Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Chryste, aż mam flashbacki z dzieciństwa 😅

266cffc1d276aa8881cee5f197065af9~2.jpg

Na serio, dobrze że już nieduże ilości bo idzie się wykończyć przy tym, a znaleźć kogoś do pomocy to istny cud

2 godziny temu, daron64 napisał:

Chryste, aż mam flashbacki z dzieciństwa 😅

266cffc1d276aa8881cee5f197065af9~2.jpg

Na serio, dobrze że już nieduże ilości bo idzie się wykończyć przy tym, a znaleźć kogoś do pomocy to istny cud

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Ale układałeś czy podawałeś? 

Aa może podjeżdżałeś 😁

Jak brat był w domu, to na zmianę, ale że byłem młodszy, to częściej widły. Potem to już podjezdzalem i podawałem sam. Układanie to był etat matuli.

8 minut temu, krilan06 napisał:

A kiedyś przecież całe siano, cała słoma wszystko w kostki 🤦ile to się człowiek musiał nazapierdalac przy tym. 

Opublikowano
Dnia 21.07.2024 o 09:24, JarekBazydlo napisał:

Może dziś uda sie skończyć Liboriusa.

20240720_174905.jpg

Pozazdrości słomy, u mnie sieczka Atletus i Tadeus bez różnicy. Tragicznie się ją zbiera 

IMG_6761.jpeg

Dnia 21.07.2024 o 11:57, toooomaszewski napisał:

😮 a wygląda bardzo ładnie..

Żeby wszystkie takie działki były, tutaj ponad 6t a działka wcześniej 3t 

Dnia 21.07.2024 o 12:19, tytanowyJanusz napisał:

Wychechłany Liborius

Ziarko ładne 

5.5t/ha, tak π x🚪

Słomy sporo mniej jak w zeszłym roku

@KacperDemczuk przy którym pszenżycie zostajesz na przyszły sezon?

Ciężko mi powiedzieć, Tadeus w tamtym roku miał mase słomy a w tym roku to idź pan w ciorty. Średnio 10bel z ha nie wyszło. Atletus fajnie sypal ale nie ustał ale miło zaskoczył na piachu bo słomy było i ziarno grube 

IMG_6747.jpeg

Dnia 21.07.2024 o 19:41, Strongman napisał:

Pszenzyto po qq to to samo co 4 raz qq

To jest dramat co siać po tej kukurydzy. Mokra jesień herbicydy powinno przepłukać a tu guzik owies trzyma jak głupie z pszenżytem byłoby to samo 

Opublikowano

Tadeusz prawie skoszony w całości plon 7,5 tony 3kl ziemi. I to bez PK jesienią. Tylko na jednej działce wiosna 100 kg soli poszło. 

Opublikowano
25 minut temu, Wpaw napisał:

Tadeusz prawie skoszony w całości plon 7,5 tony 3kl ziemi. I to bez PK jesienią. Tylko na jednej działce wiosna 100 kg soli poszło. 

Dodaj że 3 rok bez pk. I azotu tyle co popruszone 

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał:

Dlaczego? U mnie sprawdzone odmiany pszenżyta, wiem że sypną lepiej niż pszenica 

U mnie pszenżyto jak nie przydziaduje i pogoda ok, to spoko wychodzi, ale z kolei jest problem ze zbytem. W tamtym roku brali pszenicę i owies, a dopiero później pszenżyto. Też w tym roku sieje większość pszenicy i trochę pszenzyta

Opublikowano
1 godzinę temu, KacperDemczuk napisał:

Bogatemu to i diabeł dzieci buja 🤪

Pokaż zdjęcia tego tadeusa

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Dodaj że 3 rok bez pk. I azotu tyle co popruszone 

Zdjęcia były wstawiane wcześniej kłos był ładny jak dłoń i nie wybrany jeden z całego pola albo od sąsiada. 

Co 2 lata obornik daje a w tamtym nie kupiłem npk bo nie stać mnie było... Może ty masz z czego dokładać ja nie mam a kredytu na nawóz jak niektórzy nie mam zamiaru brać. Wiosna ze 130- 140 azotu

Opublikowano
31 minut temu, Wpaw napisał:

Zdjęcia były wstawiane wcześniej kłos był ładny jak dłoń i nie wybrany jeden z całego pola albo od sąsiada. 

Co 2 lata obornik daje a w tamtym nie kupiłem npk bo nie stać mnie było... Może ty masz z czego dokładać ja nie mam a kredytu na nawóz jak niektórzy nie mam zamiaru brać. Wiosna ze 130- 140 azotu

Pogratulować bardzo dobrego plonu przy bardzo słabym nawożeniu. Myślę że możesz prowadzić warsztaty na ten temat . Eko zjeby się ucieszą i pochwała że można słabo nawozić i za***iście zbierać. Szkoda że tak u wszystkich nie działa. Mnie nie stać żeby oszukać glebę, bo później ona mnie oszukuje. A skoro ty zbierasz tak dobre plony przy okrojonym nawożeniu i nie stać cię na nawozy to coś tu nie halo. 

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał:

Pogratulować bardzo dobrego plonu przy bardzo słabym nawożeniu. Myślę że możesz prowadzić warsztaty na ten temat . Eko zjeby się ucieszą i pochwała że można słabo nawozić i za***iście zbierać. Szkoda że tak u wszystkich nie działa. Mnie nie stać żeby oszukać glebę, bo później ona mnie oszukuje. A skoro ty zbierasz tak dobre plony przy okrojonym nawożeniu i nie stać cię na nawozy to coś tu nie halo. 

Jeśli cię stać na polifoske po 3500 tys to gratuluję dobrego etetu na państwowej posadzie. Tutaj panowie mówią że ziemię się nawozi a nie zboże, ja uznałem że ziemia jest w dobrej kulturze i zrezygnowałem z nawożenia w tamtym roku pod pszenżyto i żyto, pod pszenice i jęczmień ozimy nawozilem normalnie. Co nie znaczy że co roku tak robię. Zamiast npk dałem po tonie kredy i jak widać z plonu źle nie zrobiłem. Jestem na af niedługo ale dużo się dowiedziałem dobra ochrona zboża też dużo daje i co najważniejsze 3kl ziemi nie czuła suszy. Ale co komu tłumaczyć jak co drugi mądrzejszy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

130-140 kg N to jest słabe nawożenie?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, krzychu121 napisał:

Zreszta co niektórzy piszą o 150-180 n i takich plonów nie mają. 

Możesz dać i 300N ... Ale jak nie ma wody i PK to 5t/ha będzie twoim limitem ... Rozumiem że sam jesz cały dzień ziemniaki, 2kg dziennie, a żadne mięso, nabiał, makarony,warzywa, owoce itp są ci nie potrzebne ... I na tych ziemniakach masz masę mięśniową i ciało wyrzeźbione jak sportowiec ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

U mnie średnia wyszła ok 5,3t. Tadeus sypał, belcanto tragedia, liborius na wypaleniskach ale i tak dał moim zdaniem radę.

Tadeus idzie w przyszłym roku na większości, spróbuję dobrać jakąś odmianę C1. 

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Możesz dać i 300N ... Ale jak nie ma wody i PK to 5t/ha będzie twoim limitem ... Rozumiem że sam jesz cały dzień ziemniaki, 2kg dziennie, a żadne mięso, nabiał, makarony,warzywa, owoce itp są ci nie potrzebne ... I na tych ziemniakach masz masę mięśniową i ciało wyrzeźbione jak sportowiec ...

Przeczytałeś że zrozumieniem co napisałem we wszystkich komentarzach? Nie wydaję mi się