Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Còż z tego jak magazyny puste. I nie wiadomo czy się coś zbierze

Opublikowano

No właśnie nie puste w moich stronach ,z dwa tyg temu było po 500 a teraz juz 600 netto pszenżyto a podobno jak skończy się maj czyli ta dopłata Tuska to zdrożeje jeszcze bardziej.

Opublikowano
15 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Ogolnie odwołali juz deszcz na weekend wiec nie zapowiada sie ciekawie...

U mnie to samo. Jedna prognoza pokazuje opady może w połowie przyszłego tygodnia, druga nic przez dwa tygodnie.

14 godzin temu, Agrest napisał:

Prawdopodobnie i czerwiec takim będzie.

Dziś w radiu mówili, że szykuje się bardzo upalny, z temperaturami po 35st.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pszenica jara 

W swojej kamienie dziś zbieralem (3rok pod rząd k**wa) Zdjęcie z ubiegłego tygodnia. Późno siana, jak większość jarych u nas w okolicy. ch*j wie jak teraz z zabiegami - pryskać herbicydem, czy poczekać - boje się, że prysne, a przyjdzie deszcz i jeszcze powylazi jakieś k**estwo. Nie wiem jak z azotem - przedsiewnie sypnalem. Teraz na początku czerwca wyjeżdżam i półtorej miecha mnie nie będzie, także muszę wszystkie zabiegi do tego czasu ogarnac. Wczoraj na pszenżyto zaleciłem, to kłos do połowy już wylazł. No i tak jak na to, ile dostało, to słabo wyglądają. Chyba pojadę jutro z T2 - w weekend pokropilo trochę, a dopiero dzisiejsza noc koło/powyżej 10 st. W pszenżycie aż tak braku opadów wiekszych nie widać jeszcze.

IMG_20240510_174517737~2_copy_1632x918.jpg

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

W swojej kamienie dziś zbieralem (3rok pod rząd k**wa) Zdjęcie z ubiegłego tygodnia. Późno siana, jak większość jarych u nas w okolicy. ch*j wie jak teraz z zabiegami - pryskać herbicydem, czy poczekać - boje się, że prysne, a przyjdzie deszcz i jeszcze powylazi jakieś k**estwo. Nie wiem jak z azotem - przedsiewnie sypnalem. Teraz na początku czerwca wyjeżdżam i półtorej miecha mnie nie będzie, także muszę wszystkie zabiegi do tego czasu ogarnac. Wczoraj na pszenżyto zaleciłem, to kłos do połowy już wylazł. No i tak jak na to, ile dostało, to słabo wyglądają. Chyba pojadę jutro z T2 - w weekend pokropilo trochę, a dopiero dzisiejsza noc koło/powyżej 10 st. W pszenżycie aż tak braku opadów wiekszych nie widać jeszcze.

IMG_20240510_174517737~2_copy_1632x918.jpg

Ziemi nie zakryła, jeszcze może chwast wystrzelić.

Ja na części pszenżyt t2 nie zrobiłem. I chyba nie zrobię. Chyba że popada to wówczas samo tebu  jako t3 bez t2.

W jęczmieniu chyba t3 też odpuszczam

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

To co na typowy piach bez zasobności 

Żeby nie żyto 

Liborius albo Borowik. Krowiarz jesteś a z tego dużo słomy i sypać też potrafi. 

Avokado możesz spróbować ale w tym ziarko jak poślad. 

Carmelo, Salto też dobre.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

I ja myślę żeby zakupić dwie odmiany jedna jak Tadeus bo narazie mi się podoba i na słabsze kawałki coś żytniego ale słabsze w sensie dalej 4klasa ale chyba tylko w papierach

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.05.2024 o 21:01, Tomek90 napisał:

Tadeus nie nadaje się na piach

i tu się nie zgodzę ze wszystkich odmian jakie miałem właśnie Tadeus na piachu najlepiej wygląda .

Pszenżyto jare Mamut tez dostaje przebarwień , choć tu też na piachu.

20240514_182046.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano (edytowane)

Robić te T2, nie robić? Narazie wiatr łeb urywa, ale wieczorem chciałem prysnąc. Pokazują, że może w weekend pokropić. Czy się wstrzymać i po deszczu prysnąć? Najchętniej to bym dziś to załatwił, bo jutro robota, w sobotę może już padać, a po weekendzie cały tydzień mam wyjazdy i może nie być czasu.

W niektórych miejscach kłos jeszcze nie wyszedł, w innym wyszedł do połowy, jeszcze w innym wyszedł cały.

Szału nie ma - w najlepszych miejscach 17pieterek, w średnich 13 -15, w najsłabszych 13-15, ale drobniutkie kłosy.

IMG_20240516_142021443_copy_918x1632.jpg

Edytowane przez daron64