Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ładne, ładniejsze niż Borowik

10 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Tytanowy, sprzedasz z pół metra?

Zapraszam, dla Ciebie nawet w worku po C1 

Albo niee, zrobimy to po podlaskiemu. Dostaniesz w skarpetę tylko 🤪

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
34 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Ładne, ładniejsze niż Borowik

Zapraszam, dla Ciebie nawet w worku po C1 

Albo niee, zrobimy to po podlaskiemu. Dostaniesz w skarpetę tylko 🤪

Moglbys opróżnic skrzynkę bo nie mogę wyslac wiadomości?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

a na tej działce torfowej co ją prowadziłeś na rekord ile nakosiłeś?

Właśnie tam wyszło 5,5 tony, pole jest równo pół na pół torfu i górek piaskowych co zawsze wypala, na torfie spokojnie leciało 8 ton a na piachu 3, to średnia nie najlepsza ale jestem i tak zadowolony 5,5 tony w takiej suszy co byla to nie jest zły wynik

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano (edytowane)

Pewnie w roku o sumie opadów przekraczających 800 mm/m2 byłoby ciężko, póki co oprócz lekkich kolein na pierwszą dawkę azotu wszystko przebiega bez problemu a pole uprawiam już chyba 6 rok.

O wiele gorsze są podmokłe piachy ciągnik się dużo szybciej zapada i tam są największe problemy wiosną.

U mnie ogólnie cala wieś to teren w miarę równy nawet lekko zagłębiony ziemie to torfy i piachy od 4 do 6 klasy, plony są dobre jak na takie grunty, po 7 ton pszenżyta i 6 ton jęczmienia jarego tez zbierałem, a kukurydze na ziarno sypią pod 15 nawet, mało realne, ale jest to bardzo specyficzny teren i ziemie, że jak się zadba to się co roku udaje, a w mokre lata czasem się nie zbiera bo nie ma czego dużo wygnite.

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano

Rotondo rośnie choć tego deszczu nie ma aż tak wiele. Niemniej kłos nie wysycha w 100% i jest efekt.

Gdzie sarny połamały lub leży na nakładce azotu to zielony szczypior.

I chyba definitywnie rezygnuję z tej odmiany.

Takie samo nawożenie jak Tadeus. Ten stoi, a rotondo Deszcza pochyliły. Tadeus bez skracania, rotondo skracane

3 godziny temu, Janeczko napisał:

Lubelskie u mnie nie rośnie ale z dnia na dzień więcej leży Rotondo tadeus jeszcze się trzyma w pionie

Wyłuskaj ziarna z kłosa ze środka łanu, zwłaszcza te pochylone a się zdziwisz w rotondo

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Rotondo rośnie choć tego deszczu nie ma aż tak wiele. Niemniej kłos nie wysycha w 100% i jest efekt.

Gdzie sarny połamały lub leży na nakładce azotu to zielony szczypior.

I chyba definitywnie rezygnuję z tej odmiany.

Takie samo nawożenie jak Tadeus. Ten stoi, a rotondo Deszcza pochyliły. Tadeus bez skracania, rotondo skracane

Wyłuskaj ziarna z kłosa ze środka łanu, zwłaszcza te pochylone a się zdziwisz w rotondo

Rotondo tak ma. Nawet z większych ros przy opóźnionym zbiorze rośnie. Plony idzie z niego wyciągnąć fest ale to nie odmiana na moje nerwy

A to moknacy liborius 

IMG20230806091042.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, tomek12051133 napisał:

Ps IV to 4klasa? Bo niewiem czy to o to chodzi. 

Większość pisze RV a mało co PS IV

Tak IV to normalnie IV klasa , V to V 

A to przed to R czyli rola -orne , lz też czasem jest to zakrzaczone , a Ps to pastwiskowe czyli bardziej pod pastwisko bo jest to teren wilgotny jak nie mokry 

Opublikowano

Pytanie. Pole klasy IIIa leżało odłogiem 5lat. Zasiałem tam łubin który oddał około 2t. Czy to dobry pomysł zasiać tam Tadeusa w tym roku czy wybrać coś innego? Ziemia trochę zaniedbana przez poprzedniego właściciela. 

Opublikowano

Jak ktoś w żniwa nie chce mieć problemów to niech nie sieje Tadeusa !😉 .

Leżałem przed żniwami a teraz trzeba było na szybkiego sprzątać i szykować Dziadkowe komórki obórki , dosłownie gdzie nie zajrzę , tam Tadeus !

A końca żniw nie widać !

20230802_115133.jpg

• Haha 1