nie stracisz, ale i potem z roku na rok nie odbudujesz ...

Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał:

U mnie 3 lata temu rotondo 6,5t, dwa lata temu tadeus 7t, w tym owies porażka max 2,8t. U niego w tym czasie pszenżyta z kłosem 3cm może 800kg, owies wartość jedynie słomy z zielonym chwastem jako pasza. 

Bo to na pewno wszystko zasługa słomy 😁  Jak kto skraca i zboża na 35cm to u jego cięcie słomy nie pomoże bo ile jej tam będzie, siłą rzeczy po 3 latach nic nie urośnie 😁

Opublikowano

Skracania skraca wzrost a pogrubia słomę. Masy nie musi być mniej.

Mi to wisi co kto ze słomą robi. 

Ale kupić działkę po takim ekonomiście co słomę sprzedaje, wapna nie zna, a pk tyle co sąsiad obszarnik za miedzę przerzuci to kilka lat w plecy.

Jeśli kto wywiezie słomy za 300kg npk, a nasypie 600kg npk, da wapno czasem poplon rzuci to ok.

Tylko czy każdy tak robi?

Ja wiem jakie plony były za rodziców, wiem jakie ja miałem wcześniej i wiem co mam teraz.

Co roku mowa u suszy, co roku u jednych susza u 1,5t a po sąsiedzku i susza i 5-7t. Pewno miedza dzieli wodę z opadów i temu co próchnicę zostawia daje więcej, a temu co słomę sprzedaje mniej...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Agrest napisał:

Co roku mowa u suszy, co roku u jednych susza u 1,5t a po sąsiedzku i susza i 5-7t. Pewno miedza dzieli wodę z opadów i temu co próchnicę zostawia daje więcej, a temu co słomę sprzedaje mniej...

Dokładnie mam te same obserwacje, u mnie albo zostaje sloma, albo obornik wymieniony za słomę, do tego poplony, wyregulowane pH i susza później mniej atakuje, ten tydzień do 10 dni uprawy dłużej wytrzymują bez deszczu . Później nie trzeba się ratować sprzedawaniem słomy bo nie ma dochodu ...

Opublikowano

Poszukajcie zdjęcia grochu siewnego w galerii. Od razu podkielkowany🤭

To musiała być partia premium

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.08.2024 o 11:35, Raptus902 napisał:

Ostatnio wziąłem troszke pszenicy i jakość bardzo dobra. W tym roku nie biorę bo koszt wysyłki spory jednak.

Potwierdzam. Było OK. A więcej o tym polecam poczytać na przewodniknieruchomosci.pl

Edytowane przez dandos
Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Z rzepaku też byś słomę zbierał?

Nawet z kukurydzy 😉

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Dokładnie mam te same obserwacje, u mnie albo zostaje sloma, albo obornik wymieniony za słomę, do tego poplony, wyregulowane pH i susza później mniej atakuje, ten tydzień do 10 dni uprawy dłużej wytrzymują bez deszczu . Później nie trzeba się ratować sprzedawaniem słomy bo nie ma dochodu ...

Jeśli to nie tajemnica to ile Ci zostaje z hektara pszenżyta przy tym idealnym prowadzeniu uprawy?