Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Można i miesiąc.

Sam daję 1,2l/100kg i nigdy nic się nie stało

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, raven18 napisał:

Można ze 2 tygodnie przed sianiem zaprawić? zwykle zaprawiam kilka dni przed ale chcę żyto i pszenżyto za jednym zamachem, od zaprawy zboże jest lekko wilgotne nic mu się nie stanie w zwykłym worku z tworzywa

https://allegro.pl/oferta/worki-worek-50kg-65x105cm-wegiel-gruz-zboze-50szt-12182374374

Nawet lepiej jak wcześniej żeby w workach postało.

A dlaczego kupujesz akurat te worki a nie te mocniejsze,pstrokate.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zapraw i niech poleży,  bo jak swierzo zaprawione powiedzmy po dniu to próba kręcona wychodzi inna niż jak poleży kilka dni a potem już będzie taka sama jak wszystko ładnie wsionknie,czym bardziej wilgotne po zaprawieniu to tepsze i słabiej się wykrenca a jak wyschnie to slizsze i będzie więcej szło na tej samej nastawienie,wienc dlatego warto odczekać kilka dni i raz tylko zrobić próbę i już tak będzie jak trzeba.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Próbę zawsze robię przed samym siewem, jakby nie było powinna być miarodajna. Planuję od razu po orce siać wszystko to może coś z tego wyjdzie, bo trochę wilgoci jest tam gdzie ziemia nie ruszana.

Opublikowano
9 godzin temu, dexter1908 napisał:

Czy lepiej wysiać teraz wapniak koszelowski potem wymieszać gruberem orka i za tydzień npk pod agregat i siew? Czy lepiej npk pod agregat a wapniak pogłównie po siewie?

Po co tyle przejazdów ? Gruber przed orką to nie było ściernisko zryte ?

Ja w tym roku dałem obornik z npk pod orkę a na to przedsiewnie krędę . 

Lub kredę przed orką , a npk po orce przedsiewnie 

Opublikowano
10 godzin temu, dexter1908 napisał:

Czy lepiej wysiać teraz wapniak koszelowski potem wymieszać gruberem orka i za tydzień npk pod agregat i siew? Czy lepiej npk pod agregat a wapniak pogłównie po siewie?

Jak kiepskie ph to i przed agregat i pogłównie rozsiać  nie zaszkodzi.

Przed chwilą, Janeczko napisał:

Ale gdzie w Radzyniu jakieś konkrety ? C1 interesuje mnie

Napisz do niego na priw I da Ci kontakt, on blisko Radzynia mieszka,  coś miał jeszcze Liboriusa rok po centrali.

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Po co tyle przejazdów ? Gruber przed orką to nie było ściernisko zryte ?

Ja w tym roku dałem obornik z npk pod orkę a na to przedsiewnie krędę . 

Lub kredę przed orką , a npk po orce przedsiewnie 

Świeża dzierżawa. Od razu poszło tam glifo a wiem że pH trochę słabe to chce dać wapniak i wymieszać gruberem a potem orka i npk pod agregat.

Opublikowano

Apropos wapna - jest sens sypać granulowane pogłownie? Jesień biedna i sypkiego nie było, coś tam sypnalem przed orka, ale coś tam jeszcze.mogobym jak powschodzi sypnąć, tylko czy miałoby to sens jakikolwiek jakby to rozsiać przed deszczem?

Opublikowano

Kredę jest sens na zimę, jeśli jest potrzeba, opady ją przemieszczą. Granulaty jurajskie bym odpuścił

Opublikowano
4 godziny temu, Janeczko napisał:

Interesuje mnie C1 wiesz gdzie można szukać ?

Dakol pana Świerczewskiego

4 godziny temu, radekz200 napisał:

siejeta już?

A gdzie tam. Orka niezleżna skręcić się nie da z rozsiewaczem, o suchocie nie wspominając już

Opublikowano (edytowane)

Ty to , Jarek, chyba jakaś rodzina z naszym pszenżytnim cudownym chłopcem 🤔😅

W ogóle podjechalem stalerzowac kawałek i zbierałem dalej te kamienie i znalazłem skarb. Jeszcze pamietam jak za dzieciaka z niego strzelałem 😅 - jedna z dwóch najstarszych rzeczy, które kojarzę z gospodarstwa. Raz zaginął przy sianokiszonce, odnalazł się potem w balocie, a następnie gdzieś przy uprawie zaginął - by powrócić teraz w glorii i chwale po prawie 10 latach 😍 chyba go tylko wyczyszcze, polakieruje i zostawię w warsztacie - nie będę ryzykował, że znów zginie 😅

IMG_20230916_150036019_HDR_copy_918x1632.jpg

Edytowane przez daron64