Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3a b. Pszenicy wogóle w tym roku nie sieję. 

Wszystko monokultura. Pszenżyto lepiej sobie radzi.

Też w planie ctu I dff lub expert.

Nie wiem czy zrobię w przyszłym tygodniu czy po wschodach.

Opublikowano

Na 40 dni prognoza powyżej zera w dzień.

Ale wiadomo że nie musi się sprawdzić.

Jak zabiorą mi korzenie po sadzie i uda mi się w miarę uprawić pole to jeszcze spróbuję posiać psieżyto.  Na pewno przed 15vlistopada się nie wyrobię .

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

3a b. Pszenicy wogóle w tym roku nie sieję. 

Wszystko monokultura. Pszenżyto lepiej sobie radzi.

Też w planie ctu I dff lub expert.

Nie wiem czy zrobię w przyszłym tygodniu czy po wschodach.

Na tej klasie to na pszenicę takie samo nawożenie i ochrona co na pszenżyto, plon będzie podobny ale cena wyższa.

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Ja to pamiętam jak do szkoły po wierzchu zlodowaconych zasp śnieżnych szedłem. 1,5m zawiane. 

2 godziny dreptania na przystanku w oczekiwaniu na autobus.

I jak to ma się do dzisiaj?

hmm , wiedziałem ze nie Jesteś młodzieniaszkiem ale żę z epoki zlodowacania 😁Ostatnio Edyta Górniak zabłysła ze ma 4 tys lat 😁

Opublikowano

Takie rzeczy Panie jeszcze w końcu lat 80tych i pierwszych 90 tych się działy.

Opublikowano

Początek 2000 też taki był. Ile razy ze szkoły z buta się szło bo śniegu tyle że nawet ciągnik się nie przebił. A racy chętni do odśnieżania jak teraz kiedyś nie byli. Wąwóz koło mnie około 3m jak zawiało to robiliśmy w środku iglo. Śnieg mokry i zamarzł pamiętam jak tam ciepło w środku było :D

Opublikowano
35 minut temu, szymon09875 napisał:

Początek 2000 też taki był. Ile razy ze szkoły z buta się szło bo śniegu tyle że nawet ciągnik się nie przebił. A racy chętni do odśnieżania jak teraz kiedyś nie byli. Wąwóz koło mnie około 3m jak zawiało to robiliśmy w środku iglo. Śnieg mokry i zamarzł pamiętam jak tam ciepło w środku było :D

I było to max 2 tyg.

Opublikowano

Pszenżyto siane 7 października ma nierówne wschody, w jednym będzie zaraz wychodzić trzeci liść a inne rośliny dopiero kiełkują. Chciałbym opryskać jeszcze na chwasty w nadchodzącym tygodniu bo temperatury mają być sprzyjające. Moje pytanie, jaki środek dobrać? Czy może zaczekać z tym już do wiosny? Reszta działek przeleciana snajperem.

Opublikowano
17 godzin temu, Daro20 napisał:

@Agrest jaka tam klasa ziemi? Czemu nie pszenica ozima? Jaki plan na odchwaszczanie tego pszenżyta? W tamtym roku tak późno siane pszenicę pryskałem odrazu po siewie doglebowo CTU+DFF i bez poprawek było czysto

Też dzisiaj posiałem na jednej działce po ziemniakach ale pszenicę. Zastanawiam się nad drugą działką bo miał być groch ale chyba w poniedziałek też posieję pszenicę.

Jakie dawki? 

Opublikowano
2 godziny temu, forestrider18 napisał:

Pszenżyto siane 7 października ma nierówne wschody, w jednym będzie zaraz wychodzić trzeci liść a inne rośliny dopiero kiełkują. Chciałbym opryskać jeszcze na chwasty w nadchodzącym tygodniu bo temperatury mają być sprzyjające. Moje pytanie, jaki środek dobrać? Czy może zaczekać z tym już do wiosny? Reszta działek przeleciana snajperem.

Parę dni temu opryskałem takie pszenżyto expertem - wiosną najwyżej zrobię poprawkę

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ogolnie opinnie o expert są takie jak rozmawiam z rolnikami ze miotłę to załatwi na amen ale dff juz przepusci dwuliscienne, dlatego ludzie stosują experta teraz solo a na wiosnę mustanga.

Niby i tak trzeba na wiosnę wjezdzać ale miotły juz niema a ona strasznie wyrzera azot i takie to korzysci.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ogolnie opinnie o expert są takie jak rozmawiam z rolnikami ze miotłę to załatwi na amen ale dff juz przepusci dwuliscienne, dlatego ludzie stosują experta teraz solo a na wiosnę mustanga.

Niby i tak trzeba na wiosnę wjezdzać ale miotły juz niema a ona strasznie wyrzera azot i takie to korzysci.

Znajomy nie przypilnował w tym roku miotły to średni plon ok 3t/ha, gdzie u mnie 7,9t tak więc przy obecnej cenie pszenżyta różnica w zysku kolosalna