Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie wczoraj i przedwczoraj rano o 6 trawa była sztywna, a żadne prognozy o tym nie mówiły, Pokazywały temperaturę aktualną 5-6 stopni, raczej z prognoz niż aktualnych jakichś odczytów.

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Ja korzystam z innej. Zalazłem pierwszą z brzegu żeby sprawdzić co tam mogło być u ciebie.

Wczoraj było 14 i widziałem gościa w krótkich spodenkach i rękawku na rowerze. Czy to jest wyznacznik temperatury?

Bezchmurne niebo gwarantuje ciepło w dzień i bardzo niską temperaturę nocą bo następuje wypromieniowanie ciepła. Chmury by zatrzymały temperaturę i temperatura nocna mogłaby być zbliżona do dziennej.

Nie ma się co sprzeczać. Wiadomo że 24 o 8 rano nie było😜

to fakt, ale u mnie był dzisiaj najcieplejszy dzień i rano termometr wskazywał tak jak wspominałem  24st, wiem że to była jakaś anomalia ale na chwilę było ponad 20.

• Haha 1
Opublikowano

To Rotondo siane też w połowie września ma 3-4 rozkrzewienia, a ten Tadeus jakòś tak kiepsko. Przeważnie po 1, ale dość gęsto siany to będzie dobrze

20211031_135146.jpg

Opublikowano

Wpisz sobie AF w Chrome czy Mozilli,  zaloguj się i w oknie odpowiedzi klikając spinacza wybierasz co chcesz wstawić

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

To Rotondo siane też w połowie września ma 3-4 rozkrzewienia, a ten Tadeus jakòś tak kiepsko. Przeważnie po 1, ale dość gęsto siany to będzie dobrze

20211031_135146.jpg

W ilu działkach masz swoje hektary?

2 godziny temu, pedro2 napisał:

Kuźwa 24 stopnie o 8 rano to ja chyba nawet w chałupie nie mam, a tu oo 😋

A my dziś nad morzem lazilismy i mówiliśmy, że fajnie ciepło - 12st 😅

Powiedzcie, jeśli podeschlo wystarczająco żeby wjechać, to jak się ma oprysk dff i ctu do tego, że w nocy niby nie ma przymrozków, ale na trawie siwo? Nie chodzi mi o skuteczność oprysku, tylko czy zboże nie dostanie zbytnio rykoszetem?

Opublikowano
11 minut temu, daron64 napisał:

Powiedzcie, jeśli podeschlo wystarczająco żeby wjechać, to jak się ma oprysk dff i ctu do tego, że w nocy niby nie ma przymrozków, ale na trawie siwo? Nie chodzi mi o skuteczność oprysku, tylko czy zboże nie dostanie zbytnio rykoszetem?

U mnie pryskany jęczmień i pszenżyto, niby bez przymrozków w czwartek właśnie CTU+DFF+helm tribi, w piątek wstaje a tu siwo na zewnątrz. Aktualnie 0 skutków ubocznych. Zobaczymy czy chwasty weźmie.

Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał:

Geodezyjnych to z 70, albo więcej, rolnych to we wniosku chyba na AE kończę. To chyba 40.

Takie krótkie przymrozki nie zaszkodzą.

Ja miałem pryskać, ślę jako że jest szansa na skromne 5mm opadu to czekam i opryskam po deszczu

Opublikowano
18 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja wczoraj wjechalem z ctu+dff, cieply dzien,w nocy srednio 5 stopni. Od wtorku pogorszenie pogody. Mam nadzieje ze cos zadziała 

U nas rano koło 4 pokazuje, ale szron na szybie miałem, a zboże małe i się waham.

8 minut temu, sadownik12 napisał:

U mnie pryskany jęczmień i pszenżyto, niby bez przymrozków w czwartek właśnie CTU+DFF+helm tribi, w piątek wstaje a tu siwo na zewnątrz. Aktualnie 0 skutków ubocznych. Zobaczymy czy chwasty weźmie.

U mnie prawie codziennie coś tam siwo.

7 minut temu, Agrest napisał:

Geodezyjnych to z 70, albo więcej, rolnych to we wniosku chyba na AE kończę. To chyba 40.

Takie krótkie przymrozki nie zaszkodzą.

Ja miałem pryskać, ślę jako że jest szansa na skromne 5mm opadu to czekam i opryskam po deszczu

Kurcze ja mam chyba 10 działek w 3 kawałkach. Orne w dwóch kawałkach. 

U nas chyba we wtorek, albo środę padało, do dziś włącznie już była fajna pogoda. Rano pochodzę po polu, zobaczę czy podeschlo wystarczająco

Opublikowano

chlorotoluronem można pryskać nawet na zmarzniętą ziemie i powinno zadziałać ddf min. od 5stopni więc powinno działać inne potrzebują już wższej temperatury

Opublikowano

Ja bardziej niż słabego zadziałania boję się żeby zboże nie dostało, bo jest dość małe jeszcze, mróz, oprysk - czy to nie za duży stres będzie. Ale u mnie chyba pogoda smsa ten problem rozwiązała - wiatr łeb urywa. Idę pochodzę, a potem może ciągnikiem podjadę drugi kawalek obejrzeć, ale oprysk chyba jednak odpuszczę 

Opublikowano

Ja sie zawahałem w pewnym momencie. Zboże w piątek 3 liscie jeszcze,w sobote juz 4 sie pokazał wiec mysle ze jakos nie ucierpi, ctu 3 liscie ok, dff niby od 4 ale dalem troche mniejsza dawke. Najwyzej bedzie poprawka na wiosne chociaz nie zalezy mi jakos na czystym polu w 100% bo to i tak pasza. Bedzie wiadomo za kilka dni czy nic sie nie dzieje złego 

Opublikowano
8 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja sie zawahałem w pewnym momencie. Zboże w piątek 3 liscie jeszcze,w sobote juz 4 sie pokazał wiec mysle ze jakos nie ucierpi, ctu 3 liscie ok, dff niby od 4 ale dalem troche mniejsza dawke. Najwyzej bedzie poprawka na wiosne chociaz nie zalezy mi jakos na czystym polu w 100% bo to i tak pasza. Bedzie wiadomo za kilka dni czy nic sie nie dzieje złego 

Dff 4 liść? Przecież to doglebowka etykieta legato mówi 2-3 lisc,