Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

aż z Pomorza ale jutro zadzwonię po pytam 

Dajcie se spokój z tą firmą.Raz był groch i 25% połówek w B-B.

Gdzieś mi ta Spirella w oko wpadła:Semina albo Ławrenowicz?

To co byście polecili za pszenżyto na lepsze gleby prócz Tadeusza?

Edytowane przez Pawlak81
Opublikowano
54 minuty temu, Pawlak81 napisał:

Dajcie se spokój z tą firmą.Raz był groch i 25% połówek w B-B.

Gdzieś mi ta Spirella w oko wpadła:Semina albo Ławrenowicz?

To co byście polecili za pszenżyto na lepsze gleby prócz Tadeusza?

Rotondo Borwo

Opublikowano
5 godzin temu, drobny napisał:

Rok temu szło Kinto w tym spróbuję Rancona imix me

Żeby mieć porównanie to trzebaby było w jednym roku zaprawic czesc jedna zaprawa, a część inna. A tak to jakie to porównanie, jak warunki jednak co roku są inne.

Opublikowano (edytowane)

Ok co do porównań..Zaprawiona pszenica Kinto plus i Sedextra power i wysiane na tym samym polu.Bardzo dobra ochrona i nie było różnic wizualnych + dodaję stim+

Edytowane przez drobny
Opublikowano

OK! czekam na cennik:Rotondo,Borwo,Lombardo...a SU Liborius?Wg PDO Coboru wiernie i wysoko plonuje.

Opublikowano

ja polecam odmianę salto w tym roku plon około 8ton na IV,V,VI klasie przy nawożeniu jesienią co 2 rok obornik około 30t/ha jesienne odchwaszczanie Bacara trio,wiosną 100kg kizerytu 10marca 220kg/ha saletry grzybówka 2 razy i do tego siarczan magnezu 8,5kg/ha i mocznik 8,5kg/ha

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

kurcze, a ja znajdując C1 za 315zł/100kg myślałem że w uj drogo a tutaj 368zł za 100kg🙆. a zwrot do materiału siewnego dalej będzie taki gówniany...

38 minut temu, Y635 napisał:

ja polecam odmianę salto w tym roku plon około 8ton na IV,V,VI klasie

również polecam Salto. jeśli nic się nie zmieniło dostępne tylko w Agroloku

38 minut temu, Y635 napisał:

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał:

184 ZŁ ZA 50 KG ? .

To tylko kupować!Top Farms powyżej 4000zł/T za ubiegłoroczny materiał i sprzedaż po 10 sierpnia.

Oj!ceny betoniarek też pójdą w górę. :D

Opublikowano

W tym roku na północ Lubelskiego trzeba było dobrze odmianę dobrać, u mnie nr1 była euforia i skagen, niestety nie wiele posiane, najgorzej słowacka odmiana na piaskach się nie sprawdziła na dobrej ziemi super a ostroga w mono lipa i to samo po rzepaku bataja nie wypał, Emil jako tako średnio

Opublikowano (edytowane)

Harvest triticale as you would wheat, with a combine. The combine speed should be slightly slower than for harvesting wheat. It is possible to swath triticale before combining, but it is likely to begin sprouting in the swath, so growers are advised to direct-combine if possible.

krnt.run

indigocard.ltd

Edytowane przez monkeypox1
Opublikowano
23 godziny temu, Agrest napisał:

W tym roku tak. 

I chyba jęczmień odpuszczę a grykę i facelię zasieję.

W tym roku każdy sadzi się na jęczmień ozimy więc może być problem z ceną i zbytem.

Pszenica wczorajsza  podeszła pod 7t ale poprzedna działka poniżej 5 i średnią taka se. Może bym nie narzekał gdyby przy tym plonie była jakość.

U mnie drugi rok z rzędu nietrafiona odmiana - Bosporus.  Jest za późna  I dostała suszą gdzie inne miały już ziarno nalane.

Gość ma ościstą to aż oczy się śmieją do niej. Wcześniejsza o dobre 2 tygodnie, a to jest szmat czasu w okresie suszy i spiekoty.

Ja mam oścista Spirella drugi rok to ziarno dużo grubsze jak u bataja ,euforia .Tylko muszę ją siać na suchszych działkach bo u mnie wiosny mokre .

Opublikowano

Żniwa zaczęte, wjechałem w pszenżyto i...ziarno wilgotne. Nie wiem co sąsiad, czy wujek wczoraj kosili, jak ja dziś wjechałem chwilę przed południem i nie ma rewelacji. Będę wracał do domu, to zajade na skup zobaczę jaka wiogotnosc

I to nie jest takie jak czasem się wyjedzie wcześnie i pierwsze ziarno takie nie do końca dobre, ale po południu już suchutkie się kosi, tylko ewidentnie wilgotne jeszcse

Opublikowano

Sąsiad co ma dzialke dosłownie 200m od mojego pola pojechał właśnie kosić 🤷

Po ubiegłym roku wolałbym mokrego sobie nie nakosic. A jak mówię - to nie jest takie nie do końca suche, tylko jest wilgotne. Jadę na skup, za pół godziny będę wszystko wiedział. Jak będzie jednak znośnie, to jeszcze do wieczora daleko, coś ukosze.

Opublikowano

Myślałem, że ciut mniej będzie miało. 

Wyszło 16. Pani na skupie mówiła, że wczoraj szefa pole kosili, to też 16 miało. No nic. Dziś stoi, jutro chyba też musi postać. 

Chyba, że jutro skoczę po południu, obkosze wszystko i może to co do siewu to walne

35 minut temu, Tomek90 napisał:

Jak nie znasz wilgotności to niema co oceniać

A tu się nie zgodzę, moim zdaniem na spokojnie czuć pod ręką. Może nie idzie ocenić czy ma 12 czy 13, ale już różnica między powiedzmy 13 a 15-16 to już czuć mocno. 

Opublikowano

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie pogoda od rana taka jakby miało się zaraz rozpadać i do tego w najważniejszej przyczepie kapeć 😛 odpuściłem sobie dzisiaj na dobre, pod drzewami dalej rosa lekka jest. Pod koniec tygodnia po 30 stopni zapowiadają to spokojnie się skosi. Trzeba pamiętać, że pszenżyto w porównaniu do pszenicy a już nie mówic nawet o jęczmieniu to o wiele dłużej schnie