Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem na polu i bagno straszliwe. Zboże siane na dwóch kawałkach w ostępach dwóch dni - na jednym elegancko już na wierzchu, a na drugiej pojedyncze widać na wierzchu. To co było pozalewane, to jest jeszcze bardziej zalane (zacząłem spuszczac trochę wody), gdzie lżejsza ziemia to całkiem spoko, gdzie glina to po kostki można się zapas . Myślałem na koniec tygodnia prysnąć, no pokazują ciepło i w dzień ixw nocy i bez deszczu, ale nie wiem czy pozwoli wjechać w pole

Opublikowano

To padało u Ciebie? Czy tak bagnisto że gleba wody nie oddaje?

U mnie ponad miesiąc bez deszczu,  bo 3mm w październiku nawet nie liczę.

Opublikowano

Siać pszenżyto ozime początkiem listopada? Ktoś praktykował? Jak tak to jakaś odmiana szczególnie polecana? Nie chce pszenicy bo dzierżawa, dopiero tlenek 1t/ ha poleciał. Areał 1,5ha, chciałbym to odrazu opryskać chlorotoluronem, nawet jakby szpilki nie było. Też nic nie powinno się stać? A na wiosnę mustang, bo na mieszaniny typu expert + dff chyba za późno będzie. 

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

To padało u Ciebie? Czy tak bagnisto że gleba wody nie oddaje?

U mnie ponad miesiąc bez deszczu,  bo 3mm w październiku nawet nie liczę.

U mnie od siewu cały czas, z przerwami, deszcz. Chodziłem obmierzyc pole i trochę spróbować spuścić wody, to dramat. Strasznie mokro. Nie wiem czy pozwoli wjechać z opryskiem.

Opublikowano
49 minut temu, sadownik12 napisał:

Siać pszenżyto ozime początkiem listopada? Ktoś praktykował? Jak tak to jakaś odmiana szczególnie polecana? Nie chce pszenicy bo dzierżawa, dopiero tlenek 1t/ ha poleciał. Areał 1,5ha, chciałbym to odrazu opryskać chlorotoluronem, nawet jakby szpilki nie było. Też nic nie powinno się stać? A na wiosnę mustang, bo na mieszaniny typu expert + dff chyba za późno będzie. 

Siej, tylko weź odmiany dobrze krzewiące się albo pszenżyto przewódkowe, może jeszcze będzie ciepło w listopadzie

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał:

Siej, tylko weź odmiany dobrze krzewiące się albo pszenżyto przewódkowe, może jeszcze będzie ciepło w listopadzie

Jakieś typy co do odmiany krzewiącej się? Fajnie jakby była w typie pszenicznym. Rotondo?

Opublikowano

Kolejny raz powtórzę- siałem Gringo 6 listopada, na drugi dzień oprysk ctu plus dff. Czysto bez poprawek, plon około 6,5t na 3a.

Płd maz.

Opublikowano
43 minuty temu, krilan06 napisał:

Ja w tamtym roku siałem przewódke końcem listopada wypadła super, w tym roku również sieje tylko gdzieś za tydzień.  Mogę opryskać po siewie Tolurexem ?

Opublikowano (edytowane)

Czy Quelex complex pak można bez obaw stosować w pszenżycie? Z tego co widze Naceto ma rejestracje tylko na pszenice i jęczmieniu.                                        W lokalnym sklepie jest też Bizon, stosował ktoś jak się sprawdza?

Edytowane przez friz
Opublikowano
2 godziny temu, friz napisał:

Czy Quelex complex pak można bez obaw stosować w pszenżycie? Z tego co widze Naceto ma rejestracje tylko na pszenice i jęczmieniu.                                        W lokalnym sklepie jest też Bizon, stosował ktoś jak się sprawdza?

Można. A bizona jak jeszcze nie kupiony lepiej sobie darować.

• Like 1
Opublikowano

2 godziny temu, friz napisał:

Ja stosowałem, na 2 ha w zeszłym tygodniu. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, sadownik12 napisał:

Jakieś typy co do odmiany krzewiącej się? Fajnie jakby była w typie pszenicznym. Rotondo?

Rotondo jak najbardziej 

6 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Ja w tamtym roku siałem przewódke końcem listopada wypadła super, w tym roku również sieje tylko gdzieś za tydzień.  Mogę opryskać po siewie Tolurexem ?

Nigdy nie stosowałem, ale w etykiecie podają że oprysk wykonać w fazie 2-3 liści 

Opublikowano

🤔

Dawaj go do mnie.

Aż luknę na radar bo niedowierzam.

Kurła ciągnie się taka cienka wąska szmata z ciągłym opadem...

Opublikowano
4 godziny temu, friz napisał:

W zeszłym roku stosowałem Bizon i do żniw było czyściutko. W tym roku również zakupiłem i jeżeli pogoda dopisze to jutro pryskam

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

@Agrest

Nie zgadniesz co...

Deszcz pada 🤦

Ale na tą chwilę już u mnie nie pada 😃,  z godzinę popadał .

A dziś popryskałem dopiero co pszenżyto już 2 -3 liście ma , akurat tak nie dolało wcześniej jak u Ciebie , tzn w tamtym tygodniu padało ale nie mokro bo orka szła , jakoś woda wsiąka , a przy pryskaniu ślady się odznaczały miejscami i na glinie czuć coś było ale nie rył się i nie siadał ciągnik .

To współczuję przeciwności , ja w tamtym tygodniu od poniedziałku 2 dni miałem podczepiony opryskiwacz ale wiało mocno albo deszcz to zmieniłem plany.

Opublikowano

Zobaczymy na co pogoda pozwoli. Od czwartku mam parę dni wolnego i do poniedziałku niby pogoda, ale z tymi ich prognozami to na dzień do przodu ciężko coś zaplanować. Jak się da to prysne, jak nie to trudno. Wczoraj i dziś lokalni obszarnicy pryskali - na lżejszej ziemi lepsza sytuacja, a ta glina pierniczona tak trzyma wilgoć, że coś okropnego. Z jednej strony dobrze, z drugiej d*pa

Opublikowano
5 godzin temu, friz napisał:

ponad tydzien temu pryskałem pszenżyto i zyto i nic sie nie stało zboże zdrowe a chwasty juz żółtawe i białe możesz pryskać tylko nie wpisuj w rejestr oprysków

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie co może być nie tak. Zasiałem pszenzyto odmiana rotondo na glebie IV klasy. siew 12 października i do tej pory nie wzeszło. Ta sama odmiana zasiana na mozaice od IV do VI juz dawno na wierzchu całe pole zielone. Nasiona od tego samego producenta brane z tej samej parti.

Opublikowano
2 minuty temu, piotr19973 napisał:

Panowie co może być nie tak. Zasiałem pszenzyto odmiana rotondo na glebie IV klasy. siew 12 października i do tej pory nie wzeszło. Ta sama odmiana zasiana na mozaice od IV do VI juz dawno na wierzchu całe pole zielone. Nasiona od tego samego producenta brane z tej samej parti.

Sucho sucho sucho sprawdź w ziemi co się dzieje dzieje ziarnem i czy w ogóle jakąś wilgoc w tej strefie jest