Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

U mnie też jeszcze w dołku zielono i mleczko , "normalny " teren to słoma może i już ale ziarno miękkie , a wypaleniska miejscowe twarde . 

Jak tam dolało ? U nas od poniedziałku pada , wczoraj i przedwczoraj porządnie dopadało , żniwa w sierpniu 

U mnie też pada praktycznie codziennie. Jeszcze jakiś czas temu miałem nadzieję, że końcem lipca ruszę, ale nie ma szans. Ale w sumie i dobrze - końcówkę lipca nam napięta. A w sierpniu jak to w sierpniu u nas - pewnie kolejny sezon gdzie trzeba będzie łapac te zboże. Ostatnie dwa sezony to jakiś dramat - deszcz tak dawał, że zboże koszone na ostatni moment - przed kolejnymi dużymi opadami, które by już dobiły je. Dwa lata temu chyba 15 miało jak sprzedawałem, a w tamtym roku woziłem do znajomego to jednego dnia miało ponad 16, następnego pogoda, a potem znowu deszcz - skosilem i sprzedałem przy ponad 16 wilgotności..

46 minut temu, k16mk napisał:

JEST Z NIEJ 300KG POLIFOSKI

Dawaj skąd brałeś wartości.

https://wiescirolnicze.pl/uprawy/cenne-resztki-pozniwne-jaka-jest-ich-wartosc-nawozowa/

Według tego, co tu podali, to zakładając, że skoro masa resztek waha się 3-6t, to dla 5 dawało to mniej więcej 25/12/60, a dla poli 6 przy 300kg mamy 18/60/90. 

Opublikowano
47 minut temu, k16mk napisał:

Młody to pewnie wpatrzony w smartfona i panienki ogląda , a nie widzi zdjęcia że słoma  jest ZGRUBEROWONA czyli wywieszana z ziemią i przy prawidłowym rozkładzie JEST Z NIEJ 300KG POLIFOSKI  czyli wychodzi że  razem dałem 400 kg + PRUCHNICA takie czary !!!

PS. i znowu leje 😟

Ten łan mi nie wygląda na 6t i przy takiej ilości azotu też wątpię że to starczy na 6t, ale co ja tam się znam UJ że mnie nie gospodarz. 

• Like 2
Opublikowano

Aż się przeszedłem jeszcze koło domu - tylko z początku wszedłem, bo mokro - słoma już podeschla mocno w porównaniu jak ostatnio byłem, ale ziarno to jeszcze dużo mu brakuje. Gdzie na górkach dostało po d*pie to takie już twarde zaczyna się robić, ale gdzie lżejsza ziemia i ładniejsze zboże, to normalnie palcami idzie rozgnieść.

IMG_20230721_101232563_copy_1632x918.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

słoma  jest ZGRUBEROWONA czyli wywieszana z ziemią i przy prawidłowym rozkładzie JEST Z NIEJ 300KG POLIFOSKI  czyli wychodzi że  razem dałem 400 kg + PRUCHNICA takie czary !!!

PS. i znowu leje 😟

Wysyp z worka 300kg/ha prawdziwej Polifoski to dopiero zobaczysz czary😉

Co dałeś na prawidłowy rozkład? Wapno? Kreda? Azot?

Opublikowano

Trzeba by wagę skalibrować 😄.

@daron64 Trudno trzeba się przyzwyczaić , ja z deszczu zadowolony bo trawy odżyją i kukurydza , a na zboża to już trochę późno ... jakby tak smaliło  jak ostatnio to by zaraz żniwa były . Podobno w połowie sierpnia mam być stała pogoda do koszenia tzn w drugiej dekadzie , a w pierwszej przekropnie , 

W tamtym roku najpierw suchego sobie na śrutę nakosiłem , potem mokrego z 16 % na skup odrazu i na koniec suchego na wrzesień do sprzedaży 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Gruber🤭

Powiem więcej - nie byle jaki gruber, a stary zachodni, po którym rośnie zdecydowanie lepiej niż by rosło po polskim.

@sebe1033

U nas generalnie to kiedyś zawsze koło tego 10 się zaczynalo. Ale też jakaś ta pogoda pewniejsza była. Czasem popadało, ale i był czas żeby wyschło. A teraz to się z tym nieciekawie robi. Jeszcze jak ktoś z kombajnem zależny, to już w ogóle przekichane.

@Janeczko

No w tamtym roku 3razy wjeżdżałem w pszenżyto i kosiłem, bo musiałem.

@wojt

Chryste Panie 🙆 ono chyba tylko siła woli jeszcze stoi.

za***iste. 👍

• Like 1
Opublikowano

Moddus tylko dostalo. Ccc przy tych suszach i lichych glebach sie troche bałem. Na innych dzialkach tez ladne, ta sama ochrona i azotu tez duzo😁 ciekawe ile bedzie sypac

Opublikowano

Tu akurat po ziemniakach na oborniku, tak idzie plodozmian w roznej kolejnosci zboze ziemniak kuku i obornik sie skladalo ze co 2,3 lata. W zeszlym roku wapno z kopalni Celiny 4-5 t/ha.

Siane dosc duzo ok 190kg, rok po centrali zaprawa kinto+dr green prime. Przedsiewnie poli 6 150-200kg, chwasty expert met+dff, luty siarczan magnezu 120kg/ha, 2 dawki saletry po...250 kg🤪 

Skracanie moddus

T1 unix+protendo+tern 

T2 priaxor +tebu

Z t1 jeszcze szedl siarczan magnezu mocznik i dr green zboza

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Ten łan mi nie wygląda na 6t i przy takiej ilości azotu też wątpię że to starczy na 6t, ale co ja tam się znam UJ że mnie nie gospodarz. 

w sumie azotu by było aż nadto dałem 95n , z rozkładu słomy 30n (chyba nie było się w szkole na lekcji o słomie) daje nam 125n=5,5tony zboża , a zapasy glebowe nie wykorzystane zapasy glebowe czy bakterie , może być potencjał i na 7,5 przy sprzyjających warunkach.

8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Wysyp z worka 300kg/ha prawdziwej Polifoski to dopiero zobaczysz czary😉

Co dałeś na prawidłowy rozkład? Wapno? Kreda? Azot?

Fakt 300 kilo nigdy nie dawałem 😉 trzeba zrobić test , na słomę dawałem 50kg saletrzaku i oczywiście stary Niemiecki gruber

Opublikowano
18 godzin temu, k16mk napisał:

w sumie azotu by było aż nadto dałem 95n , z rozkładu słomy 30n (chyba nie było się w szkole na lekcji o słomie) daje nam 125n

😉

Jakoś nie wierzę w te makroskładniki wracające wraz ze słomą... no ale skoro teoria tak mówi...

Troszkę skąpo te pół metra saletrzaku na słome

Opublikowano
6 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Jakoś nie wierzę w te makroskładniki wracające wraz ze słomą... no ale skoro teoria tak mówi...

Troszkę skąpo te pół metra saletrzaku na słome

zgadza się zawsze szło100kg ,  zresztą również w tym roku daję 50 kg skoro widzę że efekt jest , a zawsze coś się zaoszczędzi.

Opublikowano
20 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Nie? Może nie tak optymistycznie jak kolega wyżej zakłada. U mnie potasu full, a szło góra 250kg polifoski, w tym roku nie zamierzam dawać, ino fosfor.

Zacząłem Tadeusa... 100kg polifoski, 300kg saletry, na IVb i kilka arów IVa 4 zbiorniki Z056 z ha. Niech będzie 9m3 x 747kg = 6,72T. Na reszcie ciutkę mniej. Zadowolonym, choć jest śmieszny plon. Przy agrotechnice z tamtego roku może i 0,5-1T więcej było do osiągnięcia, ale przy tej koleracji cen nawozów i ziarna jedna cholera.

Opublikowano

Pierwsze 4,8ha najsłabszego pszenzyta skoszone odmiana Rotondo siew połowa października klasa od IV do VIz plon nie przekroczył 4 ton. Kolejny rok pszenzyto ucierpiał o najbardziej przez brak opadów i dziś zapadła decyzja że schodzimy z tego gatunku na gospodarstwie.

Opublikowano

Ja dla odmiany dzisiaj Rotondo 1.2 ha IV-V 6 pełniutkich zbiorników ZO56

Wiec z plonu bardzo zadowolony ogolnie lubie tą odmiane ale jest na lepsze gleby chyba no i pole po rzepaku 

Opublikowano
33 minuty temu, Uszek1988 napisał:

Pierwsze 4,8ha najsłabszego pszenzyta skoszone odmiana Rotondo siew połowa października klasa od IV do VIz plon nie przekroczył 4 ton. Kolejny rok pszenzyto ucierpiał o najbardziej przez brak opadów i dziś zapadła decyzja że schodzimy z tego gatunku na gospodarstwie.

Zdecydowanie nie ta odmiana. Bardziej szukaj w typie żytnim

Opublikowano

Pewnie macie rację źle trafiłem z doborem odmiany do stanowiska w tym przypadku ale jak mówię 2 czy 3 rok pszenzyto to najsłabiej dochodowa uprawa u mnie i idzie na jakos czas w odstawke na rzecz jęczmienia ozimego który jest na drugim biegunie jeżeli chodzi o dochodowosc.