Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zatankowałem wczoraj mojego ciapka i tu ciekawostka wychodzi że spalił dokładnie 0,42 l/h z dojazdami na pole 😀 wydaje się że to dość mało , a ile wam przy rozsiewaczu czy opryskiwaczu ciągniki palą ???

IMG_20210310_083420.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, k16mk napisał:

zatankowałem wczoraj mojego ciapka i tu ciekawostka wychodzi że spalił dokładnie 0,42 l/h z dojazdami na pole 😀 wydaje się że to dość mało , a ile wam przy rozsiewaczu czy opryskiwaczu ciągniki palą ???

IMG_20210310_083420.jpg

Wiaderko na cały dzień 

Saletrosan się rozpuści bez deszczu?

Opublikowano

Oczywiście jest nie możliwe żeby ciągnik tej mocy spalił poniżej pół l ON na godzinę pracy.🤣

Opublikowano
5 godzin temu, k16mk napisał:

IMG_20210310_083420.jpg

A czym Ty tak dokładnie zmierzył? Dla mnie opel  silnikiem 1.7 tyle pokazywał na godzinę

Opublikowano

Siejecie już nawozy na swoje pszenzyta?

Ja mam zamiar wysiać saletrosan we wtorek... W pogodzie deszczu brak a od następnego tygodnia ocieplenie. Czy nawóz rozpuści się tylko z porannej rosy?

Opublikowano

Z tego co ja widzę to może być problem z rozpuszczeniem. Też miałem zamiar wysiać saletrosan, ale raz że nie ma deszczu a dwa że strasznie zimno. Rozważam zmianę strategii i po tych chłodach wysianie saletry

Kizeryt i polifoska wysiane i mają problem z rozpuszczeniem, jeszcze z tydzień i może się rozpuszczą 

Opublikowano

Dużo zależy od stanu plantacji. Na takie wcześnie siane, gęste z wyrośniętą miotłą może nie dać rady. To herbicyd który w 70-80% działa doglebowo dlatego najlepsze efekty są na rzadszym łanie, z mała miotłą. Choć jako wyróżnienie warto dodać że może być stosowany wczesną wiosną w niskiej temp i da lepsze efekty niż sulfonylomoczniki, które w ostatnich latach ze względu na temperatury działają znacznie słabiej.

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał:

A czym Ty tak dokładnie zmierzył? Dla mnie opel  silnikiem 1.7 tyle pokazywał na godzinę

normalnie przy dystrybutorze

9 godzin temu, Lukas210 napisał:

Na pewno chodziło o spalanie na ha a nie na godzinę.

tak jak napisałem na hektar z dojazdem na pole !

9 godzin temu, krilan06 napisał:

Wiaderko na cały dzień 

Saletrosan się rozpuści bez deszczu?

u mnie jak był ten szron na zbożu to na drugi dzień śladu po saletrosanie już nie było

Opublikowano

No dziwne, ja też siałem na szron tylko tak jak pisałem kizeryt i polifoskę i granulki leżą. Coś tam się rozpuszczają ale deszczyk byłby lux. Musiałbym sprawdzić u kolegi czy saletrosan się rozpuścił bo też u niego siałem

Opublikowano

@Agrest kiedyś wspomniałeś o nawożeniu zboża jesienią mocznikiem z inhibitorem. W jakich terminach stosować? Znowu problem będzie azot podać... 

Opublikowano

Wspominałem że w sadach tak robili, w zbożu można by się pokusić ale doświadczeń żadnych nie mam.

Ogólnie jak masz bagna to nie ma chyba co myśleć o tym bo ryzyko wypłukania duże.

Teraz będzie 3 noce po -8  to wjedziesz na spokojnie. 

U mnie sucho. Nie rozlałem rsm. Niby ok bo nie ma wegetacji ale ziemia wyschła i teraz będzie problem z przemieszczeniem

Opublikowano
8 godzin temu, Uszek1988 napisał:

1530netto kolejna oferta....kutwa

no to cena rewelacja jak na pszenżyto, w Lubelskim w piątek było 1200 brutto , dzisiaj się jeszcze nie dowiadywałem , a jakie ceny u was Lubelskie i inne rejony ?

Opublikowano
Karol0134 napisał:

no to cena rewelacja jak na pszenżyto, w Lubelskim w piątek było 1200 brutto , dzisiaj się jeszcze nie dowiadywałem , a jakie ceny u was Lubelskie i inne rejony ?

gdzie dokładnie w Lubelskim? ja jestem z Radzynia i przed tym szaleństwem mogłem sprzedać po tysiaku na rękę